Giv et blad i julegave. Eller forkæl dig selv med en skøn julegave. Priser fra 149 kr.

Mad godt til hjernen
Din hjerne er som en bilmotor. Får den ikke det rigtige brændstof, kan den ikke præstere optimalt.

Mad godt til hjernen

Sådan spiser du dig til en knivskarp hjerne

Fem gode råd til, hvordan du optimerer din hjerne ved at spise de rigtige ting.

Da Ida Hjorth fik en hjernerystelse for fem år siden, fortalte lægerne hende, at hun formentlig aldrig ville komme sig helt. Men den besked var hun ikke tilfreds med, og i stedet gik hun i gang med at helbrede sig selv, bl.a. ved at spise sig skarp igen.

I dag er Ida blevet 100 % rask igen og har ingen mén. Hun mener selv, at en stor del af årsagen er den kost, hun har spist. De erfaringer hun selv har gjort sig, bruger hun i dag til at hjælpe andre med at komme sig ovenpå en hjernerystelse.

Nu har hun i samarbejde med Maria Engbjerg, der har den grønne madblog vanloseblues.blogspot.dk, udgivet en kogebog baseret på de erfaringer, hun har gjort sig om at spise sin hjerne skarp.

Vi har fået Ida Hjorths fem bedste råd til at spise sin hjerne skarp:

1. Sørg for at få nok fedtstoffer
Hjernen består af 60 % fedt i tørvægt, og derfor er det afgørende for vores hjerne, at vi får nok fedt. Spis derfor masser af nødder, avocado, olie, hampefrø osv.

2. Spis fermenterede grøntsager
Når man selv fermenterer sin mad, skaber man sunde mælkesyrebakterier, som er gode for fordøjelsen. Den mest udbredte grøntsagsfermentering herhjemme er sauerkraut, altså fermenteret kål. Vores fordøjelse er vigtigere for hjernen, end de fleste er klar over. Man kalder faktisk fordøjelsen for vores anden hjerne, og de to er tæt forbundet. Hvis fordøjelsen ikke fungerer optimalt, kan vi heller ikke optage alle de gode ting, vi spiser. Derfor er fordøjelsen hamrende vigtigt at pleje.

LÆS OGSÅ: Derfor kan du roligt smide smør på panden

3. Spis letfordøjelige proteiner
Kroppen kan lettere fordøje de plantebaserede proteinkilder (kikærter, linser eller qinoua), da de er mindre komplekse end animalske proteiner. De vegetabilske proteiner er godt for hjernen, fordi den ikke skal bruge så meget energi på at nedbryde dem, og derfor har mere energi til andre ting. 

4. Spis flere grøntsager
Grøntsager er det grønne guld. Sørg for at få spist så mange som muligt. Prøv at tænke grøntsagerne ind i alle måltiderne. F.eks. ved at komme spinat i pandekagerne, skjule dem i en smoothie, lave dem til dips og dressinger. Og simplethen bygge måltidet op omkring grøntsagerne i stedet for kødet.

LÆS OGSÅ: Ole Henriksen: Sådan får du perfekt hud

5. Spis masser af gurkemeje og ingefær
Gurkemeje og ingefær er antinflamatoriske. Hvis der opstår betændelsestilstande i kroppen er ingefær og gurkemeje med til at dæmpe betændelsen. Der er også undersøgelser, der tyder på, at de råvarer øger væksten af nye hjerneceller. Du kan få mere af de sunde rødder ved at komme dem i smoothies, juicer, suppe og dressinger.


Kogebogen Hjernemad er netop udkommet som e-bog. Alle opskrifter er vegetabilske samt gluten- sukker- og laktosefri - og opskrifterne er lavet, så de er nemme at lave og råvarerne kan fåes i de fleste supermarkeder. Læs mere.

 

LÆS OGSÅ: Drop idealet om, hvordan du skal se ud, og hvordan du skal have det med din krop

LÆS OGSÅ: Husker du at træne din lykkemuskel?

LÆS OGSÅ: Forskere har endelig fundet opskriften på det gode sexliv

Se, hvad vi ellers skriver om: Hjernen og Mælkesyrebakterier