Piv Bernth er DR's dramachef og kvinden bag bl.a. 'Forbrydelsen'.

DR's dramachef: "Forbrydelsen-trilogien er min største sejr"

DR's dramachef Piv Bernth kom i 2013 på Hollywood Reporters liste oververdens mest magtfulde kvinder i tv-branchen. Selv har Piv Bernth aldrig lagt en fast plan for, hvor karrieren skulle føre hende hen.

Hvad har det betydet for din karriere, at du er kvinde?

- Ikke noget, tror jeg? Jeg håber, at det er mine kvalifikationer, der har været udslagsgivende. Grundlæggende er jeg imod kvoter og for kvalifikationer.

Hvad har været din største karrieremæssige sejr?

- At producere "Forbrydelsen- trilogien" og at være en del af det hold, der skabte den. Samarbejdet med Søren Sveistrup og Sofie Gråbøl har været meget givende og inspirerende, og det har på mange planer været berigende. At serien så oven i købet bragte DR og Danmark på tv seriernes verdenskort og fik afgørende betydning for, hvordan man fortæller historier på tv, var jo en helt fantastisk oplevelse oveni. Og så at blive dramachef. Det at kunne udfordre måden at fortælle historier til danskerne om dem selv og den verden, der omgiver os, sammen med en masse talentfulde forfattere, instruktører og skuespillere, er et stort privilegium.

" Jeg begyndte først at have lidt selvtillid i 30'erne."

Hvornår har du tvivlet mest på dig selv?

- I teenageårene og i 20'erne. Jeg var ikke god til at være teenager, og jeg begyndte først at have lidt selvtillid i 30'erne. Men tvivlen er med mig altid. Jeg tror, at tvivlen er en gave, der får en til at tænke sig om igen og igen, og derved se flere muligheder. Hvis man føler sig helt sikker, så har man tabt noget væsentligt. Jeg har altid sagt: "Da jeg startede i branchen som 15-årig, vidste jeg alt, og siden er det gået ned ad bakke". Ungdommens arrogance dækker ofte over usikkerhed, så der er et strejf af sandhed i det.

Hvad har været dit største offer for at nå dertil, hvor du er i dag?

- Jeg synes ikke, at jeg har bragt ofre. Men hvis jeg skal pege på noget, så er der naturligvis nogle ting, jeg ikke har gjort pga. travlhed. Samtidig er jeg meget optaget af mit arbejde. Det er min store passion og interesse, og jeg føler, at jeg lærer noget nyt hele tiden. Måske vil nogen påpege, at jeg ikke har fået børn, fordi jeg har arbejdet meget, men det er ikke grunden. Det hænger mere sammen med andre valg i livet, og børn er et aktivt fravalg, som jeg ikke har fortrudt. Jeg har et dejligt liv, et godt job og en skøn kæreste.

Hvad har været dit karrieremæssige forbillede?

- Jeg har ikke haft idoler i klassisk forstand. Jeg har mødt mennesker på min vej, der har inspireret mig, og som har set noget i mig, og i de møder, har jeg udfoldet mig. Birgitte Price, skuespiller, instruktør, mm. har været en væsentlig mentor for mig. Før hende Sam Besekow, instruktør og min første læremester, der udfordrede mig emotionelt og intellektuelt. Som hele tiden puffede mig foran sig, fordi han havde troen på, at jeg kunne mere, end jeg umiddelbart viste. Den stafet tog Birgitte Price senere, og hun og jeg havde et fantastisk venskab og samarbejde indtil hendes alt for tidlige død.

"Jeg startede med at ville være tandlæge."

Hvor stor den del af din karriere har været planlægning, og hvor stor en del har været tilfældigheder?

- Jeg har aldrig lagt en karriereplan. Min karriere er skabt ud af lyst og nysgerrighed. Og mødet med nogle mennesker, der har forløst noget i mig, og det har bragt mig videre. Når man kigger på min karriere nu, så ser den sammenhængende og planlagt ud, men det er overhovedet ikke tilfældet. Jeg har fulgt min intuition og ladet mig inspirere. Jeg startede med at ville være tandlæge, kun fordi jeg havde en ung, flot tandlæge som barn. Derefter ville jeg være teaterskribent og rejse verden rundt for at se og skrive om teater, idet der var to ting, der optog mig – at rejse og teater. Så mødte jeg Sam Besekow på Det Kgl. Teater, og så vendte det hele 180 grader ind mod den skabende proces. Så blev jeg instruktør i mange år, og springet til producent i DR TV Drama, som det hed dengang, kom ud af mange forskellige tilfældigheder, som krydsede hinanden på det rigtige tidspunkt. Jeg har altid haft en god timing.

Hvilken fejlagtig idé har du haft om det at sidde i en chefstilling?

- Ikke rigtig nogen. Det er, fordi jeg har arbejdet i DR Fiktion i mange år som producent og kendte afdelingen og DR organisationen godt, da jeg blev chef. Jeg vidste, at det er hårdt arbejde, fokus på "bolden", sparring og udveksling med medarbejderne. Hvilket var hele motivationen for at tage jobbet. Og selvfølgelig ønsket om at fortælle gode historier til danskerne og skabe samhørighed og fællesskab i de fortællinger. Den sværeste overgang har været at blive chef for sine tidligere kolleger. Det har krævet tid og tilvænning for begge parter, men det er faldet på plads nu.

Hvilket karriereråd ville du give 25-årige Piv, hvis du kunne?

- Tro på dig selv, det skal nok gå. Du er ikke så umulig, som du selv tror - og vær ikke så fordømmende overfor dig selv og andre.

Piv Bernth (F.1956)

Piv Bernth er uddannet instruktør. Hun har tidligere instueret både teaterstykker og tv, men er sidenhen mest kendt som producer på flere succesfulde tv-serier på DR. I 2012 overtog Piv Bernth stillingen som DR's dramachef efter Ingolf Gabold.