Kvinde løber på løbebånd
SPONSORERET indhold

Jeg er ny på løbebånd, hvordan kommer jeg bedst i gang?

Henrik Duer deler ud af sine gode tips til løbebåndet samt et begynderløbeprogram, der får dig godt i gang.

Af:: Redaktionen Foto: Getty
19. mar. 2019 | Sundhed | Fit living

Jeg er ny på løbebånd, hvordan kommer jeg bedst i gang?

Dit første fokus skal være at blive tryg på løbebåndet. Begynd med at gå, mens du holder fast i håndgrebet. Giv slip, når du føler dig klar, og øg langsomt ganghastigheden. Næste skridt er at løbe, imens du holder fast, og give slip, når du føler dig klar. Gå frem i dit eget tempo. Når trygheden er på plads, skal du starte op som alle andre, der skal i gang med løb. Når du kan løbe 25 minutter i træk, bør du få lavet et mere individuelt program.

(Ekspert: Henrik Duer. Træningsfysiolog og cand.scient i Idræt og Kemi.)

Begynderløbeprogram:

  1. Begynd med skiftevis at gå i 4 minutter og løbe i 1 minut.
  2. Gentag 5 gange uden pause. Det giver en træningstid på 25 minutter.
  3. Lav programmet 2-3 gange om ugen. Tip: Er det for nemt, ændrer du på forholdet mellem gang og løb. Gå for eksempel i 2 minutter og løb i 3 minutter

Læs også: Fitnessekspert: Undgå disse 5 klassiske fejl på løbebåndet

Hvad forbrænder mest: Svømning eller løb?

Der er som udgangspunkt ingen forskel på kalorieforbrændingen mellem løb og svømning. Det er din puls, der afgør, hvor meget du forbrænder under træningen, og den kan komme lige højt op begge steder. Dog er svømning en langt sværere teknisk motionsform, og det kan betyde, at du ikke lige så let kan få pulsen så højt op som ved løb.

Svømning har den fordel, at det er skånsomt for dine led, men nok ikke ligeså godt for din knoglestyrke som løb. Til hver en tid, vil jeg anbefale, at den motionsform, du vælger, er den, der er mest realistisk for dig at lave uge efter uge. Løb er for eksempel nemt at gå til, da du bare skal have skoene på, og så er du af sted, uanset hvor du er i verden. Der kræver svømning lidt mere af dig, men elsker du at svømme, er du allerede langt med at finde motivationen til det.

(Ekspert: Henrik Duer. Træningsfysiolog og cand.scient i Idræt og Kemi.)

Anbefalet til dig