Virus på balancenerven? Se her, hvad du kan gøre

Foto: Getty Virus på balancenerven? Her er tips til, hvad du selv kan gøre for igen at få kontrol over din balance.

Virus på balancenerven? Se her, hvad du kan gøre

For de heldige tager det kun dage, men for nogle tager det flere måneder at genvinde balancen. Her er tips til, hvad du selv kan gøre for igen at få kontrol over din balance.

Virus på balancenerven forekommer hos 3-4 ud af 100.000 danskere om året, især i alderen 30-60 år. Symptomerne er svimmelhed, kvalme og opkastninger. De fleste tilfælde går over af sig selv, efter dage til måneder. I moderne lægevidenskab behandler vi med binyrebarkhormon og kvalmestillende medicin. Det kan i visse tilfælde hjælpe at give medicin mod herpes type 1.

Du kan supplere med følgende øvelser:

  1. Siddende: Sid på en stol. Se på et punkt ca. to meter væk. Drej hovedet hurtigt fra side til side i 15 sekunder, mens du holder blikket fast på punktet. Bøj derpå hovedet bagover og forover i 15 sekunder, mens du holder blikket fast på punktet.
  2. Stående: Drej hovedet fra side til side. Rejs dig op og rør ved en stol med én finger. Drej hovedet hurtigt fra side til side i 15 sekunder, mens du holder blikket fast på punktet.
  3. Gående: Bøj hovedet bagover og forover. Se på et punkt i øjenhøjde og gå derefter frem mod punktet i 15 sekunder, mens du drejer hovedet fra side til side.
  4. Stående på gyngende grund: Stil dig på en blød pude. Rør ved en stol med én finger. Find balancen og bliv stående i et minut. Derpå luk øjnene, slip stolen og prøv at finde balancen.
  5. Hold et vandglas: Hold et glas vand i hånden, luk derpå øjnene og find balancen.
  6. Butikskiggeri: Se på butiksvinduer, mens du drejer hovedet hurtigt fra side til side i 15 sekunder og holder blikket fast på et punkt ca. to meter væk. Bøj hovedet bagover og forover i 15 sekunder, mens du kigger på punktet

Om eksperten

Charlotte Bech er privatpraktiserende læge og helseekspert. Hun supplerer moderne lægevidenskab med den traditionelle indiske lægekundskab ayurveda og anbefaler derfor, at du først og fremmest følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger og bruger hendes råd som supplement.

Se, hvad vi ellers skriver om: Sygdom og Sund livsstil