ubehagelig onkel til fødselsdag
SPONSORERET indhold

Min onkel overfusede mig til min 30-års fødselsdag

Under middagen var min onkel sur og ville ikke spise maden. Han blev ved med at beklage sig til festen og til sidst måtte jeg grædende bede ham om at gå. Nu er jeg bekymret, fordi vi er uvenner, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Af: Vibeke Dorph Foto: Getty Images
22. okt. 2019 | Livsstil | Hjemmet

Spørgsmål om uvenskab i familien

I foråret holdt min mand og jeg min 30-års fødselsdag. Vi havde inviteret familie og venner og brugt lang tid på at planlægge festen. Mine forældre er skilt, men min stedfars familie er søde og dejlige mennesker, så dem ser jeg også som en del af min familie, og de skulle naturligvis også med til festen.

LÆS OGSÅ: Min mand nedgør mig og min familie

Min mors bror er desværre uvenner med mange i familien, og det synes jeg selv, at jeg tog hensyn til, da jeg lagde bordplanen. Jeg placerede nemlig min onkel sammen med min stedfars familie. Det skulle jeg dog aldrig have gjort. For allerede inden, vi havde sat os til bords, kom min onkels kone hen til mig og sagde, at min onkel var virkelig skuffet over den plads, han havde fået. Under middagen var min onkel da også sur og ville ikke spise maden, og han opførte sig virkelig ubehageligt.

Da de skulle gå, kom han hen og sagde, at han ville ringe til mig dagen efter, ”for der var vist noget, vi to lige skulle have talt om”. Han blev ved med at beklage sig, og til sidst blev jeg så ked af det, at jeg råbte op og grædende bad ham om at gå, hvorefter hans kone råbte, at jeg skulle tage mig sammen og opføre mig som den 30-årige, jeg nu engang var. Det endte med, at min mands bror, fik dem til at forlade festen. Et stykke tid efter ringer min onkel så og bad mig om at finde en løsning på problemet. Han talte virkelig grimt og overfusede mig, og jeg endte med at smække røret på.

Jeg ved simpelthen ikke, hvad jeg har gjort galt. Min mand ville slet ikke have dem med til festen, for som han sagde: “De laver bare en scene”. 14 dage inden min fødselsdag havde min mors mand holdt en fest, og her endte min onkel med at slå den ene af gæsterne i hovedet og sparke min mors mand i knæhaserne. Han er i det hele taget en mand, der fylder meget, men han kan også være et rart og behageligt menneske! Nu er jeg bekymret, fordi vi er uvenner. Jeg er klar over, at jeg nok skulle have behersket mig under festen. Hvad tænker du?

Vibeke Dorph råder til at droppe den dårlige samvittighed

Du skal da absolut ikke være flov over, at du kom til at reagere så voldsomt på din onkels opførsel til din egen fest. Det kan da godt være, at det var på en voldsom facon, du gav udtryk for din afmagt på, men du fik sagt fra over for hans og konens utilstedelige opførsel, hvilket er det vigtigste. For helt ærligt, hvad ligner det, at din onkels kone allerede før, I har sat jer til bords, begynder at beklage sig over, hvor hendes mand er placeret? Hvad vedkommer det dog hende – eller ham for den sags skyld? Deres eneste opgave var at sørge for, at I fik en sjov og dejlig fest, og det gjorde de så netop alt for, at I ikke fik.

LÆS OGSÅ: Min familie kritiserer mig konstant

Nu skriver du, at din onkel også kan være både rar og behagelig. Hvis det at slå andre mennesker oven i hovedet og sparke dem skal forestille at være behagelig opførsel, så har jeg svært ved at følge dig. På mig lyder det tværtimod til, at din onkel er et ondskabsfuldt og ubehageligt menneske, der skjuler sit mindreværd ved at forsøge på at styre og tyrannisere sine omgivelser. Den slags mennesker ejer ikke selvindsigt, så der er kun en måde at forholde sig til dem på, og det er at holde sig væk, hvilket det da også lyder til, at mange i familien klogelig har valgt at gøre.

Jeg synes helt bestemt, at du skal følge dem trop. For det er ikke dig, der er problemet her, det er din onkel. Dit problem er, at du i stedet for at indse det, begynder at få dårlig samvittighed og bebrejde dig selv. Den type reaktion er mentalt skumle typer som din onkel i øvrigt også mestre i at udløse hos andre. Så læg afstand til ham og hans kone, lad være med at inviter dem igen. Det kan i starten give lidt bøvl, men det stopper på et tidspunkt. Faktum er, at der intet godt kommer fra din onkel og hans kone, de vil kun blive ved med at mase sig på, presse dig psykisk og forsøge at manipulere dig, så kort sagt; drop dem.

Anbefalet til dig