Dessertkokkens bedste råd til den perfekte julekonfekt
Det kræver tid og omtanke at lave den perfekte konfekt til den søde juletid. Med råvarer som nougat, marcipan og chokolade kan det være svært at få julekonfekten til at sidde lige i skabet. Heldigvis er der hjælp at hente - den får du lige her:
De mest gængse konfektfejl - og hvordan du undgår dem. Gode tips af dessertkok fra Summerbird, Thomas Perry:
* Dårlige råvarer
Du vil med garanti kunne mærke på smagen og kvaliteten af dit konfekt, hvis du opgraderer discountvarer til mere eksklusive og gerne økologiske produkter.
* Tidsmangel
Alt kan desværre ikke laves på 5 minutter. Det er derfor klogt, hvis du afsætteren hel eftermiddag og hygge dig med at lave konfekt, hvis det er det, du gerne vil lave.
* For høje ambitioner
Hvis du er for ambitiøs og avanceret fra start. Få fat i grundprincipperne først – ellers bliver det aldrig rigtig godt. Man skal lære at lave tingene ordentligt – en god trøffel eller chokoladeganache. Og når man er blevet god til det, kan man begynde at eksperimentere med andre ting. Skal af appelsin f.eks. eller Grand Marnier.
* Chokolade, der smeltes ved for høj temperatur
Hvis du sætter den over en skål med vand og lader den bulderkoge… så brænder kakaosmørret, og chokoladen klumper. Den skal smeltes over mellem-varme – det er dampen, der skal smelte chokoladen. Det er utrolig svært at temperere.
Er din temperering ikke blevet perfekt, kan du med held trille din konfektkugle i hakkede pistacienødder eller anden pynt, som skjuler, at den er blevet grå. Den skal kun tempereres perfekt, hvis den skal i en skal f.eks. Og tag det roligt – du skal jo ikke stille op i en konkurrence. Det er lige så vigtigt, at den ser håndlavet ud. Det skal som udgangspunkt være rart at lave.
Jeg smelter som regel et kilo chokolade og hælder måske 700 gram finthakket chokolade op i. Det vil sige 100 gram chokolade og 70 gram finthakket, der røres op i, så plejer den at blive nogenlunde medgørlig til chokoladeovertræk.
Nøgleord i denne artikel: Thomas Parry, dessert, chokolade, chokoladen, smelte, tid, temperatur, råvarer.
Julens klassiske opskrifter
-
Klassisk ribbensteg med sprød svær
-
Flæskesteg med sprød svær, sauce og hvide og brune kartofler
-
Confit de canard
-
Andesteg med det hele – syltet rødkål, sauce og kartofler
-
Andesteg med timiansky
-
Andebryst med stegt julesalat, appelsin og granatæble
-
Sprød rødkålsalat med honning, ingefær og æble
-
Julesauce med gastrik
-
Nemme brunede kartofler, der ikke brænder på
-
Klassisk risengrød med kanelsukker
-
Risalamande og kirsebærsauce
-
Julefrokost: Få de lækre og klassiske opskrifter