Hun gør det, mange drømmer om
SPONSORERET indhold

Succesfuld og stressramt: Hvis ikke jeg springer ud af hamsterhjulet nu, dør jeg

Huset er solgt, virksomheden er lukket, og flybilletten er booket. Den 54-årige fitness-ekspert Bettina Borg stempler ud af et liv i hamsterhjulet og gør det, mange drømmer om.

Af: Agnete Finnemann Scheel Foto: Bente-Maj Wøldike
27. jan. 2017 | Sundhed | ALT.dk

De første seks måneder i det nye liv må Bettina Borg ikke lave noget som helst. Det har hun lovet sin mand. Hun må læne sig tilbage i stolen på verandaen, mens hun ser ud over det græske øhav, nyder den sydlige varme og hviler sine to fødder på gelænderet. Netop de to fødder lider i dag under den karriere, Bettina Borg med stor succes har bygget op i fitnessbranchen gennem de seneste 35 år.

Bettina Borg var en af drivkræfterne bag bølgen af aerobic og fitness, der skyllede ind over Danmark i 80'erne. Hun har udviklet koncepter, uddannet instruktører, været mentor for nye folk i branchen og ikke mindst været en succesfuld og populær personlig træner.

LÆS OGSÅ: Derfor har du svært ved at erkende, at du har stress

Men nu siger hun stop. Sammen med sin mand, Michael Hammer, flytter hun til den græske ø Poros.

- Nøglen til virksomheden er drejet. Vi har solgt vores hus. Vi har solgt vores biler. Og vi er igang med at sælge vores indbo. Det er fantastisk, siger Bettina Borg.

Karrieren begyndte i Los Angeles i 1982. Samme år som dronningen af aerobic, Jane Fonda, udgav sin første video iført den ikoniske, stribede leotard (en meget højtaljet gymnastikdragt), gamacher og benvarmere. Det var før, der var noget, der hed kettlebell, step eller sågar affjedring i skoene.

Og så er vi tilbage ved Bettina Borgs to fødder i størrelse 40.

- Mine fødder og mine knæ er smadrede. Og når jeg siger smadrede, er det fordi, der simpelthen er total slidgigt overalt. Min krop er så slidt, at havde jeg været en hest, var jeg blevet skudt, siger den 54-årige fitness-ekspert.

 

Foto: Bettina Borg i en reklame gode aerobi-sko, da de endelig kom.

Det er selvsagt ikke, fordi forfatteren til flere bøger om sundhed og træning ikke ved, hvordan man træner ordentligt. Hun gjorde det bare i en helt anden tid.

- Jeg har jo lavet alle de dumme ting, da jeg blev uddannet i Los Angeles i 1982. Vi hoppede på et betongulv i dårlige sko eller på bare fødder og lavede høje knæ og jumping jacks. De bedste sko, vi kunne komme i nærheden af, var tynde Kawasaki-sko.

Den 54-årige personlige træner har en krop, der på mange måder er langt sundere end de flestes på hendes alder. Men smerterne er konstante i det kolde danske klima.

- Hvis der er over 20 grader, har jeg ingen problemer. Jeg kommer aldrig til at løbe igen, men når det er varmt, kan jeg gå op og ned af bakker, og jeg har ikke ondt i mine fødder, siger hun.

LÆS OGSÅ: Mai tog en modig beslutning: nu lever hun af noget, vi alle elsker

Hvis Bettina Borg og hendes mand gennem de seneste seks år skulle fortsætte med at bo i Danmark, ville de blive nødt til at gå meget ned i tid. Allerede i dag kan de ikke undervise på samme niveau, som de kunne for fem år siden. Og de ville simpelthen ikke kunne tjene nok penge.

Foto: Michael Hammer og Bettina Borg (fotograf Bente-Maj Wøldike).

Bettina Borg har ellers altid nydt at arbejde meget. Hendes arbejdsdag strækker sig fra 06.00 om morgenen til 22.00, hvor fitnesscentre typisk lukker. Og da hun fødte sin datter holdt hun kun 14 dages barsel og var så tilbage og i gang med arbejdet.

- Jeg har haft en gulerod foran næsen, mens jeg løb rundt i hamsterhjulet, for jeg syntes satme, at jeg var god. Og jeg kunne løbe hurtigere og hurtigere, siger Bettina Borg.

- Men de seneste år er jeg simpelthen blevet træt af det der hamsterhjul, som jeg ellers har nydt i nogle og tredive år. Jeg har virkelig måtte se i øjnene, at jeg ikke bare kan sætte farten ned. Jeg er nødt til at hoppe direkte ud af det. For ellers går det galt.

I takt med, at veninderne og hendes klienter er begyndt at blive ramt af stress - en enkelt er sågar død af en blodprop - ja, så har hun selv følt stressen komme. Derfor er det en bevidst, men også ret akut operation, den 54-årige "kontrol-freak" har gang i.

- Jeg kan mærke, at hvis jeg ikke hopper ud af det nu, så falder jeg død om. Jeg ved godt, det er barskt at sige. Men jeg kan mærke stress-symptomerne fra at løbe rundt i det der hamsterhjul. Det er helt forfærdeligt. Så i min verden har det været vigtigt at sætte foden i og låse det her hjul.

Både hendes eget og mandens firma er lukket og slukket. Men de skal stadig arbejde - lidt. Planen er at lave flere "retreats" for både mænd og kvinder, skrive en ny bog og åbne en juice-butik på øen Poros og en i Athen.

- Det her er et nyt kapitel. Og vi er enige om, at vi er nødt til at prøve det. Det føles fuldstændig sindssygt. Men jeg står også et mærkeligt sted i mit liv, hvor jeg synes, at det er helt ok.

LÆS OGSÅ: Simon Jul: "Den komplette lykke er en forfærdelig løgn. Det er kun noget, hunde har, når de ser en pølse"