Vibeke Dorphs brevkasse
SPONSORERET indhold

Min ekskone ødelægger vores søn

Jeg har en søn, som bor i USA sammen med sin mor. Hun har altid været meget opmærksom på, at jeg skulle betale min del af udgifterne til vores barn, hvilket jeg gladeligt gør. Problemet er bare, at min ekskones syn på penge har smittet af på vores søn, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Af: Vibeke Dorph Foto: Getty Images
16. aug. 2022 | Livsstil | Hjemmet

Spørgsmål om pengeproblemer som smitter af på sønnen

Jeg er far til en søn på 21, hvis mor er amerikaner. Hun rejste tilbage til USA med ham, da han var halvandet år gammel. I de følgende år tog jeg over for at være sammen med min dreng.

Det gik godt, men med tiden begyndte min eks at vise modvilje mod, at vi sås og forsøgte at forhindre det, så jeg endte med at måtte gå rettens vej for at se ham.

Min ekskone har altid afkrævet mig flere penge, end hun var berettiget til, samtidig med at det senere viste sig, at hun havde skjult for vores søn, at jeg har bidraget til ham økonomisk gennem årene. Hun har således ladet ham leve i troen om, at jeg svigtede.

LÆS OGSÅ: Mine børns venner tømmer vores køleskab

Jeg måtte derfor på et tidspunkt dokumentere for ham, at jeg selvfølgelig havde betalt for ham gennem alle årene, og det blev han glad for.

Nu er min søn begyndt på universitetet. Jeg foreslog, at han kunne studere her og således også få SU samt støtte fra mig, men det ville han ikke. Desværre er det så også, som om at han nu har overtaget sin mors måde at kommunikere på.

Da jeg på et tidspunkt forsøgte at tale fornuftigt med ham om uddannelse og penge og bl.a. sagde, at jeg gerne ville lære ham om investering og hjælpe ham med at finde et job, blev han rasende og sluttede samtalen af med, at jeg ”bare havde at betale”.

Samtidig er moren så blevet skilt fra sin anden mand, og hun ønsker nu flere penge til vores søn. Da jeg foreslog hende, at hun selv fandt et job og således også var et godt eksempel for sine børn, blev hun rasende og ubehagelig.

Min søn har nu meldt ud, at han gerne vil komme på besøg i Danmark om en måneds tid. Jeg glæder mig til at se ham, men jeg fornemmer, at det handler om penge, og at det er derfor, han kommer. Jeg ønsker, at min søn skal være en glad og selvstændig ung mand med gode værdier.

Jeg ønsker dog ikke at have et forhold til hverken ham eller andre, der kun handler om penge. Når han kommer her, vil jeg derfor gerne forklare ham min holdning til kærlighed og penge.

Hvordan får jeg det gjort bedst for den søn, som jeg virkelig elsker højt og kun vil det bedste?

Vibeke Dorph råder til at holde ekskone ude af samtale

Hvor får jeg ondt af dig, men også af din søn, når jeg læser din mail. For det virker jo til, at din ekskone ikke er i besiddelse af sund fornuft og desværre er i fuld gang med at rive jeres dreng ned i sin egen depraverede suppedas.

Derfor kan jeg da kun bakke dig op i at tage en alvorlig snak med ham, men for at dit budskab skal trænge ind hos ham, tror jeg dog, det er vigtigt, at du holder dig en ting for øje.

Nemlig, at du skal holde din ekskones amoralske ageren videst muligt ude af samtalen. For gør du ikke det, så bliver du sølet ind i sagen igen og bliver dermed også ham, der bare ikke vil punge ud.

LÆS OGSÅ: Min kæreste gav mig en kold skulder

Du vil derimod stå stærkere med dit budskab, hvis du i stedet fortæller din søn om, hvordan du selv fandt din vej, og hvilken livsindstilling, det har givet dig (dog uden at blive for bedrevidende at høre på).

For din måde at gøre tingene på, er der jo bestemt ikke noget galt med, tværtimod, det lyser jo mellem linjerne her i din mail og kan vel koges ned til, at jo mere vi mennesker selv er i stand til at klare, des mere frie er vi.

Husk så også at tale kærligt til den fornuftige og kloge unge mand, der helt sikkert også bor i din søn, i stedet for til den mors dreng, han lige nu opfører sig som. Giv ham samtidig en masse kærlighed og opmærksomhed og gør ham klart, at du som hans far kun ønsker ham det bedste.

Prøv dernæst at lave en plan for hans fremtid og få her aftalt, hvad du skal bidrage med, og hvad han selv må klare.

Måske bliver det ikke lige denne gang, men fortsætter du med at være klar, kærlig, omsorgsfuld og ikke mindst præcis som den, du er, vil din søn på et tidspunkt indse, at det er din og ikke hans mors måde at gøre tingene på, der leder de bedste steder hen – også for ham.

Anbefalet til dig