Strand
SPONSORERET indhold

Fra hedeslag til turistmave: Sådan passer du på din krop i sommervarmen

Varmere temperaturer, sol og havvand. Det er skønt, at det endelig er sommer, men husk, at din krop har brug for ekstra beskyttelse. Her får du seks sommertip.

Af:: Pernille Lewinsky Kofoed og Susanne Knutzen Foto: Getty Images
13. jul. 2022 | Sundhed | Hendes Verden

1. Beskyt huden mod solens stråler

Solen giver masser af energi og D-vitaminer, men da det er de samme stråler, som kan give forbrændinger, rynker og modermærke- og hudkræft, bør du sole med omtanke. Undgå middagssolen, hvor strålerne er stærkest og brug altid solcreme, hat og solbriller, når du opholder dig i solen. Gå efter solcreme, der er parfumefri, miljømærket og vandfast med høj beskyttelsesfaktor, dvs. faktor (SPF) 30 eller højere. Desuden bør cremen beskytte mod både UVA- og UVB stråling.

TIP! Hold styr på strålerne med appen Uv-indeks, hvor du også kan blive klogere på solbeskyttelse af netop din hud i den nye hudtypeguide.

2. Husk solbrillerne

Ligesom solen kan skade huden, så kan den også skade dine øjne. Det er derfor vigtigt at du beskytter øjnene og bruger solbriller, når UV-indekset er 3 eller derover. Jo større glassene i dine solbriller er, desto bedre beskytter de øjnene og den sarte hud omkring. Husk også at supplere med solcreme i øjenregionen for at forebygge rynker samt hud- og modermærkekræft.

LÆS OGSÅ: Sådan får du en god nattesøvn i sommervarmen

3. Turistmave - nej tak!

Ferie under eksotiske himmelstrøg og en sejlivet maveinfektion går ofte hånd i hånd, og der er ikke noget som diarre, der kan ødelægge en ferie. Selvom der findes forskellig medicin, hvis uheldet skulle være ude, så gælder det om at forebygge. Drik som udgangspunkt ikke vand fra hanen og undgå at børste tænderne i det. Undgå også isterninger og sørg for at skrælle frugt, alternativt skylle den grundigt i flaskevand, inden du spiser den. Spis kun gennemstegt mad og undgå mad fra gadekøkkener. Vask desuden hænder så ofte som muligt og medbring håndsprit og desinficerende vådservietter.

4. Pas på hedeslag

Når det er varmt, og du sveder, risikerer du nemt at miste meget væske. Husk derfor at drikke rigeligt med vand i løbet af dagen. Som udgangspunkt bør du drikke 1-1,5 liter vand i døgnet for at holde dig hydreret. Dyrker du motion, har hårdt fysisk arbejde eller det er meget varmt, bør du drikke lidt mere. Sørg for at fylde på i tide, for når du først føler dig tørstig, er kroppen allerede i gang med at dehydrere.

TIP! Appen Min vandbalance beregner hvor meget vand, din krop har behov for. Desuden husker den dig på at drikke vand dagligt og fører statistik over dit vandindtag.

5. Undgå tørre læber

Sol og saltvand får nemt læberne til at tørre ud og sprække. Det skyldes, at huden på læberne er meget tynd og ikke har svedkirtler, så derved er fugttabet større end på resten af kroppen. For at undgå tørre læber er det først og fremmest vigtigt at drikke rigeligt med væske.

LÆS OGSÅ: Hvad sker der i kroppen, når du solbader?

Brug desuden læbepomade, der tilfører fugt og fedt til læberne, men vælg gerne en neutral læbepomade, da smags- og duftstoffer kan være med til at tørre læberne yderligere ud. Da læberne også kan blive solskoldede, er det en god ide at vælge en pomade med solfaktor. Har du tendens til forkølelsessår, vil en læbepomade med solfaktor også beskytte mod det, da solstråler kan udløse et udbrud af forkølelsessår.

6. Beskyt håret og hovedbunden

Det er ikke kun kroppen, der skal beskyttes, når du er i solen. Dit hår er også meget udsat for at knække og tørre ud, særligt hvis det er farvet eller permanentet. For at beskytte håret mod solens stråler og stærke varme er det en god ide at benytte en serum eller olie med UV-filter. Du kan også beskytte det ved at sætte det op fx i en fletning eller en stram knold på hovedet, som gemmer de allerinderste, fine hårstrå, der er mest udsat.

Har du tyndt og fint hår, bør du spraye lidt solcreme i hovedbunden, når du er på stranden, især hvis du har en skilning i frisuren, så du undgår at blive solskoldet i hovedbunden. Da håret suger solcreme, sved, salt og kemikalier fra poolen til sig, er det bedst at vaske håret dagligt med en særlig rensende shampoo eventuelt med UV-beskyttelse og benytte balsam efter hver hårvask, der genopretter hårets fugtbalance.

LÆS OGSÅ: Sol & SPF: Find den solcreme, der passer til dig

TIP! Prøv denne hårmaske, hvis håret trænger til forkælelse: Mos en avokado med olivenolie og citron, massér det ind i håret, og lad det sidde i 20 minutter. Så er dit hår gennemfugtet og dejlig blødt bagefter.

Kilder: Cancer.dk, Netdoktor.dk, Altomkost.dk, Optikerforeningen m. fl.

Anbefalet til dig