En række debattører og samfundskritikere har de seneste dage både verbalt og reelt reageret på flygtningesituationen i Danmark. Nogle er med til at fragte flygtningene til Sverige, andre er bekymrede for Danmarks økonomiske fremtid. Vi har talt med fem af dem om, hvad de mener om situationen lige nu:
LÆS OGSÅ: Bianca blev værge for 13-årige Parwiz: "Jeg havde nok ikke regnet med, at han ville være så mærket"
Knud Romer, radiovært, forfatter og samfundsdebattør: Vi må ikke lade os bremse
- VI LYVER, VI LYVER, VI LYVER. Vi fortrænger! Vi skønmaler! Det er helt vildt, vi gør det hver gang. Første Verdenskrig, Anden Verdenskrig. Vi tror, vi er så gode, men i virkeligheden er vi styrede af blind, forfærdende egoisme.
Han kan ikke sige, om alle dem, der krydser landets grænser i disse dage reelt er flygtninge. Men de, der kommer, "vil ikke bare stikke snablen i skattekassen," siger han, for "deres stater er gået fuldstændig i opløsning, dét er, hvad de kommer fra, og Danmark er ikke rede til noget som helst."
De seneste dage har Knud Romer selv har grebet til handling. Han og nogle venner har samlet flygtningegrupper op omkring Rødby og fragtet dem til Sverige. Det er ulovligt.
- Men tænk engang at nogle vil sætte love og konventioner over medmenneskelighed i sådan nogle situationer her, siger han.
LÆS OGSÅ: Derfor er jeg frivillig i et asylcenter
Lisbeth Zornig, stifter af Huset Zornig, som hjælper udsatte børn: Det er næstekærlighed
Lisbeth Zornig har hjulpet en syrisk familie fra omegnen af Rødby til Sverige.
- Jeg er ikke naiv, vi kan ikke få plads til alle mennesker i nød i denne verden. Men uanset hvad, er vi nødt til at findes vores næstekærlighed frem lige nu, siger hun.
Hun fremhæver, at danskerne virker overraskede over situationen, og at det for hende er uforståeligt.
- Vi (Danmark, red.) har længe vidst. At vi risikerede at stå med en enorm migration hertil, fordi sociale medier gør verden mere gennemskuelige og fordi de sociale forskelle i verden er enorme, siger hun.
Stine Bosse, erhvervsleder og formand for Europabevægelsen: Kan give økonomiske slag til Danmark
Stine Bosse vil ikke selv bryde loven, men hun vil heller ikke pege fingre af dem, der gør. Hun mener, at vi bør lægge pres på politikerne.
- Annoncekampagnerne i de libanesiske aviser og Danmarks forbehold fra det europæiske samarbejde er to er meget ulykkelige ting. Fra et erhvervsmæssigt perspektiv er vi kommet i klub med nogen, vi ikke plejer at være i klub med, og så er det pludselig rigtig skidt at være Olsen fra Danmark, siger hun.
- Hvis ikke vi ændrer attitude fra politisk side, er jeg sikker på, at det kommer til at have konsekvenser for Danmark. Også økonomiske.
Anne Sofie Allarp, radiovært og forfatter: Vi har brug for internationale løsninger
Anne Sofie Allarp maner til fælles internationale løsninger, der, ligesom Stine Bosse fremhæver, passer til den nuværende situation.
- De danske politikere, der påberåber sig retsforbeholdet, som grund til ikke at søge europæiske løsninger og fordelingsmodeller lyver befolkningen lige op i ansigtet. Danmark kan naturligvis tilbyde at lavet nationale bestemmelser eller andre unilaterale lovgivninger, så man kan deltage i fælles indsatser. Og nu hvor vi er ved det: dem, der siger, at situationen skal klares nationalt, og at de såkaldte nærområder skal holde mere for end de gør i forvejen, som har været mantraerne fra alle såkaldt ansvarlige partier, kan umuligt selv tro på det, de siger. Og gør de det, så er det det, der er problemet.
- EU må etablere registreringscentre i nærområder, så flygtninge ikke tvinges i armene på menneskesmuglere. Al snak om at dødsfald undervejs alene er menneskesmuglernes skyld er populisme af værste skuffe.
- Vi taler om mennesker. Folk med samme ønsker for et fredeligt liv og en bedre fremtid for deres børn. Lad være med at parkere dem på 2 års dansk undervisning, send dem ud i samfundet og arbejde. Eventuelt på en særlig introduktionsløn eller med andre incitamentstrukturer. Uanset hvor meget vores politikere forsøger at bilde os det ind, så er der ingen, der ønsker et liv på passiv forsørgelse uden for samfundet.
LÆS OGSÅ: "Vi ser dem på markerne, men de løber væk som dyr. De tror, vi vil gøre dem fortræd"
Ayse Dudu Tepe, journalist og radiovært: Proportionerne skal på plads
Ayse Dudu Tepe er træt af at høre på at "NU KOMMER DE", som forsiden lød på Ekstra Bladet Forleden. Ifølge hende skaber sådanne overskrifter en stemning af frygt.
- Der er ingen løsning i Danmark lige nu, og jeg savner en ideologi og et fællesskab. En statsminister, der træder i karakter og fortæller, hvordan man som moralsk dansker opfører sig, siger hun.
For hende tegner almindelige danskeres aktivisme i forhold til at hjælpe flygtningene et "nyt, medmenneskelige landkort".
- Jeg håber, det kommer til at ændre det Danmark, vi kender, hvor dem der indtil nu har præget udlændinge- og grænsepolitikken i dag gemmer sig bag ligusterhække og forudfattede indstillinger.
Vi har forsøgt at få en kommentar fra Kristian Thulesen Dahl (DF), men uden resultat.
LÆS OGSÅ: Fra reklamebranchen til nødhjælp: Derfor tog Dorte springet
LÆS OGSÅ: Adisa flygter stadig fra krigen i Jugoslavien
LÆS OGSÅ: Amanda Lindhouts var gidsel i Somalia