15 danskere med en dødelig diagnose fortæller: Disse 7 ting er dem, der VIRKELIG tæller i livet
SPONSORERET indhold

15 danskere med en dødelig diagnose fortæller: Disse 7 ting er dem, der VIRKELIG tæller i livet

Frygter du, at det først er på dit dødsleje, du for alvor vil forstå, hvad du burde have brugt mere tid på i livet? I en ny bog fremhæver 15 uhelbredeligt syge danskere, at det hverken er arbejde, penge eller materielle ting, som fylder hos dem på kanten af livet – det gør derimod disse 7 særlige indsigter.

Af: Susanne Baden Jensen Foto: PR/presse
28. sep. 2018 | Livsstil | ALT.dk

Det er sjældent, at man sidder med en bog i hånden, hvor flere af de medvirkende er døde under tilblivelsen af den.

Men sådan er det med "Bogen om livet – hvad uhelbredeligt syge kan lære dig om at leve".

Her har 15 danskere med en sygdom, der gør, at de kun har kort tid tilbage at leve i, valgt at dele, hvad der virkelig betyder noget for dem på kanten af livet.

LÆS OGSÅ: Charlotte Bøving: ”Jeg er ikke mere syg i dag , end jeg var i går”

– Jeg oplever tit, at det først er, når vi står i en skilsmisse eller fyring, en person omkring os dør, eller vi selv bliver syge, at vi for alvor er i stand til at kigge på vores liv, og hvordan vi vælger at leve. Men mit håb med bogen er, at vi ikke behøver at komme helt derud, før vi er i stand til at stoppe op og kigge på vores prioriteter. For vi har faktisk et valg allerede nu i forhold til, hvordan vi vælger at leve, siger bogens forfatter Stine Buje til ALT.dk.

Det er hende, der har haft individuelle samtaler med bogens 15 hovedpersoner om, hvordan mødet med sygdom har ændret deres livssyn. Ud fra disse samtaler har hun samlet de syv ting, som går igen hos dem alle.

– Jeg bliver fuldstændig overvældet af, at selvom de jo er syge - nogle af dem går til kemo hver dag, og flere er også døde under bogskrivningen - så har de alligevel alle følt, at de indsigter, de har fået, er så vigtige, at de gerne ville bruge deres dyrebare tid på at dele deres fortællinger for at inspirere andre til at få det bedste ud af livet. Dét, synes jeg, har været virkelig slående og tankevækkende.

Oplevelser på dødslejet

Stine Buje har selv haft døden tæt inde på livet, da hendes mor fik konstateret uhelbredelig kræft i 2012.

– Min mor var karrierekvinde med stort K, og derfor satte hun mange andre ting til side, altså hendes hobbyer og tid med familie, fordi hun prioriterede at arbejde meget. Der var det først hen imod slutningen af hendes liv, at hun kunne sætte ord på, at det ville hun gerne have gjort anderledes. Og netop dét oplever jeg hver eneste gang, at jeg møder sygdomsramte på deres dødsleje: at de fortryder de ting, som de ikke fik gjort. Og jeg bliver simpelthen så trist, hver gang jeg hører det.

De medvirkende i bogen spænder fra 25 til 77 år i alder. Nogle er singler, andre er i forhold. Nogle har børn, andre får aldrig den mulighed. De fleste af dem lider af en uhelbredelig form for kræft, blandt andet medvirker politiker Ritt Bjerregaard og tv-læge Charlotte Bøving, der begge har en kræftdiagnose. Men der er også 25-årige Steffie, som lider af kronisk nyresvigt, og folkeskolelæreren Lasse, der lå dødeligt syg med ALS, en sygdom han fik konstateret, mens hans hustru ventede deres fjerde barn.

Hvad var det største lighedspunkt på tværs af forskellighederne?

– Den indsigt, som handler om at være autentisk og stå ved sig selv. Det er noget, som har været virkelig slående i alle samtaler. At de ikke længere går på kompromis med, hvem de er. De står 100 procent ved sig selv, og når de gør det, så oplever de, at de tiltrækker de mennesker omkring sig, som ser og hører og rummer dem – præcis som de er. Uanset om de er 25 år og hedder Steffie, eller 77 år og hedder Ritt. De fremstår SÅ autentiske og så klart, at det faktisk er ret trygt at være sammen med dem, fordi man er slet ikke i tvivl om, hvem de er. Det, tænker jeg, at vi andre kan lære noget af; hvor meget forløsning der ligger i at turde at være sig selv og ikke spejle os i hinanden hele tiden.

Mere natur, færre ydre symboler

I 2011 udkom den internationale bestseller "Top five regrets of the dying" (på dansk: De 5 ting døende fortryder mest, red.) af den australske sygeplejerske Bronnie Ware, der afdækkede de fem ting, som hun i sit job oftest havde oplevet, at døende fortrød på deres dødsleje. En bog, som Stine Buje også har skelet til i sit arbejde.

– Jeg har dog ønsket at vende det på hovedet, så i stedet for at have historier om, hvad de fortryder ved deres liv, har jeg 15 historier om, hvad de døende har lært, er det vigtigste. Det, synes jeg, at der er noget mere positivt og konstruktivt i, som vi andre kan tage med fra dem og bruge til at tage stilling til vores eget liv – og vurdere, om det også er noget, som kunne være vigtigt for os?

Under samtalerne i bogen er der flere ting, der går igen på tværs af de medvirkende, som Stine Buje har talt med, og det har hun samlet i en liste med syv fælles indsigter, der tæller på kanten af livet. Her taler ingen af de medvirkende om, at de gerne ville have arbejdet endnu mere, tjent flere penge eller købt flere ting.

– Det er faktisk noget af det, som mange af dem snakker om i bogen. At de ydre symboler er blevet ret definerende for vores tid, og at det ofte er det, der er drivkraften i vores liv. Men altså, de her 15 mennesker vurderer i hvert fald, at de ydre symboler ikke er det, der tæller, når de står på kanten af livet, forklarer forfatteren.

Derimod fremhæver de 15 danskere ting som at prioritere familie og venner, dyrke naturen og være bevidst om, hvordan de taler og tænker om sig selv.

– Nogle af indsigterne kan måske virke åbenlyse, som at de nære relationer er fornuftigt at prioritere. Men for mig var andre af indsigterne mere overraskende, eksempelvis naturens betydning. Jeg synes selv, at jeg har brugt indsigterne til at lave justeringer i mit eget liv, lyder det fra Stine Buje.

– Jeg har altid haft det meget rart i naturen, men efter at jeg har mødt de medvirkende i bogen og virkelig fornemmet på dem, hvad det er, naturen gør ved dem, er jeg begyndt at dyrke den mere, og jeg kan selv mærke, at den giver en stor ro i mig. Når jeg får hovedet væk fra skærmen, og jeg giver tid til bare at være nærværende, til tankerne og til "nuet". Det kan naturen på en måde, som ingen andre og intet andet kan. Uanset om det er ro eller rusk, jeg har behov for, så kan naturen give det, jeg søger, siger hun og understreger:

– Det kan jo være den største anke imod bogen: om vi andre overhovedet er i stand til at omprioritere vores liv, før vi selv står dér på kanten? Men det mener jeg virkelig, at vi er.

Bliv klogere på de syv indsigter på kanten af livet her:

Anbefalet til dig