Zainab Nasrati
20-årige Zainab Nasrati tror ikke på kæresteforhold. Man skal vide, at man vil hinanden for altid, inden man indleder et forhold.

Religion, kærester og ægteskab

20-årige Zainab: Jeg tror ikke på kæresteforhold før ægteskabet

INTERVIEW: I Danmark bliver de fleste kærester, flytter sammen og får det første barn, inden de tænker på at blive gift. Men sådan bliver det ikke for 20-årige Zainab Nasrati. Hun mener nemlig, at to mennesker skal forpligte sig for livet, inden de indleder et intimt forhold.

Hvordan finder man ud af, om man er rigtige for hinanden, hvis man ikke kan være tætte før ægteskab - og hvordan ser en ung muslimsk pige egentlig på det med kemi og tiltrækning? De har vi spurgt 20-årige Zainab Nasrati, der læser medicin og har marokkanske rødder, om.

Hvad betyder ægteskab for dig?
For mig er ægteskab en måde at sige, at man er to mennesker, der er klar til at tage deres forhold seriøst. Hvis man finder den rigtige person, en man har ro med, så skal man indgå i et forhold. Men det er selvfølgelig også for at skabe en familie. For mig er det vigtigt, at man har forståelse for hinanden og gør sig nogle grundige overvejelser om forholdet. Man skal være sikker på, at begge vil passe på hinanden og den familie, man vil skabe sammen.

LÆS OGSÅ: Mie blev muslim: "Jeg ønsker, at mine børn bliver islamisk gift"


Hvilke kvaliteter skal være på plads for, at du siger ja til at blive gift?
Det er helt grundlæggende, at han er muslim. Er det ikke en mand, der har samme religiøse overbevisning, så er det heller ikke en mand, som har det samme mål med livet og udgangspunkt i tilværelsen, som jo er troen på Gud som alt perspektiveres til. Jeg kan have fælles værdier med mange, hvilket kan danne grundlag for gode og vigtige venskaber, jeg kan lære af, men i et ægteskab er det vigtigt med en partner som har samme mål med livet, hvilket for mig er et fælles liv, når vi går bort fra denne verden. Men derudover er det svært at lave en tjekliste. Der er så mange nuancer, et menneske kan komme med, og der er mange ting, man ikke ved, før man har mødt et menneske. Jeg synes, at det er vigtigt at være åben for, hvordan det menneske er.

Du mener ikke, at man skal være kærester, før man bliver gift – hvorfor ikke?
Helt grundlæggende går jeg ikke ind for, at man har kæresteforhold, inden man bliver gift. Jeg er overbevist om, at man kan blive forelsket - også før man har indgået ægteskab - men det er vigtigt, at der er mere i det, end at man bare er tiltrukket af hinanden. Hvis man ikke er klar til at have et seriøst indgået ægteskabsforhold, så er man ikke de rigtige for hinanden. Jeg tænker, at det er centralt, at man har nogle overvejelser, før man er sammen med en person – at man har overvejet, om det er en, man har lyst til at bruge sit liv med og skabe en familie med.

Hvis man ikke kan være kærester, hvordan finder man så ud af, om man vil giftes med en person?
Muslimer går også på date. Man skaber bare nogle rammer for det, så det ikke er på første eller anden date, at man bliver intime. Man sætter sig ned og snakker sammen. Det kan tage op til et år, hvor man mødes hist og her og taler sammen for at finde ud af, om det er en person, man har det godt med. Den primære forskel er, at man ikke alene sammen. Man går på date, hvor er en masse andre mennesker omkring en. Det er ikke et privat forhold, og man har ikke fysisk kontakt.

LÆS OGSÅ: Kristina ville redde sit ægteskab - men så mødte hun sin ungdomskæreste

Hvad betyder tiltrækning og kemi for dig?
I mit hoved er kemi og tiltrækning en naturlig selvfølgelighed. Det danner grundlag for, at man overhovedet vil ses. Men det er bare ikke nok, at man er tiltrukket af hinanden og har god kemi.

Du mener ikke selv, at kæresteforhold er en god idé – hvorfor ikke?
Det, jeg ikke kan abonnere på, er den type kæresteforhold med en person, som egentlig ikke har 100 procent lyst til det alligevel efter to måneder. Det, synes jeg, ikke er fair for nogle af parterne, men det er en konsekvens af, at man ikke havde andet til fælles end umiddelbar tiltrækning.

Nogle gange tænker jeg også, at det super ærgerligt, at man kan få det indtryk, at når man bliver gift, så stopper alt det sjove. Sådan er det jo ikke. Selvfølgelig er man også kærester, når man er blevet gift. Man er bare kærester på et grundig overvejet og solidt fundament. Det, synes jeg, er utroligt vigtigt at få sagt. Alt det sjove udelukkes ikke i et ægteskab. Men ved at blive gift først, viser man først og fremmest sig selv og hinanden, at man er seriøs.

LÆS OGSÅ: Her er 15 grunde til, at det bedste er at blive gamle sammen

Hvad har formet dine idéer om et ægteskab; dine forældres værdier eller din religion?
Det er i virkeligheden en blanding af de to. Jeg føler mig meget inspireret af mine forældres forhold og deres kærlighed, og så har jeg helt klart også en masse overvejelser fra min religion. Altså mange idéer og værdier, som jeg har fundet i Islam og har taget til mig, fordi jeg synes de er meningsfulde.

Hvad er dine forældres forventning til dit kommende ægteskab?
Jeg tror, de håber, at de har lært mig, at en partner skal være et grundigt og velovervejet valg. Så tror jeg også, at de håber og har en forestilling om, at uanset hvem jeg vælger, er det en mand, som også er indstillet på at være en del af vores familie. Det er både vigtigt for mig og mine forældre. Jeg hører dem dog ikke snakke om, hvordan de forestiller sig, han skal være, da det jo ikke er en aktuel snak, før jeg tager det op. De ville ikke begynde at snakke om det uden, at jeg har initieret noget og på den måde gjort det aktuelt.

Zainab Nasrati studerer medicin på Københavns Universitet, har marokkanske rødder og bor i Vanløse. Hun er aktiv debattør og skrevet kronikker i danske dagblade. Hun er initiativtager til bogprojektet "Ordskælv! for dansk forskellighed," med personlige essays fra unge om oplevelser og møder mellem forskelligheder.

LÆS OGSÅ: Sådan bliver du gift med de nordiske guders velsignelse

LÆS OGSÅ: 12 tegn på, at du er giftedesperat

LÆS OGSÅ: Derfor friede jeg til min mand

Se, hvad vi ellers skriver om: Bryllup og Interview