Det er faktisk slet ikke så svært at bage et brød, som ligner dem du finder hos bageren. Hvis du bager dit eget brød ved du også præcis hvilke ingredienser der er i, og jeg er ret sikker på at dette rustikke kurvebrød vil imponere de fleste morgenmadsgæster.
Det er rigtig dekorativt at lade sit brød hæve i en hævekurv – du kan købe hævekurve i de fleste butikker, der forhandler køkkentøj eller helsekostbutikker. Sørg for at kurven er drysset grundigt med masser af mel, for ellers kan det være svært at få brødet ud igen. Husk at brødet blot skal hæve i kurven, og ikke bages i kurven.
Kurvebrød med fuldkornsmel:
10 g gær
3 dl koldt vand
6 g salt
ca. 200 fuldkornsmel
ca. 200-250 g hvedemel
Rør gæren ud i vand, hvorefter salt og mel tilsættes lidt ad gangen – ælt dejen godt sammen, brug evt. en røremaskine og tilsæt mere mel, hvis dejen virker for tynd – det må endelig ikke blive for tør, så ælt indtil den er fast og en anelse klistret. Kom dejen over i en beholder med en smule olie i bunden – det gør det nemmere at få dejen ud af skålen næste dag.
Stil dejen på køl natten over eller i ca. 8-12 timer.
Drys hævekurven med en del mel, og kom dejen forsigtigt over i. Stil kurven til hævning et lunt sted i ca. 1 time. Når dejen har hævet flot op, vendes brødet forsigtigt ud på en bageplade, og skulle gerne have fået flotte striber efter kurven.
Bag brødet i ca. 25 -30 minutter, alt efter størrelse, ved 225 grader varmluft. Undgå at lave brødene for store, for så kan de være svære at få bagt ordentlig igennem.
Hvis du ikke har en hævekurv, så form dejen til et stort rundt brød og lav evt. mønster i dejen med en skarp kniv.