Når sex gør ondt. Sådan slipper du for muskelspændinger i underlivet

Foto: Getty Læs om de 5 nemme udspændingsøvelser du kan lave for bækkenbunden, der hjælper på smerterne.

Når sex gør ondt. Sådan slipper du for muskelspændinger i underlivet

Mange kvinder oplever smerter fra underlivet, og for nogen går det ud over sexlysten. Ofte skyldes smerterne blot overspændte og stramme muskler i underlivet, som du nemt kan komme til livs ved at strække underlivsmusklerne ud. Her får du 5 nemme udspændingsøvelser for bækkenbunden.

Smerter og spændinger i underlivet er et stort problem for mange kvinder. Faktisk regner man med, at ca. 30 % af alle kvinder har smerter i underlivet, og 20% af kvinderne har desuden smerter ved samleje.

For nogen fylder smerterne så meget, at de helt mister lysten til sex. Der kan være mange årsager til underlivssmerter, men overspændte og ømme muskler i bækkenet er ofte årsagen, for ligesom du kan få hovedpine af at spænde i nakken eller i skuldermusklerne, kan du også risikere at få underlivssmerter af at spænde musklerne i underlivet.

Læs også: "Jeg går kun med til sex for husfredens skyld"

Hvilke muskler drejer det sig om

Muskelspændingerne stammer ofte fra bækkenbunden og mørbraden, som er de to muskler, der sidder fast på forsiden af lænden og hoftekammen og går skråt gennem bækkenet. Da de passerer forbi æggestokke og livmoder, kan smerterne ofte forveksles med smerter i de indre kønsorganer. Derud over kan smerterne også stamme fra den såkaldte ”sekretærmuskel” - en lidt overset muskel, der drejer benet udad og strækker hoften fra bøjet stilling og giver smerter ved kønsbenet, når musklen bruges.

Mange mærker kun smerter i den ene side og ofte udspringerne smerterne fra lysken og kan stråle op i lænden og ned på indersiden af låret. De kan være der hele tiden eller opstå som jag, hvor man måske kan føle sig som lammet i benet. Man kan også få ondt under og efter et samleje, eller hvis man har siddet ned eller gået længe. Mange oplever også, at det gør ondt, når de løber og hopper.

Hvorfor får man muskelspændinger i underlivet

Smerter i underlivet kan skyldes flere ting, men tit er det kvinder i 20-30 års alderen, der lider af muskelspændinger, mens smerter i mørbraden ses i alle aldersgrupper. Smerterne fra musklerne i underlivet kan være virkelig voldsomme og ofte skyldes, at man spænder for meget i musklerne i bækkenet, fx på grund af en dårlig vane med overvejende at stå med vægten på det ene ben eller en overbelastning af musklerne i forbindelse arbejde eller for hård og ensidig træning af kroppen.

Smerterne kan også komme efter en underlivsoperation, en abort eller voldsomme menstruationssmerter, hvor du spænder op i musklerne i underlivet, fordi det gør så ondt. Får man ikke spændt af i disse muskler efter menstruationens ophør, kan muskelsmerterne vare ved.
Endelig er spændinger i musklerne også et spejlbillede af ens følelsesmæssige tilstand og her er musklerne i underlivet ingen undtagelse.

De fleste kender til at opbygge spændinger i skulder og nakke, hvis man fx er stresset. Det samme kan gøre sig gældende i underlivet.

Læs også: Den simple hudplejerutine til hverdagen

Stræk smerterne væk

Du kan selv gøre meget for at mindske smerterne eller slippe helt af med dem. For at løsne op for muskelspændingerne er det altid en god ide at bevæge dig og den bedste behandling mod muskulært betingede smerter i underlivet er faktisk motion, der øger blodcirkulationen i musklerne. Gå en tur, lav stræk over hoften eller vip med bækkenet.

Desuden findes der nogle særlige øvelser, der afspænder musklerne i underlivet og forebygger, at smerterne kommer igen og i ca. 80 pct af tilfældene har øvelser en god effekt. I visse tilfælde og hvis afspændingsøvelserne ikke hjælper på smerterne, kan du overveje at søge hjælp hos en specialuddannet fysioterapeut.

Kilder: Birthe Bonde, fysio- og uroterapeut samt sexolog, Aleris-hamlet.dk, Kontinensforeningen.

5 effektive øvelser mod muskelspændinger i underlivet

1. Stræk af mørbraden

 • Stil dig ved et højt bord, fx et spisebord
 • Sæt den ene fod op på bordkanten og lad modsatte fod hvile i gulvet med tæerne lige frem
 • Læn dig herefter ind mod bordkanten mens du presser hoften frem. Støt med hænderne på bordet og hold strækket i 10-15 sekunder. Du skal kunne mærke strækket på forsiden af hoften.
 • Byt herefter om på benene og lav strækket på modsatte side
 • Gentag 3-4 gange med hvert ben

2. Stræk af sekretærmusklen

 • Stil dig ved et højt bord, fx et spisebord
 • Læg højre ben op på bordet og bøj det sv.t. at du sad i ”skrædderstilling”
 • Læg herefter hele overkroppen ind over det bøjede ben på bordet, så du mærker et stræk i højre balde og inderlår. Hold strækket i 10-15 sekunder
 • Byt herefter om på benene og gentag strækket på modsatte side.
 • Gentag 3-4 gange på hver side

3. Stræk af sekretærmusklen

 • Sæt dig på kanten af en stol
 • Læg herefter højre ankel til at hvile på dit venstre knæ
 • Læn dig nu med lige ryg forover, indtil du mærker et stræk i højre balde og inderlår
 • Hold strækket i 10-15 sekunder og skift ben.

4. Bækkenbunden

 • Stå ved et højt bord, fx spisebord eller køkkenbord
 • Hold fast i bordkanten og sæt dig på hug, så enden er så tæt på gulvet som muligt
 • Hold stillingen i 10-15 sekunder. Gentag øvelsen 3 gange.

5. Underlivet

 • Læg dig på ryggen med fodsålerne mod hinanden og fødderne trukket tæt op mod enden
 • Lad knæene falde ud til hver sin side
 • Læg evt nogle puder under knæene, så de hviler godt og afslappet
 • Træk vejret dybt ind og slap af i strækket under udåndingen.

Se, hvad vi ellers skriver om: Sex, Underliv og Menstruation