Foto: Getty 7 dage - 7 udfordringer

Hvem er du? 7 spørgsmål, der styrker dit indre kompas

Lever du dit liv, eller lever du op til alle andres forventninger? Jeg vil udfordre dig til at bruge en uge på at se indad og lytte mere til din egenstemme. Her er syv spørgsmål, som kan give dig en dybere fornemmelse for, hvem du er, og hvad du navigerer efter.

Dag 1: Hvad gør dig glad?

Når du virkeligt er glad helt ind i sjælen, hvad sker dig så omkring dig? Prøv at stille helt ind på en situation, hvor du bare var glad, og identificer, hvad der skete. Var det oplevelsen af natur og ro, der omgav dig? Var dig samvær med dine kære? Var det glæden ved at skabe med dine hænder? Glæde er ikke bare den overfladiske optur, man kan få ved en ny bluse eller en god middag. Det er meget mere en dyb følelse af at være der, hvor du skal være og gøre det, du virkeligt holder af. Så, hvad er det for dig?

Dag 2: Hvad giver dig mening i hverdagen?

I den klassiske filosofi spørger man til meningen med livet. Men det spørgsmål er så stort og ubegribeligt, at man oftest dropper det igen. Så jeg elsker den amerikanske filosof Susan Wolf for at vende spørgsmålet om og spørge: Hvad giver mening i livet? Og jeg tillader mig lige at gøre spørgsmålet en smule mere konkret og spørge til hverdagen. Når du ved, hvad der giver dig mening i hverdagen, så har du også indsigt i, hvad du skal bruge mere tid på.

Dag 3: Hvad er din etiske fordring?

Det er et stort ord, men grundlæggende betyder det bare kravet om at gøre det gode. Men vi kan ikke gøre det gode, hvis vi ikke ved, hvad det er. Når du ser dig omkring, hvad er så godhed for dig? Er det fællesskabet, som du mener, er det mest centrale? Næstekærligheden? Bæredygtighed? Jeg vil ikke fortælle dig, hvad du skal sætte som din fordring og gøre til det, du arbejder for, men jeg vil bede dig kende din etik og leve op til den. Dit svar behøver ikke være klart. Måske ved du det ikke, men desto mere grund til at tænke over det.

Læs også: Antiinflammatorisk kost: Bedre fordøjelse, stabilt blodsukker og mere energi

Dag 4: Hvad vil du prioritere i dag?

Hver dag kan du slå dig selv i hovedet med alt det, du ikke når. For vi bliver næsten aldrig færdige med alt. Men du kan også være glad for det, som du gør. Det er nemmere, når du begynder dagen med et bevidst valg. Af alt det, du kan gøre i dag, hvad vil du så prioritere at bruge dagen på?

Dag 5: Hvad vil du vælge fra?

At vælge til handler også om modet til at vælge fra. Hvis du prioriterer at arbejde sent og få en drink efter arbejde, så når du ikke at lave økologisk aftensmad, og hvad så? Du kommer heller ikke til bunds i mailboksen, hvis du bruger din energi på at invitere til fællesspisning. Så vælg noget fra, og hav fred med det. Du kan lige nu tage din kalender og stryge tre ting fra den. Fravalg er fantastiske. Bliv vildt god til at træffe dem, og lær at se dem som et tegn på, at du er på rette vej. Hellere gøre én ting helhjertet end en masse halvt.

Dag 6: Hvem elsker du at bruge tid med?

Jeg møder så mange mennesker, der siger, at deres børn, kæreste eller venner er de vigtigste, men de ser dem ikke nok. De ser til gengæld alle kollegaerne eller pigerne på fitnessholdet. Stop op, og tænk over, hvem du elsker mest at bruge din tid med. Afsæt så tid med den person. Tid er den knappeste ressource, mange af os har. Brug den med omtanke, og giv den først til dem, du elsker mest, og dernæst til alle andre.

Dag 7: Hvad er du kompromisløs med?

Engang mødte jeg en meget belæst, ung mand, som studerede i New York og ville være professor. Hver morgen læste han tre timer. Uanset om han havde tømmermænd, vågnede med en smuk pige ved siden af sig eller skulle på arbejde. Han læste. Før alt andet. Selv sex. Han var kompromisløs med sin læsning. Hvad er du kompromisløs med? Eller ville være det, hvis du gav dig selv lov til det?

Læs også: Er detox og massage kuren mod affaldsstoffer?

Hvad kan du tage med dig?

Nu har du brugt syv dage på at stille ind på dig, og hvad du navigerer efter. Ideen med at have et stærkt kompas er, at det altid kan give dig en retning og støtte dine valg. Hvad er du blevet opmærksom på? Hvad kan du tage med dig fremover? Bliv skarp på det. Det er sådan, du hele tiden sætter kursen mod din ledestjerne.

Find din egen retning

I en tid hvor alt går stærkt, og der er mange modsatrettede forventninger til, hvordan man skal være kvinde, mor, hustru, kollega, datter og veninde, er det nemt at miste fornemmelsen for sig selv. Det skaber en følelse af at navigere uden kompas og et indre pres, hvor man glider længere og længere ind i malstrøm af, hvad man burde gøre, som man altid ender med ikke at kunne leve op til. Find din retning. Det er den eneste kur mod at kuldsejse.

Daisy Løvendahl

Er personlig rådgiver, foredragsholder, har en kandidatgrad i filosofi og kommunikation og er forfatter til bøgerne ”Lev”, ”Elsk” og ”Dø”. Hun har stor erfaring med at guide sine klienter gennem det moderne livs udfordringer, så der er plads til både kærlighed, familie og karriere. Bor i København med sin mand og deres to børn.

Læs mere på Daisylovendahl.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: Daisy Løvendahl, Psykologi og Selvværd