20 skud fra hoften: Morten Vammen
SPONSORERET indhold

20 skud fra hoften: Morten Vammen

19. sep. 2012 | Livsstil | Eurowoman

Dokumentarist, komponist, tidligere radiovært på Radio24syv og forfatter Morten Vammen, 44, er en mand med mange meninger – og derfor en af vores favoritstemmer i det danske kulturliv. Her fortæller han om kærligheden til de nye ‘amazone-kvinder’ og de undervurderede nørder.

 

Hvad kvinder ikke ved om mænd, er …

“Forståelsen af det andet køn er et livslangt eventyr. Nyd det! Derudover er der ingen grund til at være bange for mænd. Husk, at vi keder os, når I bare står der og leger angstramt Barbie.”

 

Yndlingsfilm?


“Jeg er en sucker for en klog komedie a la Woody Allens Celebrity, De fem benspænd eller Life Aquatic. Orker ikke pistoler, computergrafik og biler eller pigefilm med fyre med slikhår, der ender med at blive gift, efter man har set en masse slet skjult reklame for trist tøj.”

 

Hvad læser du lige nu?


“Den jugoslaviske filosof Slavoj Žižek, kunstkritikeren Lars Bang Larsens nye bog The Critical Mass of Mediation og min 10 år gamle roman Efterfesten (det er pinefuld terapi).”

 

Hvad drømte du om at blive som barn?


“En musiker/pilot, der boede på et hangarskib med en besætning af kvinder. Det er ikke så forskelligt fra mit liv nu. Sørgeligt, egentlig.”

 

Hvis du døde og blev reinkarneret som et dyr, hvilket skulle det så være? 


“Ænder er cool. De er fly, både, huse og vraltere i ét dyr. Dog siger de fleste, at jeg mere er et stort rovdyr.”

 

Hvis nogen skulle spille dig i en film, hvem skulle det så være?


“En høj Peter Sellers? Susse Wold med skæg? Brando i Dommedag nu?”

 

Personen, du beundrer mest?


“Jeg beundrer en ny kvindetype, jeg kalder ‘de nye amazoner’. Kvinder, der har det hele – og vælger det fra, fordi de er sultne på mere mening og så fx vælger at behandle tosser eller ordne Afrika i stedet for at shoppe, stresse og leve andres drømme ud. Frygtløse madammer, der er grådige på livet. Det kan godt være, de måske flygter fra sig selv, men de er i det mindste ikke passive og bitre.”

 

Drømmemiddagsgæster?


“Jeg havde en drøm en nat om, at alle kvinderne i mit liv var til en stor middag, hvor Julio Iglesias’ To All the Girls I’ve Loved Before spillede i loop. Jeg vågnede roterende og svedende som en grillkylling i angstmarinade.”

 

Mest overvurderede?


“Alle de narcissistiske rampelys-afhængige medie-linselus, der er gode til netværk, intrige og iscenesættelse, men ikke kan noget, vil noget eller har noget på hjerte ud over deres eget tomme brand.”

 

Mest undervurderede?


“Alle nørderne, der nærværende, passioneret og grundigt har udviklet deres evner, men ikke kan finde ud af formidlings-gøgleriet og brunnæseriet.”

 

Favorit-gadget?


“Det går så hurtigt med kameraer, computere og musikudstyr, så det skifter. Jeg prøver at skære ned på mit jordiske gods, det er jo bare værktøj. Jeg samler ikke på andet end oplevelser og kan kun shoppe med tømmermænd.”

 

Yndlingsspise?


“Noget rent a la sushi med en gulerodsjuice. Og måske en kage fra La Glace bagefter?”

 

Bedste kommentar, du har fået af en fremmed:


“Du ændrede mit liv”, “Du er pensum” osv. Dog siger folk mest: “Stor næse”, “Hvad ved du om arkitektur?!?” “Må jeg blive din assistent?” Eller bare et fladt: “Nar!”” 

 

Største koncertoplevelse?


“Prince, Wu-Tang, Dead Kennedys, Miles Davis, Kraftwerk ... Og da jeg spillede solo til et rave i Texas i 1993. Jeg havde en marokkansk kutte på, og publikum havde pistoler, dominatrixer piskede bodybuildere på scenen, der stank af crack og skunk, og folk besvimede af stroboskoplys.”

       

Største fremtidsdrøm lige nu?


“At vi finder en ny model for samfund og økonomi. Lige nu virker det hele som en lappeløsning. Der er meget frustration og lidelse – det post-postmoderne hyperliberale samfund gør os jo ikke glade. Et løft i bevidsthed og nye teknologier, der kan løse krisen, tak.”

 

Elsker mest?


“Kvinder og arbejde! Oplevelsen af bare uventet at småklukke for sig selv af en himmel, en lyd, en situation, at føle luften knalde lungerne og følelsen af, at det hele hænger sammen.”

 

Kvalitet, du vægter højest hos andre mennesker? 


“Humor, åbenhed, lyst, disciplin, empati, rygrad, balance, selvindsigt, nørderi, selvironi.”

 

Kvalitet, du vægter højest hos dig selv?


“Min evne til at se komikken i selv de mest tilspidsede situationer. Min evne til at bryde dumme vaner og overleve alt braset i livet. Min evne til at være en glad lalle-banan.”

 

Hvis dit hjem brændte, hvad ville du så redde ud først? 


“Alt levende, så mine harddiske.”

 

Er du en forfører, eller bliver du forført?


“Kvinder forfører mig ofte til at forføre dem og vice versa. Det er en uendelig, herlig leg.”

Se også: 20 skud fra hoften: Thomas Buch-Andersen »