Kostblog: Sund snack før træning

Kostblog: Sund snack før træning

Her får du Pernilles bud på en lækker snack, der booster dig med sund energi inden træning.

Uanset hvornår på dagen træningen finder sted, er det vigtigt at have indtaget et fornuftigt måltid, så kroppen har fået tilført noget energi. Det er meget individuelt, hvor meget man har behov for at spise, og hvor længe inden træningen, at maden skal indtages.

Et måltid som dette er i øjeblikket en af mine morgenmadsfavoritter, men kan også fungere perfekt som et mellemmåltid eller en snack før træning.

Skyr med bærkompot, nødder og friske bær
Der er mange muligheder for at købe en færdiglavet kompot eller bær-topping.

Men det er også ganske simpelt selv at lave en velsmagende kompot, der pludselig forvandler en portion skyr til en lækker dessert! Det er blot at udvælge favoritbærrene – friske eller frosne – putte dem i en gryde med en anelse vand, og lade dem simre omtrent 20 minutters tid med en vaniljestang og enten lidt sukker, sukrin eller sødemiddel.

Herefter er det bare at smage kompotten til, og eventuelt lade den simre lidt længere, hvis konsistensen endnu ikke er som ønsket. Der kan også tilføjes ingefær og citron, hvis smagen skal være mere frisk og skarp.

Kompotten nedkøles og opbevares i køleskabet indtil brug. Man kan med fordel lave en lidt større portion, så der er nok til et par dage.

Jeg lavede denne kompot af 300 gram blandede skovbær, en halv deciliter vand, en vaniljestang, lidt økologisk rørsukker og lidt citronsaft.

Vaniljestangen flækkes, og kornene skrabes ud. De blandes med 1-2 spiseskeer sukker, og det hele puttes i gryden – også den tomme vaniljestang. Lad kompotten simre ved middelsvag varme, indtil den ønskede konsistens opnås. Smag den til med citron og eventuelt mere sukker.

Anret skyr naturel med kompot, friske bær og nødder. Mums! Det smager oprigtigt som en dejlig sommerdessert!

Smoothie med ingefær
Jeg er fuldstændig pjattet med ingefær, og jeg er overbevist om, at ingefær har en fantastisk effekt på min krop og mit helbred. Jeg spiser det i hvert fald i rå mængder, og jeg er aldrig syg. Kombinationen af den friske, lækre smag og de gode egenskaber er nok årsagen til, at ingefær altid er at finde i mit køkken, og i øvrigt er en fast ingrediens, når jeg laver smoothies.

Denne smoothie består af 100 gram blandede bær – i dette tilfælde blåbær, brombær og jordbær. Derudover en halv banan, et stort stykke ingefær og det hele blendet sammen med cirka halvanden deciliter juice eller most.

Kaffe
Det er faktisk først fornylig, at jeg har fået øjnene op for kaffe, og siden er det gået stærkt.

Det er omdiskuteret, hvorvidt kaffe har en positiv effekt ved indtagelse før træning. Kaffe indeholder som bekendt koffein, der virker opkvikkende og endvidere stimulerer kredsløbet, så puls og blodtryk stiger. Nye studier har vist, at indtag af 4,5 mg koffein per kilo kropsvægt før træning øger forbrændingen med cirka 15 % i en periode på cirka tre timer! For en person på 70 kilo svarer mængden til en stor kop kaffe på 350 ml.

 Indtagelse af kaffe og dermed koffein før træning kan også have en smertelindrende effekt, og reducere ubehaget i de arbejdende muskler – det viser en undersøgelse publiceret i ’International Journal of Sports Nutrition and Exercise Metabolism’.

Med hensyn til indtag af kaffe efter træning, er det straks værre, da det efter sigende kan hæmme restitutionen. Koffein nedsætter også insulinfølsomheden, og har dermed negativ betydning for resyntesen/(gendannelsen) af kroppens energidepoter i muskler og lever.

Sidst skal det nævnes, at det er meget individuelt, hvordan vi påvirkes af kaffe. Nogle vil opleve en betydelig effekt af én enkelt kop, mens andre ikke vil mærke nogen særlig effekt på trods af indtagelse af adskillige kopper kaffe. Det har afgjort også betydning, hvor vant man er til at indtage kaffe.

God træning til Jer alle.

Se, hvad vi ellers skriver om: Kostblog og Sunde smoothies