Dennis Mortensen
SPONSORERET indhold

Dansk multimillionær i New York: Jeg mistede ALT – og det var det bedste, der kunne ske

Dennis Mortensen lærte én livsvigtig lektie, da han gik konkurs og mistede alt undtagen familien.

Af:: Christina Andreasen
04. apr. 2017 | Livsstil | Eurowoman

Som 27-årig var Dennis Mortensen på toppen af verden. Han havde skabt et it-firma, som han solgte for 60 millioner kroner. Han boede i en 200 m2 lejlighed midt i Aarhus med sin kæreste og parrets to døtre og behøvede egentlig aldrig at arbejde en dag mere i sit liv. Alligevel besluttede han sig for at bygge en ny virksomhed op i 2003, denne gang internet fastfood-virksomheden Evonax – et firma, som på mange måder mindede om Just-Eat.

Dennis og hans co-founders finansierede virksomheden uden hjælp fra investorer og hæftede derfor selv for risikoen, hvis virksomheden ikke lykkedes. Det gjorde den ikke, og Dennis gik derfor personligt konkurs.

– Det var da træls. Du går fra at arbejde hele tiden, og selvom livsstilen er hård, tjener du nogle gode penge, har en lækker lejlighed og elsker dit liv. Men det er en brat opvågning, når du lige pludselig bliver slået tilbage til nul. Det var ikke super sjovt, husker Dennis.

Fra den ene dag til den anden stod familien uden noget tilbage – ikke engang deres lejlighed. Derfor valgte de som det sidste i Danmark at købe envejsflybilletter til de caribiske øer Trinidad and Tobago. De ville ud i verden og skabe et helt nyt liv, og derfor blev konkursen også startskuddet på familiens udlandseventyr, som har varet siden 2003.

Det var også i Tobago, at det gik op for Dennis, at konkursen på mange måder fremkaldte en anderledes følelse i ham, end han havde forventet og følt i første omgang.

– Mine venner ville grine deres røv i laser, hvis de hørte mig sige det her, men på mange måder var hele oplevelsen en lille smule romantisk. Du går fra at knokle hele tiden til en ny situation, hvor det pludselig bare er dig, din kone og dine børn... I den situation er der to muligheder. Enten holder ægteskabet ikke, fordi folk ikke kan forholde sig til den nye situation, og tingene går langsomt i stykker, eller også kommer man tættere på hinanden. For os var det heldigvis det sidste. Vi kom styrket gennem den oplevelse, siger Dennis og uddyber:

– Jeg tror, den vigtigste læring fra den oplevelse var, at jeg ikke skulle elske ting, som ikke kunne elske mig tilbage.

Selvom Dennis oprindeligt havde besluttet sig for, at han ikke ville være iværksætter, har han aldrig arbejdet som andet. Efter konkursen formåede han også hurtigt at rejse sig igen. I de følgende år opbyggede han to it-virksomheder, hvoraf den ene blev solgt til Yahoo og den anden til Outbrain – igen for to-cifrede millionbeløb i den høje ende af skalaen.

– Konkursen gav mig også et godt drive. Man får lidt ekstra blod på tanden, når man har haft det hele og pludselig står uden noget.

LÆS OGSÅ: Dennis’ sekretær modtager ofte blomster, chokolade og tilbud om dates. Men hun findes slet ikke

Ambitioner så høje som New Yorks skyskrabere

I dag har Dennis og familien bosat sig på Wall Street i New York i et af de dyreste områder lige overfor den amerikanske børs, hvor Dennis har startet endnu en IT-virksomhed, x.ai.

Konkursen gjorde det nemlig også tydeligt for Dennis, at der dengang var et alt for stort stigma i Danmark omkring det at gå konkurs. I New York derimod er holdningen en helt anden, og især investorer er glade for at kaste penge efter iværksættere, som tidligere er gået konkurs.

– Det viser dem, at de ideer, du har, er ambitiøse. Hvis du ikke fejler, hvor ambitiøse er de ting, du arbejder på så? Hvis det altid lykkes, kan det ikke være super ambitiøst. 

Dennis’ nye virksomhed x.ai tror investorerne så meget på, at de sidste år skød 150 millioner kroner i den. Alligevel kommer Dennis’ succes ikke af sig selv, for det kræver noget helt særligt, hvis man vil have en chance for at klare sig blandt New Yorks skyskrabere, hvor ambitionsniveauet er mindst lige så højt.

– Uanset hvor ambitiøs og succesfuld, du selv er, løber dine naboer altid lidt stærkere herovre, forklarer Dennis og fortsætter:

– At arbejde hårdt derhjemme og at arbejde hårdt i USA, specielt i New York, er to helt forskellige ting. Jeg siger ikke, at det ene er bedre end det andet. Men her forventer man, at folk arbejder 50-60 timer om ugen, hvilket man ikke får nogen ekstra anerkendelse for - så har du bare udført dit arbejde.

Og med fem virksomhedsopstarter bag sig er der ingen tvivl om, at Dennis har et ekstraordinært drive og netop har taget den kultur til sig. Hver gang Dennis fx har startet sine virksomheder op, har han gjort det obligatorisk at arbejde seks dage om ugen, fra mandag til lørdag. På onsdage endda helt indtil kl. 22.

– Det er vel ikke engang lovligt derhjemme? Men herovre er folk villige til virkelig at give den en skalle – uden at hyle, uden noget tudefjæs og ovenikøbet uden at være massive medejere.

Dennis Mortensen holder oplæg om sin virksomhed x.ai under Social Media Week 2017 i New York. 

LÆS OGSÅ: 19-årige Ea blev så forelsket, at hun traf et valg, som på alle måder ændrede hendes liv

Familien med på arbejdet

Ifølge Dennis Mortensen er der ingen anden udvej end at bo tæt på arbejdet, hvis man vil arbejde som selvstændig i New York – og så er der ikke meget tid til at passe husholdningen derhjemme. Derfor har Dennis’ familie valgt, at hustruen går hjemme og passer deres to døtre på nu 14 og 17 år.

– Hvis du bruger så meget tid på arbejdet, skal der være nogen til at styre hjemmet. Man skal være enige om, hvem der styrer hvad, for vi har jo to piger, der skal vokse op og blive fornuftige mennesker og ikke bare være overladt til sig selv.

Dennis træder også selv til, så ofte han kan. Fx tager han med sin ældste datter til dans hver lørdag eftermiddag, og efterfølgende har de to en tradition om, at de tager ud og spiser østers og drikker champagne. I det hele taget spiser familien meget sammen ude i byen – op til 100 gange om året, hvilket er noget af en kulturforskel fra dengang, de boede i Danmark.

– En sjov observation er, at vi som danskere er ret liberale med at invitere folk med hjem i vores lejlighed. Herovre er folk lidt mere tilbageholdende. Vi kan gøre alle mulige andre ting sammen, men herovre bliver det anset som noget ekstraordinært at invitere folk med hjem til middag.

En anden måde at udnytte tiden bedst muligt på er ved, at Dennis ofte tager familien med på arbejdet eller i frokostpauserne tager hjem og spiser frokost med sin hustru.

– Hvis du hele tiden skal forsvare, hvorfor du er væk, bliver det op ad bakke. Ved at tage dem med skal de ikke kæmpe for hver eneste time, de kan hive mig væk fra virksomheden. Så når jeg tager til San Francisco til møde med investorer, så tager en af pigerne med og forlænger min tur en halv dag, så vi har et fælles minde. Eller når der skal males en væg på kontoret, så hyrer jeg hellere en datter end en maler. And everything in between!

Grundlæggende tror Dennis ikke på ideen om, at man bør dele hele sit liv op i, hvad der er arbejde, og hvad der er fritid, så netop derfor bliver det vigtigere at kombinere forretning og fornøjelse.

– Vi snakker mindre om work-life balance herovre end i Danmark. Her er der mindre ’life’, end der er ’work’. Men jeg er ikke sikker på, at jeg tror på kategoriseringerne. Jeg tror bare, vi skal leve et godt liv. Hvis du føler, du skal dele det op i to puljer, tror jeg allerede, du har tabt. Du burde jo stå op hver morgen og være glad for at tage på arbejde, og ovenikøbet være så glad for det, at du tager din familie med, når du kan.

Samtidig understreger Dennis, at man ikke skal lade sig skræmme af storbyens forventninger, men i stedet sørge for at tilrettelægge sit liv, så man får det bedst mulige ud af det.  

– Hvis man sidder i Aalborg og kigger ud af vinduet og tænker, at det er helt urealistisk at tage til New York, så skal man tænke om igen. Jeg tror, det handler om attitude, og hvordan man vælger at leve sit liv. Så er der nemlig plads til det hele. 

LÆS OGSÅ: 5 grunde til, du aldrig skal flytte til udlandet som nyuddannet

LÆS OGSÅ: Har du prøvet Danmarks dyreste afternoon tea?

LÆS OGSÅ: Bill Gates: Det ville jeg ønske, jeg havde vidst som 19 årig