Kend din allergi: Få styr på alle symptomerne
SPONSORERET indhold

Kend din allergi: Få styr på alle symptomerne

Næsen løber, øjnene klør, og du føler dig træt i kroppen. Rigtig mange danskere lider af allergi - mange uden at vide det. Men da ubehandlet allergi kan have konsekvenser for dit helbred, er det vigtigt at kende symptomerne. Se med her.

Af: Pernille Lewinsky Kofoed Foto: Getty
17. maj. 2022 | Sundhed | Hendes Verden

Går du rundt og føler dig evigt træt, nyser, har kløende øjne og måske svært ved at koncentrere dig? Så kan det være, at du har allergi. Antallet af voksne danskere med allergi er nemlig steget markant, og faktisk skønnes det, at allergi er virkeligheden for over en femtedel af den danske befolkning.

Man ved ikke præcist, hvad der er årsagen til, hvorfor flere og flere får allergi, men sygdommen er i høj grad arveligt betinget, og derfor har du større risiko for at udvikle allergi, hvis dine forældre eller søskende har eller har haft allergi. En allergisk reaktion opstår, når kroppens immunforsvar overreagerer på stoffer, såkaldte allergener fra fx pollen, dyreskæl eller husstøvmider.

For de fleste er disse bittesmå partikler helt harmløse, men hos allergikere kan de fremkalde en allergisk reaktion i mild eller svær grad. Ved en allergisk reaktion frigiver kroppen histamin, og det er for meget at dette stof, der giver symptomer som bl.a. astma, høfeber, nældefeber, eksem og træthed. Da allergi kan påvirke både din søvn, dit arbejde og privatliv og nedsætte din livskvalitet, er det vigtigt at få stillet diagnosen, så du kan få den rette behandling.

Overvægt øger risikoen for astma

Et danskledet forskningsprojekt blandt 500.000 testpersoner fra Danmark, Tyskland og England har vist, at mennesker, der har et genetisk anlæg for overvægt, oftere udvikler astma og har en lavere lungefunktion. Faktisk øger overvægt risikoen for at udvikle astma med ca. syv procent. For at forebygge astma og bevare en normal lungefunktion er det derfor vigtigt, at passe på vægten.

Kilder:
Astma-allergi.dk, Netdoktor.dk, Sundhedsstyrelsen, Videnscenter for allergi.

Anbefalet til dig