Camilla Hersom

Foto: Kvinfo Vi har behov for mere ligestilling, hvis der skal tages beslutninger, som er gavnlige for alle, mener ekspert Camilla Hersom.

#flerekvinderpåwiki

Flere kvinder på Wikipedia: Vi gentager gamle mønstre, når noget går digitalt

Der er en tendens til, at gamle og kvindeundertrykkende mekanismer bliver genskabt på digitale platforme, påpeger bestyrelsesleder i KVINFO, Camilla Hersom i forbindelse med ALT.dks kampagne #flerekvinderpåwiki

Det er ikke af ond vilje, at over 80 procent af biografierne på Wikipedia Danmark handler om mænd. Men hvis kvinder skal være mere synlige på såvel Wikipedia som i offentligheden i det hele taget, kræver det en bevidst indsats.

Sådan lyder det fra Camilla Hersom, der som bestyrelsesleder for KVINFO, er begejstret for den nye kampagne #flerekvinderpåwiki, som, søsat af ALT.dk og Wikipedia, har til formål at sikre flere kvinder omtale på den danske del af verdens største online leksikon.

LÆS OGSÅ: #flerekvinderpåwiki: Hver gang én kvinde bliver beskrevet på Wikipedia, er der fire historier om mænd

- Det er vigtigt, fordi al viden, vi har, viser, at vi tager bedre beslutninger til gavn for flere, hvis begge køn er repræsenteret. Wikipedia er jo et opslagsværk, et moderne leksikon, hvor man finder viden om personer, man måske skal kontakte eller udpege til noget. Her er det vigtigt at have en nogenlunde lige repræsentation af begge køn, siger hun.

Hvad tror du, forklaringen på den meget skæve fordeling kan være?

- Jeg tror ikke, at forklaringen på det er ond vilje. Der er jo ikke én person, der har siddet og besluttet sig for, at nu skal det være på denne måde. Det her viser dog, at vi stadigvæk har nogle strukturer og mekanismer i vores samfund, som gør, at medmindre vi har et meget skarpt øje på det, så bliver det altså mændene, der er overrepræsenteret i den offentlige del af verden. Og dermed også på de poster, hvor man træffer beslutninger, som også angår kvinder. Derfor skal kvinderne være repræsenteret. Og vi skal være opmærksomme på, at de her mekanismer går i gang.

Vil du være med til at ændre kønsbalancen på Wikipedia?

Vil du også gøre en vigtig forskel for kvinder, som fortjener at blive husket?

Kom med til ALT.dks store skriveevent den 9. marts, hvor vi i fællesskab skriver så mange artikler om betydningsfulde kvinder som muligt.

Eventet afholdes i samarbejde med Wikipedia og Kvinfo og bliver startskuddet til et ambitiøst mål for 2019, hvor vi vil generere 1.000 artikler om danske kvinder. 

Vi sørger for kyndig vejledning og lidt til ganen. Det eneste, du skal medbringe, er din computer. 

Tilmeld dig allerede i dag på flerekvinderpaawiki@alt.dk og sæt et stort kryds i kalenderen den 9. marts!

Hvor: Egmont Publishing, Strødamvej 46, 2100 København Ø
Hvornår: 9. marts 2019 kl. 13-16
Det skal du medbringe: Din computer og evt. et bud på en kvinde, du vil skrive om. 
Tilmelding: Tilmeld dig på flerekvinderpaawiki@alt.dk. Husk at skriv klart og tydeligt, hvor mange I deltager. 

LÆS OGSÅ: Kom til tasterne, kvinde: Sådan opretter du nye personer i Wikipedia

Ludersporet på SoMe

Ifølge Camilla Hersom er der en tendens til, at nogle af de mekanismer, som har været med til at undertrykke kvinder historisk - eller i hvert fald forhindre dem i at komme frem - finder nye muligheder, når verden bliver digital.

- Et godt eksempel er, at kvinder er seksuelt frigjorte i Danmark. De fleste mener, at kvinder har ret til et sexliv på deres egne præmisser. Men læg mærke til, hvad der foregår på de sociale medier med billeddeling og udskamning, hvor kvinder lynhurtigt bliver omtalt i et ”luderspor” på en helt anden måde end mændene. Der er en mystisk tendens til, at vi reproducerer gamle mønstre og mekanismer, når noget bliver digitalt.

KVINFO blev i sin tid etableret med det formål at synliggøre kvinder i kunst, kultur og videnskab. Initiativet kom fra Nynne Koch i 1964. Hun var ansat på Det Kongelige Bibliotek og lavede sit eget kartotek over kvinderelevant litteratur.

- Og nu har vi et andet opslagsværk, Wikipedia, som folk skriver af egen fri vilje, hvor kvinder er stærkt underrepræsenterede. At få kvinder med kræver stadig en bevidst indsats, lyder opfordringen fra Camilla Hersom.

#flerekvinderpåwiki

Helt nye tal fra Wikipedia viser, at der i januar 2019 er stor forskel på antallet af mænd og kvinder blandt Wikipedias biografi-profiler. 

Således er der omtrent 58.100 personartikler om mænd, mens der findes blot 12.000 personartikler om kvinder. Det vil sige, at kvinder udgør 17 procent af biografiartiklerne, mens mænd tager knapt 83 procent af markedet.

Det vil ALT.dk gerne gøre op med med kampganen #flerekvinderpåwiki, hvor vi opfordrer til, at du, kære læser, hjælper med at oprette profiler til kvinder, der har ydet noget helt særligt.

Du kan læsere mere om kampagnen her og læse, hvordan du opretter dig, her.

FB_flerekvinderpåwiki (002).jpg

Se, hvad vi ellers skriver om: #flerekvinderpåwiki