Vægttab
Foto: Franne Voigt

Denne kur gav vægttab på 10 kilo

Anja Camilla Alajdi, designer og partner i smykkefirmaet Marianne Dulong og Kronprinsesse Marys stylist, tabte 10 kilo på under tre måneder med De Danske Vægtkonsulenter. Læs her, hvorfor det er den eneste kur, der nogensinde har virket for hende.

– Faktisk har mit lod altid været elevatorvægt – det har været sådan, at jeg har taget 10 kilo på, tabt 8, taget 9 på, tabt 10. Også i forbindelse med mine fødsler er det gået op og ned. Jeg arbejder også meget og er typen, der tager på af stress, fortæller Anja Camilla Alajdi, som er designer og partner i smykkefirmaet Marianne Dulong og af mange nok også kendt som Kronprinsesse Marys stylist.

Gennem tiden har hun prøvet en del kure.

– Ork ja, jeg har prøvet alt muligt – jeg tror, jeg har prøvet alt: Nupo-kur, citron-kur, ægge-kur, Hvidovre-kur. Men det var alt for restriktivt til, at jeg kunne holde dem ret længe, siger Anja Camilla Alajdi, der aldrig har været kæmpestor, men altid haft kvindelige former med hofter og lår

– som hun nu kan acceptere bedre, end da hun var yngre.

For et par år siden følte hun, det var tid til at gøre noget ved de der velkendte ti kilo, som bare er irriterende.

– Man ved jo godt, den er gal, men prøver at feje det væk. Men man kan ikke gemme væk, at man ikke kan være i sit tøj, selv om man kan gemme tankerne væk et stykke tid, siger Anja Camilla Alajdi.

Fordomme manet i jorden
Hendes gode ven frisøren Søren Hedegaard syntes også, han trængte til at tabe sig, og så meldte de to sig til De Danske Vægtkonsulenter.

– De fleste ved jo godt, at det dybest set handler om at sige nej tak til for meget og usund mad og at dyrke motion. Og i starten var jeg lidt skeptisk over for at være med i en klub og sidde og udveksle historier, det plejer jo at være noget, man gør for sig selv. Men jeg tænkte også, det kunne være et sjovt projekt at have sammen med Søren, så vi mødte op. Alle mine fordomme, f.eks. om at det var lidt AA-agtigt, blev manet i jorden med det samme, og jeg fandt hurtigt ud af, at man kan være rimelig anonym. Man skal f.eks. ikke sige, hvad man vejer, man taler kun om, hvor meget man taber sig, siger Anja Camilla Alajdi, der fik meget ud af at lytte til andres erfaringer.
Hun var også ret vild med, at man hele tiden havde et mål, og at man skulle vejes derhenne.

– Man gad jo ikke have taget på, når man stod der og skulle vejes, og det var meget motiverende for mig. Man får en bog, hvor der står, hvad man vejer, og hver uge bliver det ført ind, hvor meget man har tabt sig – eller taget på – og hvis man har tabt et kilo, får man et klistermærke. Og det lyder måske fjollet, men dem begyndte jeg virkelig at gå op i – ofte mere end det antal kilo, jeg havde tabt.

Den rigtige mængde mad
Anja Camilla Alajdis mål var at tabe 10-12 kilo på tre måneder.
– Det var en overskuelig periode for mig, og jeg nåede mit mål efter to en halv måned. Jeg tænkte også over, om det var provokerende, at jeg ikke skulle tabe mere, for nogle skal jo gå der rigtigt længe, før de når deres mål, men det var intet problem. Der er folk med alle mål fra 5 til 100 kilo, forklarer Anja Camilla Alajdi, der hos De Danske Vægtkonsulenter oplevede at få en masse gode ideer og retningslinjer.

For alt arbejdet foregår jo derhjemme, ud over møderne og den ugentlige vejning.

– Hvis man er med i klubben, skal man være deltagende, og der hjælper det også, at der bliver  ”holdt øje med en”. Så kommer man altså, og når man er mødt op i første omgang, er det jo, fordi man har en mening med det. Og det er rart at komme et sted, hvor man bliver motiveret til at holde kuren kørende, siger Anja Camilla Alajdi, der altid har dyrket meget sport, også når hendes vægt har været på det højeste.

Læs også: Bliv slank med nye motionsformer

– Man kan helt klart hente noget ved at træne, men jeg skulle klart kigge på min kost. Med De Danske Vægtkonsulenter kan man spise meget forskellig mad og meget varieret, og det er vigtigt for mig, at jeg kan spise det samme som min familie. I virkeligheden handler det om at spise den rigtige mængde. I starten var det besværligt at veje al min mad, men efterhånden lærte jeg, hvor meget forskellige ting vejede. Det er et rigtig godt redskab, og det bliver hurtigt nemmere, siger Anja Camilla Alajdi, der også var glad for de opskrifter, hun fik.

– Når man går ind i det her, bliver det et projekt, det kan man lige så godt erkende. Og hvis man har et mål, går der sport i det. Jeg ringede til Søren og spurgte ”Ej, har du prøvet den og den opskrift”, jeg tænkte på, hvad min familie ville kunne lide, hvordan jeg kunne lave mad i større portioner og gemme. Man bruger lidt tid på det i starten, men når man er inde i det, er det ret nemt.

Farvel, sukkerfest
At melde sig ind i De Danske Vægtkonsulenter betød nul sukker.

– Jeg kender alt for godt de sene aftener, hvor man går kold og stikker hovedet ind i køleskabet, med en craving efter sukker og kager. Så jeg tog en kold tyrker med slik og fik hovedpine og kvalme i tre dage, fordi jeg var vant til sukkerfest, siger Anja Camilla Alajdi.

I den tid, hun gik hos De Danske Vægtkonsulenter, drak hun heller ikke vin eller anden form for alkohol. Selv om man egentlig gerne må få et glas i ny og næ. Ligesom man gerne må få en form for kage.

– Man kan få opskriftsbøger med kager, men det havde jeg ikke lyst til. For mig hører det ikke med til en kur, så jeg sprang over. Men jeg skulle jo også kun være på kur et par måneder: Hvis man skal være det rigtig længe, er det jo rart at kunne få noget sødt indimellem.

At det lykkedes for Anja Camilla Alajdi at tabe de kilo, hun havde kæmpet med, siden hun var ung, tilskriver hun ikke så meget hjælpen og støtten som sparringen og de gode tips og ideer til, hvordan man kan nå sit mål.

– Nogle ting ved man i forvejen, andre ting er ny viden, som jeg stadig bruger i dag. I kuren får du supervarieret kost, og du kan også få brød, så skal du bare bruge dine kulhydrat-point, og så spørgsmålet om, hvorvidt du vil undvære alt det andet. Man begår ikke en synd ved at spise en halv bolle, men når man tænker over, hvad det gør, er der mulighed for, at du vælger noget andet. Jeg kan ikke holde ud at få at vide ”Du må ikke spise det og aldrig røre det” – jeg kan godt lide, at jeg kan få lov at vælge. At jeg kender konsekvenserne, men ikke oplever forbud.

Motion er som nævnt en stor del af Anja Camilla Alajdis liv, og hun mærker glæden ved at veje mindre, når hun løber en tur. For selv om man er i god form, kan man sagtens mærke forskel på plus/minus 10 kilo.

– Der er perioder, hvor jeg skruer op og prøver at motionere fire til fem gange om ugen. Jeg skifter mellem løb, pilates og styrketræning, og så går jeg hos en personlig træner en gang om ugen – det kan jeg ikke undvære. Jeg bliver skubbet til, får fif, kan spørge om jeg gør det rigtige, og så ved hun meget om kost også, fortæller Anja Camilla Alajdi, som synes, hendes personlige træner, Gila Bechar, har ramt hende rigtig godt.

– Jeg har prøvet andre, men Gila er den, der kan presse mig bedst. Hun lægger ens program efter, hvordan man kan lide at se ud, og jeg har ikke noget imod at være bredrøvet, bare den er fast.

Hvis du godt kender det med de ekstra kilo, du ikke rigtig får bugt med, og det går lidt i ring, uden
du kan få hul på det, kan Anja Camilla Alajdi godt anbefale De Danske Vægtkonsulenter.

– Tag ud og få noget sparring og glæd dig over klistermærkerne i din bog, som man altså kommer til at gå totalt op i, ligesom da man fik sin stil tilbage i skolen. Og find humoren frem. Søren og jeg kaldte vores bøger med vægt og klistermærker for vores ”fedt-pas”, og når det at veje for meget bliver mindre tabuiseret, bliver det altså mere løssluppent og sjovt.

4 veje til at gøre din kur nemmere
Pukka-te
– De har så mange smagsvarianter, også de søde – til godnat, godmorgen, med fennikel og ingefær og alt, hvad hjertet begærer, og de er ordentligt lavet. Jeg har altid et par breve med i tasken.

Hak ekstra grøntsager om aftenen, når du laver mad
– Så har du til næste dag og skal ikke i gang igen. Når mine unger spørger ”Må jeg få en bolle eller en kage”, stikker jeg dem en skål med f.eks. gulerødder og blomkål med en lækker, let dressing, og det bliver de glade for. Hvis der stod kager og chips ville det være det, der blev spist.

Quinoa
– I stedet for ris, pasta og kartofler. Quinoa kan bruges til mange ting, f.eks. i suppe. For mig føles det ikke som mad, når det er flydende, men quinoaen giver lidt at tygge på. Jeg bruger det også i salater, både varmt og koldt, det giver knas. Og så er det lækkert varmt sammen med fisk, og der er masser af protein i.

Gaver
– Giv dig selv en gave, når du når et mål. Et smykke, en spa-behandling, hvad som helst. Det giver en god følelse og er en markering af, at nu gør du faktisk noget ved det, du har været ked af.

Læs mere De Danske Vægtkonsulenter
Læs mere om De Danske Vægtkonsulenter her: Vaegtkonsulenterne.dk
Og find også din lokalafdeling her: Afdelinger

Læs også: Julie Haastrup tabte 20 kilo på 4 måneder

 

Anja Camilla Alajdis bedste tip

Kom i gang! Du bliver mere glad og får mere overskud.

Gør op, hvad dit mål er.

Hook up med en veninde eller ven og sæt fokus på at få styr på dit liv, din kost, motion og søvn.

Gør det nemt for din familie – det er en dødssejler at skulle lave to slags mad.

Dyrk motion og mærk glæden ved at gøre noget for dig selv.

Alliér dig med en personlig træner – en gang om ugen, en gang om måneden eller 10 gange at komme i sving på.
Se, hvad vi ellers skriver om: Slankekur, Vægttab og Tab dig hurtigt