Reykjavik
SPONSORERET indhold

Bjergtagende Reykjavik

Der er masser af grunde til at tage til Island. Naturen er fantastisk. Maden er fantastisk. Du får god kaffe. Og butikkerne bugner med designkreativitet. I Reykjavik får du det hele i en smagfuld og inspirerende pakke.

Af:: Majbritt Lacuhr Foto: Les Kaner
31. maj. 2016 | Livsstil | ALT for damerne

Onsdag
Det er et goldt landskab, der suser forbi, da vi sidder i bussen på vej fra lufthavnen Keflavik ind til Reykjavik. Mest af alt ligner det et månelandskab. Puklet lava, bevokset af mos. Og en grå, lavthængende himmel.

Vi vil gerne af med vores bagage og er derfor hoppet på en bus, som tre kvarter senere kan hælde os af i downtown Reykjavik. Men faktisk skal vi samme lange vej tilbage – for tæt på lufthavnen ligger også Islands absolutte turistmagnet: Den Blå Lagune. Så første tip kommer her: Smut forbi lagunen enten på vej til eller fra lufthavnen.

Ude fra vejen dukker den berømte lagune pludselig op i en dampende horisont. Landskabet her ligner virkelig en vulkanskorpe, og det særlige mineralholdige saltvand er ikke mindre imponerende med sin lysende, mælketurkise farve. Vi tjekker ind, tager bad og ifører os badedragter – og tager mod til os. For det er koldt i dag. Også selvom det egentlig er tidligt på sommeren. Vinden er iskold, så det er bare om at komme ned i det lune lagunevand, som er indhyllet i tåge. Heftige vindpust fejer ind over vandoverfladen, og stemningen er høj. For op af dampene fra det varme vand stiger rene og nærmest kirkelige toner i flerstemmig harmoni. Det viser sig at være et norsk kor på koncertturne. Englesmukt og helt surrealistisk.


Vandet i Den Blå Lagune er 38 grader og består af silica, alger og mineraler. Og tog man det op i en gennemsigtig kop, ville man se, at det faktisk ikke er blåt, men mælkehvidt! Den blå farve skyldes silicaen og den måde, det reflekterer sollyset på.

Det er svært ikke at lade sig fryde over den renhed, islændingene serverer deres turistattraktioner i. Her er ingen bling eller neonskilte. Alt bliver til i fuld overensstemmelse med den rå og særlige natur, der omgiver dem. Således også den cool bar, der er bygget ned i det mælketurkise vand i lagunens forreste del. Her får man smoothies, øl og vin på sit chiparmbånd – som ret fikst gælder til alt, når du er trådt indenfor i laguneområdet.

Vi er næsten ikke til at drive op af den overvældende, geotermiske og helt igennem naturskabte jacuzzi. Men lagunen lukker kl. 21, og derfor spiser vi i lagunens Restaurant Lava. Og UPS! Her kommer næste tip: Tjek, hvornår sidste bus afgår! Vi ender med at måtte tilcharme os et lift med vores estiske tjener, Jeva. Kl. 2 om natten dansk tid (hvilket vil sige islandsk midnat) lander vi på hotellet i Reykjavik. Hold op en lang dag – og det er stadig lyst udenfor!


Spis på restaurant Lava, som ligger ved Den Blå Lagune.

Torsdag
I dag står den på hvalsafari – nede fra den gamle havn. Vejret er ikke ligefrem ideelt til en tur på havet. Mest af alt ligner det en kold, overskyet og våd efterårsdag hjemme i Danmark (Og her skal lyde en advarsel: Er der små toppe på vandet inde i havnen, then don't go!). Og uh, en lille båd vi skal med – "Rosín" hedder den tilmed, som dog betyder "rose" på islandsk. Vores guide, Martina, griner ad vores vejrbekymringer, men medgiver, at det er "a little bit rough today" og anbefaler da også søsygetabletter.

Vi har høje forventninger. Martina fortæller, at det vrimler med hvaler i bugten her. Primært fire slags: Vågehval, pukkelhval og to slags delfiner. Der er ingen hvalgaranti, understreger hun, men jeg føler mig overbevist om, at vi selvfølgelig ser en kåd pukkelhval kaste sin enorme krop rundt i det mørke hav i kæmpemæssige skumsprøjt.


Journalist Majbritt Lacuhr på hvalsafari.

Vi ifører os bådens vandtætte (og sur-sok-lugtende) kedeldragter og egne medbragte huer og vanter og installerer os i bådens stævn med øjnene stift rettet ud mod de mørke bølger. Klar, parat, hval! Og wups, så så man en rygfinne. Eller nogen gjorde. For straks er den væk igen. Flere finner dukker op. Martina pejler os i den aktuelle retning ved at råbe kl. 1, kl. 3, kl. 10 osv. – som på en urskive – men når øjnene når spottet, er hvalen som regel væk igen. Pukkelhvalerne er ikke ude på spas i dag, men vi ser da en håndfuld delfiner og et par vågehvaler. Meeen, der er sørme langt imellem snapsene. Og nu er det blevet tid til at vende om. Idet kaptajnen vender båden, annoncerer Martina, at "there might be some seaspray" – særligt i fronten af båden, så vi sætter os mageligt til rette på en bænk i den anden ende, men wuacks! Kaptajnen har kun lige vendt skuden, før en kæmpemæssig bølge vælter ind over os. Kaskader af vand skyller ind over dækket, og folk kæmper for at få fast grund under fødderne. Enten på flugt mod kahytten – eller som os, der griber ud efter en stolpe, som vi krampagtigt suger os fast til de næste tre kvarter. For de heftige bølger fortsætter med at slå ind over båden. Oh Lord! En mor og hendes datter sidder på trappen med blege, misfornøjede ansigter og holder om hinanden. Hurra for søsygepiller, selvom vi har lidt kvalme. Og hurra for ildelugtende kedeldragter. Det er dejligt at mærke landjord under skosålerne igen.

Og nu er det tid til at få set os lidt omkring. Husene i Island er ikke imponerende. Arkitekturen virker tilfældig og ligegyldig. Det er ikke det, man går op i her – til gengæld vil man gerne have en stor, dyr bil – helst en imponerende firehjulstrækker, som selvfølgelig også kan klare terrænet.

Gaderne i centrum er stejle og San Fransisco-agtige – i miniformat naturligvis. Meget charmerende. Og bymidten er til at overskue. De fleste butikker ligger nemlig på de to hovedgader, Laugavedur og Skólavördustígur – og resten på side-gaderne hertil.

Vi spiser frokost på den koreanske restaurant K-Bar, hvor både deres spicy tuna-sushi og deres kartoffelsuppe med avocado og kokosmælk kan anbefales. Indretningen er sjov og hipsteragtig med patchworkgardiner i retrotern, orange-brune nuancer og pudsige installationer af tallerkener med knapper, farvekoordinerede bøger og glaspendler. Det er tydeligt, at kunsthåndværk og design fylder heroppe. Kreativiteten blomstrer. Og der er virkelig gode vintagefund for dem, der elsker at bladre sig igennem tætte stativer fra alskens tidsaldre. Og design i alle ender af skalaen fra keramik over smykker til tøj og sko. Nå ja, og uldsweatre. Naturligvis.


Du finder masser af fede design-fund i Island.

Om aftenen spiser vi på Snaps, som tydeligvis er populær, og på en torsdag aften fyldt til randen. Bistroen, som ligger i underetagen på hotel Odinsve, er et stort og livligt støjende lokale med bar i midten, hvor folk også sidder og spiser. Det er en udfordring at føre en samtale – til gengæld er der en herlig, loose atmosfære. For første gang skimter vi solen – da vi går hjem... ved midnatstid!

LÆS OGSÅ: Sådan skal du bruge 24 timer i Nice

Fredag
Området omkring det imponerende operahus Harpan er dejlig fredeligt. Og helt oplagt til en formiddagstur. Ligegyldigt hvor man kigger hen her i Reykjavik, er der udsigt til massive bjerge – en del med sne på toppen. Det gælder også her ved Harpan, som er en sammensmeltning af Olafur Eliassons fiskenet og farverige spejlinger og Henning Larsens konstruktion. Bygningen skal bestemt opleves – både udefra og inde, hvor man også får en virkelig god kop kaffe.



I dag skal vi på Islands must-see-tur, The Golden Circle. Så vi hopper på turistbussen – med udsigt til 6 timer rundt i det islandske landskab. Og det er endda ekspresturen, som desværre også betyder, at vi har knap så meget tid ved de crowdede attraktioner. På plussiden er bussens højttaler, hvor vi næsten nonstop har en meget kyndig guide, som fortæller levende om alt fra landets historie over vulkaner, gejsere, landskab og klima til økonomi og udvikling.

Første stop er Geysir, hvor vi skal opleve kræfterne i den islandske undergrund. Island er jo en vulkanø og faktisk bobler der så meget varmt vand dernede under jordskorpen, at de er selvforsynede med varme. Det koster ingenting at varme husene op, og i store drivhuse bliver der dyrket både tomater og bananer (Island er det land i Europa, hvor der dyrkes flest bananer!).

Vi vandrer op ad en sti, indhyllet i damp og en påtrængende lugt af svovlprut. Omkring en indhegning står folk samlet om den store, aktive gejser, Strokkur – parate med kameraet foran ansigtet og fingeren på udløseren. Vi venter og venter. Der er gået godt ti minutter, siden den sidst sprang, kan jeg forstå på min tyske sidemand. Og pludselig! Som en eksplosion skyder det over 100 grader varme vand op fra undergrunden med en ekstrem kraft. En mindre vandsøjle sprutter op af krateret og er – som hvalerne ude i bugten – lige så hurtigt væk igen og efterlader krateret i en enorm hvid dampsky og en massiv lugt af rådne æg. Vi glemmer selvfølgelig alt om kamera og udløser. Og o.k. Var det det? Men allerede fem minutter efter, hvor vi selvfølgelig slet ikke er klar med kameraet, skyder så en kæmpesøjle af kogende vand igen op. Denne gang på små ti meter. Vi får et mega chok og springer tilbage. Okay – now we're talking! Og nu går der sport i at indfange den berømte søjle i kameraet... (det er svært, skulle jeg hilse at sige!)


Vandet sprøjter op af den aktive geyser, Stokkur.

Turismen i Island stiger med 20 pct. om året, så der er gang i byggeri og forbedring af infrastruktur. Det betyder også, at islændingenes hovedattraktioner er ved at udvikle sig til småulidelige myretuer – og det er lidt synd. Det ses endnu mere tydeligt ved næste stop, som er vandfaldet Gulfoss, hvor man, netop for at imødekomme det massive og stigende turistpres, er ved at anlægge gangstier, broer, trapper, etc. Men wow – naturen her i Island har virkelig en kraft, man kun kan fascineres af! Og her fosser vandet ud over bjergsiden med nærmest hypnotiserende styrke og danner en sky af småbitte vanddråber, der spiller i lyset fra solen. Jeg tænker bare, om der ikke findes andre fascinerende vandfald, så man slipper for det her samlebånd af turister med små rygsække og vandrestøvler...



Sidste stop er nationalparken Thingvellir, hvor kontinentalpladerne mødes, og jorden derfor jævnligt slår tusindvis af revner. Her blev Islands første parlament, Altinget, stiftet i år 930. Island har nemlig verdens ældste demokrati – det var her, man mødtes i en slags bootcamp og fik lovene læst højt fra en klippeskrænt. Nu vandrer vi rundt i den enorme kløft og betages af udsigten over søen og de høje bjerge i baggrunden.

Det er en god ide at tage lidt frokost og en flaske vand med til turen gennem den gyldne trekant – det er en lang dag, og der er ikke rigtig tid til at sætte sig og spise nogen steder undervejs, hvis man skal have noget ud af seværdighederne.

Om aftenen spiser vi på Grillmarkadurinn, som er et fedt sted med den mest tjekkede indretning. Islændingene har virkelig en særlig sans for at indrette i pagt med naturen og dermed ramme den afslappede stemning, som hersker alle vegne her i byen. Indretningen her er rå og lækkert afstemt. Meget træ. Lamper af hullede betonrør med orange ledninger og en klase Tom Dixon-lamper i kobber over trappen til underetagen, som ligeledes summer af liv og både rummer restaurant og lounge. Og midtfor i restauranten er det åbne køkken, hvor kokken tilbereder det lækreste kød over grill og slikkende flammer. Brødet serveres på rustikt skærebræt med pisket smør og lavasalt. Og jeg bestiller... vågehval! Som er ekstremt mørkerødt og meget mørt kød, der smager lidt hen ad vildt, men mere sødligt. Klart i den dyrere ende af skalaen (150 kr. for en lille forret), men faktisk virkelig godt.


Grillmarkadurinn serverer grillkød og vågehval.

Da vi forlader restauranten ved midnat, skinner solen for alvor. Faktisk så meget, at det virker helt naturligt at hive solbrillerne op af tasken. Byen summer af liv. Det er jo fredag, og det er tydeligt at se, at den mindste solstråle bliver nydt med største fornøjelse heroppe. Fra barerne strømmer høj musik, på gadehjørnerne er der livemusik, og stimer af unge mennesker hænger ud på gaden. Islændingene elsker at feste – og drikke "brenni", som er den lokale spritstærke snaps. Så i nat skal mørklægningsgardinerne på hotellet lukke både sol og gadestøj ude.

Lørdag
Om formiddagen skinner solen videre i et blikstille hav over den gamle havn. Ærgerligt, at det ikke var i dag, man skulle på hvalsafari! Men for os er der dømt shopping. Eller nok mest butiksoseri. For der er bestemt mange fristelser i de mange fine butikker, men priserne holder sig heller ikke tilbage. Og så kan man godt blive lidt ør af alle de nuller, der hele tiden skal omregnes. 1.000 islandske kroner svarer til ca. 50 danske, så beløbene bliver hurtigt astronomiske. Den nemme regel er: Divider med 20.



Vi har fået et hemmeligt tip om et pizzasted. Restauranten har ikke noget navn, men ligger på Hverfisgata 12. Det er samme ejere, som har den hippe gastro-restaurant Dill, som sammenlignes med danske Noma, samt gå-i-byen-stedet Kex Hostel. Og ude fra gaden er restauranten lige så inkognito som dens navn. I hvert fald lykkes det os at gå lige forbi den store hvide villa med sort sokkel af kampesten. Men skønt sted! Og skønne pizzaer!

LÆS OGSÅ: Tokyo: Det mest fantastiske rejsemål, du kan sætte dig

Søndag
...skal vi nå en meget tidlig flyver. Så vi er på gaden meget tidlig morgen med de sidste branderter fra nattens løjer. Og præcis derfor er det en kæmpe fordel at have bestilt en taxa på forhånd. Turen til lufthavnen koster ca. 700 kr. Og HUSK så: I lufthavnen får du penge tilbage på dine indkøb, når du afleverer dine kvitteringer og tax free-formularer. Jeg glemte det nemlig...

Sådan kom vi derhen
ALT for damernes journalist fløj med WOW Air, der har billige billetter direkte til Reykjavik, og boede på det firestjernede ­Hotel Borg, som ligger i det nordvestlige Reykjavik.
Se mere på Wowair.dk og Hotelborg.is

Den Blå Lagune
... er et must! Afsæt rigelig tid til at udforske lagunen og hele spaområdet. Og kom gerne sent om aftenen, hvor lagunen er knap så crowded.

Tips: Du kan selvfølgelig leje både badekåbe og håndklæde, men de fleste medbringer egne håndklæder. Smør håret ind i balsam, så det ikke filtrer efter en tur i det mineralmættede vand. Og tag dine smykker af – de kan tage skade.
Arranger dit besøg direkte fra lagunens hjemmeside, eller book gennem et
eventbureau, hvis du ønsker en pakkeløsning inklusive bus.
240 Grindavìk, Bluelagoon.com. Vi tog med Reykjavik Excursions – Re.is

Et mindre befærdet alternativ er Laugar Spa. Udendørssvømmehaller, de såkaldte hot-pots, er nærmest lidt af en folkesport på disse kanter.
Sundlaugarvegi 30a, Laugarspa.is

CAFEER
Babalú
Afslappet, hjemlig cafe med kaotisk møbel-retro-kitsch-miks, bogreoler og bugnende spilhylder. Berømt for sin amerikanske cheesecake og gigantiske cookies. Mange unge med laptops. Og god kaffe.
Skólavördustigur 22A

Café Haiti
Skoæskelille og oplagt "to go" på vej til eller fra hvaltur fra havnen i Tryggvagötu. Fairtrade-kaffe fra Haiti, pandekager og søde sager fra Syrien. Her bliver kaffen ristet, og der laves alt fra espresso, latte og macchiato til tyrkisk kaffe.
Geirsgötu 7b/Verbúd 2, Cafehaiti.is

Kaffesmidjan
God kaffe, som ristes på stedet!
Kárastíg 1, Kaffismidja.is

Mokka kaffi
Unik tidslomme. Ældste cafe fra 1958. Berømt for sine vafler med marmelade og flødeskum.
Skólavordustígur 3a, Mokka.is

RESTAURANTER
Dill
Reykjaviks svar på Noma – og ligeledes i den dyre ende af skalaen. Nordisk køkken, naturligvis.
Hverfisgata 12 – Dillrestaurant.is

Fiskmarkadurinn
Vælg den store otteretters ­tasting menu med fisk og kød og superlækre cocktails.
Adalstræti 12 – Fiskmarkadurinn.is

Hamborgarabúlla Tómasar
Ultrapopulær burgerjoint tæt på hvalsafarierne.

Hallgrímskirkja
Reykjaviks vartegn og landets største kirke med den karakteristiske arkitektur, som ligner de basaltsøjler, som dannes under vulkanudbrud. Tag en tur op i toppen, og nyd den fantastiske udsigt.
Det koster 75 kr.

LÆS OGSÅ: Her skal du spise i New York

DET SKAL DU KØBE MED HJEM
Aurum
Lette og fine sølvsmykker af ­islandske designere, inspireret af naturen – til helt o.k. priser. Også en afdeling for en blanding af islandsk og udenlandsk boligtilbehør.
Bankastræti 4, Aurum.is

Fotografisk galleri
Lillebitte galleri med de smukkeste fotografier. Ari Sigvaldasons betagende landskaber og Jóhannes Franks imponerende hesteportrætter.
Skólavördustígur 22, Johannesfrank.com

Kraum
Alt fra vulkanformede chokolader og skamler med pels over strikkede knudepuder, fiskeskindspunge, keramik og ansigtspleje til stearinlys og servietter med islandsk sweatermønster.
Adalstræti 10, Kraum.is

Orr
Håndlavede og mastodontiske sølvsmykker af Ástbör Helgason og Kjartan Örn Kjartansson. De fleste pænt pebrede prismæssigt.
Bankastræti 11, Orr.is

Kendis-spotting!
Island er et eftertragtet hideaway for mange kendisser. I sommer satte Tobey Maguire, som er hardcore veganer, et helt hotel på den anden ende med sine kulinariske sær-ønsker. Ben Stiller har været på udkig efter et sommerhus. Og Ryan Gosling har slået til – han blev nemlig smaskforelsket i landet efter optagelserne til hans instruktørdebut "How To Catch A Monster". Og hvor der er fest, finder man Bono, som et år valgte at holde nytår med konen og børnene i Reykjavik hos Jón Thor Birgisson, forsangeren i Islands hotteste band Sigur Rós. På vejen derop svingede den irske U2-forsanger forbi Spanien i sit privatfly og samlede den irske musiker Damien Rice op.

Shopping
Geysir
Flot indretning og mange gode sager i uld – bl.a. fra islandske Farmers Market (som Tina Dickow i øvrigt sværger til).
Skólavördustígur 16, Geysir.com

Gloria
Jet Korine, islandsk designer, kreerer overtøj ud af tæpper og skind og
farver tøjet på miljørigtig vis.
Laugavegur 37, Jetkorine.com

Kiosk
...blev i 2014 for fjerde år i træk kåret af Grapevine som bedste butik for lokalt islandsk design! Smukt og enkelt design af forskellige islandske tøjdesignere.
Laugavegur 65, Kioskreykjavik.com

Spaks
... har kunder som Drew Barrymore, Pink og Teri Hatcher. Klassisk og elegant med et islandsk tvist.
Bankastræti 11, Spaksmannsspjarir.com

Steinunn
Steinunn Sigurd er nærmest en strikguru og har været designer for bl.a. Gucci og Calvin Klein og har arbejdet tæt med Ralph Lauren om hans strikkollektioner. Nu har hun en lille butik nede ved havnen.
Grandagardur 17, Steinunn.com

The Handknitting Association of Iceland
Uld i de lækreste kvaliteter.
Skólavördustígur 19, Handknit.is

VINTAGE
4 gode bud:
- Nostalgía, Laugavegur 32
- Rokk og Rósir, Laugavegur 17
- Spúútnik, Laugavegur 28b/Kringlan
- Wild Cat – vintagetøj og flippet frisørsalon, Hverfisgata 39.

LÆS OGSÅ: 24 timer på Kullen

LÆS OGSÅ: Klassisk London med et twist

LÆS OGSÅ: Cana Buttenschøn besøger Sierra Leone