Model: Jeg tabte 9 kilo på 2 måneder

Model: Jeg tabte 9 kilo på 2 måneder

Som model i New York startede Lilja, 26,ien periode hver dag med at løbe en time og dyrke yoga i halvanden time. Fra at være en stor madelsker blev hun overdrevent fokuseret på kalorier. Et besøg hos familie og venner i Danmark blev et wake up call.

Så selv om "midt imellem"-modeller er en ny trend, er presset på mange modeller stadig stort.  

Lilja, som blandt andet optræder afklædt i den nye bog "100 Great Danes", står nu  frem med sin historie som blogger på modesitet Eurowoman.dk. Her bringer vi et uddrag af hendes blogindlæg. Du kan læse hele indlægget her.

"Som model i New York konkurrerer du hver eneste dag med flere tusinde piger. Til hver casting møder man omkring 30-50 af dem – den ene højere, smukkere og tyndere end den anden. Så kræver det altså en god portion selvtillid og viljestyrke at leve af det her.

Jeg har været model på fuldtid i New York i et år nu. Jeg har på denne tid formået at leve af det og har klaret mig ok. Ikke dårligt, ikke brilliant, bare ok. Jeg har ikke fået et kæmpe break through i denne branche, og jeg har altid vidst, at jeg ikke ville få det – Og det har jeg haft det helt fint med," skriver Lilja.

I de syv år, hun har været model, har hun hele tiden vidst, at jobbet var på lånt tid, og at det ikke ville være noget, hun kunne leve af resten af livet. Alligevel blev presset stort.

"Castings, diæter og træning blev en daglig rutine. Træning har jeg altid elsket, men det med den sunde mad konstant var svært for mig. Som jeg nævnte tidligere, så står du altså hver dag og kigger på trunter, der er dobbelt så tynde som dig, og det påvirker en. At du samtidig bliver informeret om kalorierne konstant, fordi det står på al mad herovre i USA, gør det på ingen måde bedre."

"Pludselig tog jeg mig selv i at være et sted, som jeg aldrig havde troet, at jeg skulle ende. Jeg ved ikke præcis, hvornår det startede, men det kom snigende et eller andet sted i foråret. Det skal lige nævnes, at jeg gennem hele min barndom er blevet fodret med kød, kartofler, sovs og sødmælk, og jeg elsker mad! Jeg har på ingen måde haft en spiseforstyrrelse, for jeg havde dog mine cheat days hver søndag, hvor jeg spiste lige, hvad der passede mig."

"Men – jeg blev ekstremt fokuseret på, hvor mange kalorier jeg forbrændte i løbet af en dag, og hvor sundt jeg kunne spise. Jeg spiste grøntsager hele tiden. Derudover trænede jeg hver dag, nogle gange to gange om dagen. Jeg havde i en periode en morgenrutine med 60 minutters løb på løbebåndet, og 90 minutters bikram yoga direkte bagefter. At jeg så derudover gik Manhattan tynd bagefter til castings plus dyrkede Soulcycle en gange om ugen, var en ekstra bonus på forbrændingen.

Jeg tabte 9 kg på 2 måneder. Jeg er 1,78 cm høj og vejede på daværende tidspunkt 53 kg."

Og det var ikke en udvikling, som Lilja selv syntes om, når hun så sig i spejlet.

"Det så ikke særlig godt ud, når jeg ikke havde tøj på. Mine bryster var svundet ind til små tørre bananer, min røv var slatten og mine ribben stak ud. Men når man ser på sin krop dagligt, bemærker man ikke rigtig den voldsomme transformation. Jeg havde heller ikke vejet mig i de måneder, så jeg anede ærlig talt ikke, at der var sket så meget."

Det var først, da hun landede i Danmark i sommer, at det gik op for hende, hvor vidt hendes vægttab var gået.

"Mine forældres og venners reaktion tvang mig til et realitycheck. Da jeg så steg op på vægten og så det vægttab, fik jeg et chok. Jeg var ikke tyk i forvejen og jeg var egentlig ganske tilfreds med min krop – men når jeg tænker tilbage på det nu, må jeg indrømme, at jeg nok var blevet lidt besat af denne meget strikse livsstil jeg havde stillet op for mig selv."

"Dette indlæg er egentlig bare en helt oprigtig version af, hvordan jeg har haft det med presset herovre. Jeg ved, at mange af de her modelpiger, som bor i New York har det på samme måde og føler som jeg. Man vil rigtig gerne arbejde og man ved, at der er titusind piger om buddet. Så man prøver ihærdigt at få det til at lykkes. Nu har jeg bare fået nok," skriver Lilja.

Hun vil ikke længere "æde grøntsager som en sindssyg" eller sammenligne sig med alle andre piger til en casting hele tiden og finde sig i antydninger af, at hun har for meget på sidebenene.

"Jeg vil fandme spise en kage når jeg har lyst. Jeg vil nyde al det gode mad, som findes i denne dejlige verden. Jeg vil gå ud med min kæreste og spise, hvad jeg har lyst til og drikke gode cocktails! Livet er sgu for kort til andet."

Læs hele Liljas indlæg her.

LÆS OGSÅ: Plus size-modellen: Jeg elsker min krop

LÆS OGSÅ: Slut med unge modeller: Modehusene hyrer voksne kvinder

LÆS OGSÅ: Skal man være tynd for at få succes?

Om Lilja

Lilja, 26, er model hos Scoop Models i København og Ford Models i New York og Los Angeles. Derudover er hun dj og er bosat i New York men ved at flytte tilbage til Danmark. Følg Liljas blog på Eurowoman.dk.