Aros
SPONSORERET indhold

Anne Hjernøes guide til Aarhus: Det skal du se, opleve - og spise i "Smilets by"

Vi klæder dig på til vinterferien med en guide til de bedste spots i Aarhus. Her deler tv-kokken Anne Hjernøe sine insider-tips til de bedste oplevelser og spisesteder i Smilets By.

Af: Simone Brandt Hald Foto: Niels Henrik Dam & Getty Images
13. feb. 2019 | Livsstil | ALT for damerne

Se

Set gennem en kvindes øjne

Kvindemuseet er det eneste af sin slags i verden, hvor kvinder fortæller historier om kvinder. Det ligger i det gamle rådhus, som i sig selv er en superfin bygning. Det er kun tilladt for kvinder at arbejde der, og udstillingerne tager udgangspunkt i kvinders liv og værdikampe. Her kan man blive klog på alt fra seksualundervisningens historie til ligestilling, børneliv og transkønnethed.

Interaktiv legeplads

Moesgaard Museum skal man se, når man er i Aarhus. Jeg troede ikke, man kunne bygge sådan noget i Danmark – det ligner mest af alt noget, der er dumpet ned midt i det grønne fra USA. Det er så gennemført, at man tror, det er løgn. Udstillingerne er interaktive, så det er et fedt sted at have børn med. Man må røre ved de udstillede knogler, der er blødt gulv i moseområdet og stjernehimmel, og man kan gå på opdagelse i bronzealderen – det er virkelig avanceret.

Moesgaard Museum
Moesgaard Museum er et absolut must, når man er i Aarhus. Foto: Getty Images.

Mangfoldigt mødested

Godsbanen er Aarhus’ kreative knudepunkt med arbejdende værksteder, mødelokaler, cafeer, biograf, skateboardpark, teatertrup, tøjmarkeder og meget andet. Et multihus, hvor spirende ideer får lov at blomstre. Tag en slentretur igennem huset, og lad dig forføre af alle de kulturelle tilbud.

Oplev

Ren velvære

Går man og fryser lidt her i februarkulden, så tag ned på Badeanstalten Spanien og bliv varmet igennem. Spanien er en ældgammel badeanstalt, som genåbnede i januar efter at være blevet restaureret og nu fremstår toptrimmet. Her er der både plads til leg i bassinerne for de yngste og topforkælelse i spaen for de voksne. Saunagus er et must.

En grøn oase

I rustikke rammer ved Godsbanen finder man Plantecafeen med moderigtige planter som monstera, pilea og gigantiske kaktusser fra gulv til loft. Det vrimler med instaværdige motiver. Bestil en espresso, find en plads blandt plantebøger og langstrakte blade indendøre, eller sæt jer ud i drivhuset under hængepotter og slyngplanter. Det køber dig lidt tid til at spekulere over, hvilke af de fine planter der skal med dig hjem. Der er nok at vælge imellem. Plantecafeen fungerer som plantevirksomheden Plukk’s showroom, butik og café, og her afholdes også foredrag om planter.

LÆS OGSÅ: Byens bedste Croque Madame og andre hemmeligheder i byernes by: 10 tips til smukke Paris

Skøjteprinsesse for en dag

De fleste ligner Bambi på glatis, når de får et par skøjter på for første gang. Men der går ikke længe, før ungerne fiser rundt på isen, som havde de aldrig bestilt andet. Hver vinter åbner Skøjtebanen ved Musikhuset, hvor leje af skøjter kun koster 45 kr. Bagefter kan I varme jer på en varm kop kakao med
topping i boden lige ved siden af.

Spis

Vietnamesisk velsmag

Aarhus Street Food svarer til det, der engang hed Papirøeni København. Markedet ligger i en gammel rutebilsstation, hvis garager er blevet ombygget til små boder. Jeg spiser altid hos Bahn Mi Bandits, som laver traditionelle vietnamesiske bahn mi – lange baguettes med bl.a. marineret svinekød, friske grøntsager, koriander og chilisauce. To knægte åbnede stedet for et par år siden, efter de gik ud af gymnasiet, og de sparker simpelthen så meget røv. Man får ikke bedre vietnamesisk mad uden for Vietnam.

Århus Street Food
Bliv mæt hos Aarhus Street Food. Foto: PR.

Brunch deluxe

Mefisto er et brasserie, der serverer både kød og fisk, og som har en formidabel brunch. Det er det helt store udtræk med Eggs Benedict, håndpillede rejer, hummerburger og vanillefromage – menukortet skifter flere gange i løbet af året.

LÆS OGSÅ: Smukke parker og gigantiske rejemadder: 24 timer i skønne Gøteborg

Køkkenchefen har tidligere været Danmarks yngste Michelinkok på en restaurant i København, så rykkede han til Aarhus, og det har vi nydt godt af siden. Mefisto er megahyggelig, og maden er vildt god.

Lav din egen hotdog

Benjamin Birk har startet Birks Køkken, hvor han afholder kurser i alt fra hotdogs til surdejsbrød. Alt bliver lavet fra bunden. Brødet æltes og bages, pølsefarsen røres og stoppes i grisetarm, ketchuppen simrer i gryden. Hvis du har ungerne med til Aarhus, så meld dig på et kursus. Benjamin er en ung fyr, der har arbejdet for Claus Meyer i mange år, og nu har han startet sit eget sted. I det hele taget er der en god energi i køkkenet, og resultatet af dagens anstrengelser er altid fantastisk.

Anbefalet til dig