Søvn & træning

Foto: Getty Images Skal du smutte til træning, selvom du ikke har sovet så meget? Og kan du få for meget søvn?

Træning og søvn

Michelle Kristensen: Hvad skal jeg prioritere - træning eller søvn?

I en travl hverdag kan det være svært at finde tid til både træning og søvn. Så hvordan skal du prioritere, for begge dele er jo vigtigt? Sundhedsekspert Michelle Kristensen guider dig på vej.

Det optimale er at få mellem 7-9 timers søvn hver nat og træne 1 time intensivt hver anden dag. Men alle mennesker er ikke ens.
I denne guide kan du blive klogere på, hvad søvn og træning egentlig betyder for din sundhed og finde ud af, hvilken type du er, så du kender dine behov.

Søvn har en meget stor rolle i både din fysiske og dit mentale velbefindende. Søvn er bl.a. vigtigt for dit immunforsvar, din hjerne, din hud, ligesom den hjælper dig med at restiturere efter træning eller en hård dag. Den er også med til at styre din appetit, så hvis du ikke sover nok, vil du i sidste ende indtage flere kalorier, end du har brug for. Træning er ikke kun vigtigt for at holde vægten nede, men også for at holde dig stærk og modstandsdygtig over for bl.a. sygdom. Og du træner ikke kun din krop, for fysisk aktivitet får din hjerne til at producere endorfiner, som giver energi.

1. Den magelige type

Er du typen, der ofte sover 9 timer eller mere, så skal du måske revurdere, om du et par gange om ugen skal skære ned til 8 timer og bruge den ekstra time til træning. Det handler ofte om at komme ind i en sund cirkel og omlægge nogle vaner, hvor træningen i sidste ende kan give dig så meget energi, at du føler dig frisk om morgenen. For meget søvn kan faktisk også få dit behov for søvn til at stige. Og træner du jævnligt, viser studier også, at vi sover tungere og bedre.

LÆS OGSÅ: Gåture, dejlig sex og god søvn + 7 andre vaner, der booster dit humør

2. Tornadoen

Når du træner, får du mere energi, du sover bedre, og din hjerne fungerer mere optimalt. Men du udsætter også kroppen for stress, når du træner, og derfor er det vigtigt, at du også giver den tid og ro til at restituere, så du ikke bliver skadet eller stresser kroppen unødigt. Så hvis du kun sover 6 timer om natten eller mindre flere gange om ugen for så at tage op at træne, kan det være, at du skal droppe træningen en enkelt gang og få sovet i hvert fald 7 timer.
Uanset om du er den magelige type, der sylter træningen, eller tornadoen, der sover for lidt, så er planlægning og prioritering vejen frem, så du opnår balance mellem søvn og træning i en travl hverdag. Prøv at planlæge din uge, så der er plads til begge dele. Det KAN lykkes.

LÆS OGSÅ: Træn med håndvægte: 6 effektive hjemmeøvelser

LÆS OGSÅ: Få en flot krop på 15 minutter med Michelle Kristensen

LÆS OGSÅ: 9 fødevarer, der giver dig en bedre søvn

Se, hvad vi ellers skriver om: Søvn, Træning og Michelle Kristensen