sponsoreret indhold
Er Danmark et godt land at være selvstændig i?
SPONSORERET indhold

Er Danmark et godt land at være selvstændig i?

Hvor svært er det at starte op som selvstændig i Danmark? Hvad skal huske på, og hvad kræver det, hvis det ikke bare skal løbe rundt, men løbe rundt godt?

14. aug. 2018 | Livsstil | Links i artiklen

Vi har spurgt en række iværksættere og selvstændige om ulemper og fordele ved at være iværksætter i Danmark. Her giver de samtidig en række gode tips, råd og huskeregler til livet som iværksætter. 

Allan Frank, www.afrank.dk


Allan Frank fra www.afrank.dk egen oplevelse af at være iværksætter og selvstændig i Danmark er, at det kan være en relativ hård kost.

”Selve det praktiske ved opstart af egen virksomhed er nemt, og er der særlige regler indenfor den branche, man vil starte i, så er der masser af hjælp at få, men det er essentielt, at man ikke bare starter op som selvstændig for at være selvstændig.

”Jeg har selv haft flere typer af virksomheder, men først nu, hvor jeg arbejder som coach i Coaching Huset og har et program omkring varigt vægttab “Tab dig med hjernen”, føler jeg, at jeg er landet på den rette “hylde”.

For Allan var den hylde coaching. Han fandt sin styrke i at kunne tale, forstå og guide folk.

”Generelt er det godt at være selvstændig i Danmark, også selvom konkurrencen er stor. For eksempel giver IVS-tiltaget særligt yngre kræfter mulighed for at komme i gang og får afkræftet nogle af de forestillinger de kan have om den glamourøse tilværelse som iværksætter. Nogle IVS’er lykkes og omdanner sig til ApS’er, mens mange må tvangsoplæses og meldes konkurs,” fortæller han.

Han mener dog, at sådan en tur blot skal tages som en del af iværksætteruddannelsen.

”Jeg tror, at det er lærerigt at begå fejl og være nødsaget til at lukke virksomheden. Det hærder mennesker i deres videre færd, og der er jo ingen, der siger, at man skal give op første gang. Det handler om at tro 110% på sin ide,” fortæller han.

Men selv, når man er det, og selvom man selvfølgelig skal tro 110 % på sin ide, så gælder det også om at være realistisk og økonomisk fornuftig.

”Jeg har før rådgivet iværksætter, og har set, hvordan de nogle gange kan stole for blindt på deres ide, så de i farten glemmer at sikre sig selv og deres familie økonomisk. Det kan få katastrofale følger.

Kamilla Vinding, MamaMilla.dk

”Få den rigtige hjælp og vejledning. Og vær ikke bange for at spørge nogen til råds,” lyder det vigtigste iværksættertip fra ejer og direktør i MamaMilla.dk.

”Det er slet ikke dårligt at være selvstændig i Danmark, faktisk er det rigtig fint. Vi har nogle virkelig gode oplevelser og erfaringer med i bagagen. Det skal dog ikke være nogen hemmelighed, at vi også har fået masser af nyttig hjælp og vejledning, ligesom vi heller ikke har været bange for at tage eksperter og fagfolk med på råd,” fortæller hun.

”Vi har blandt andet fået rigtig mange gode tips og faglig hjælp til at udvikle vores eget brand af bla. babynests, juniornests, sengerande, sengeslanger, sengetøj og meget andet. Det er naturligvis hårdt arbejde at starte noget op fra bunden, uanset hvad det er, og kræver at man virkelig vil det og har passion for det. På den anden side synes vi absolut også det betaler sig i den anden ende. Det er en dejlig tilfredshedsfølelse og motivationsfaktor, når det går godt og salget øges”.

Thomas, SecurePet.dk

”Havde jeg startet en webshop i Tyskland, ville de faste omkostninger være skåret med ca. 50%. Der er større volumen på lagrene, lønnen er lavere og udgifterne til at drive virksomhed er lavere,” fortæller Thomas fra SecurePet.dk.

”Det er en af ulemperne ved at bo i et land, hvor vi i mange år har arbejdet på at gøre mindstelønnen højere og sørge for at alle har det godt,” lyder det fra Thomas.

”Men frem for at give høje omkostninger skylden har vi fokuseret på at opbygge en sund kerneforretning. Det har krævet mange lange aftener, men når det lykkes er det den bedste følelse i verden.”

Simon, Mobilabonnement.dk

”90% af alle iværksættere kommer aldrig i gang. Der er så mange mennesker der går med en idé som de gerne vil udleve, men de ender ofte med at tænke; ’Ej, det er sikkert også en dårlig idé’,” fortæller Simon fra Mobilabonnement.dk. Han mener, at hvis man har ideen og drømmen, så bør den altid udleves.

”Det er kun de sidste 10%, der udlever drømmen, og som vi ser i statistikkerne. Men hvad er det værste der kan ske? Vi er så privilegerede i Danmark, at vi har et sikkerhedsnet, der fanger alle. Går du på røven, er bunden ikke som hjemløs på gaden, men i en lille lejlighed med en lav indtægt.”

Og Simon er godt klar over, at det måske for nogen kan lyde skræmmende, men der opfordrer han igen til, at man ser tingene lidt i perspektiv.

”Det kan lyde skræmmende, men tænk på mange andre lande, hvor det man satser, faktisk er alt! Det gør vi ikke i Danmark, hvor fællesskabet står klart til at samle dig op, hvis du falder.” 

Kristoffer Kjær, Sportsbuddy.dk


’’Jeg synes Danmark er et rigtig godt land at være erhvervsdrivende i. Helt fra starten lagde jeg mærke til, at det offentlige har gjort meget ud af, at gøre det let at komme i gang som iværksætter – det kræver efterhånden næsten kun få klik ved computeren, og i flere kommuner kan man endda få hjælp, sparring og råd hos rådgivere, som kommunen stiller til rådighed – hvilket er en super god service,” fortæller Kristoffer Kjær, der er direktør i Sportsbuddy.dk.

”Jeg har selv startet en virksomhed ved navn Sportsbuddy, der sælger sportsudstyr – herunder aktivitetsure, skridttællere og høretelefoner. Her har vi været glade for infrastrukturen i Danmark. Vi kan sende pakker med dag til dag levering i hele Danmark – så længe pakken sendes inden kl. 17 er den hos kunden dagen efter. Det oplever vi er et kæmpe plus hos kunderne. Derudover har vi i Danmark en stor troværdighed til hinanden, og det sparer os for meget tid og penge – Vi stoler på vores kunder og vores samarbejdspartnere stoler på os. Det gør, at vi ikke bøvler med rykkergebyrer og retssager, som i sidste ende kan blive meget tids- og omkostningstungt,” fortæller han. Eneste ulempe, som han ser det, er skatterne.

”Det kan jeg være misundelig over, når jeg snakker med samarbejdspartnere i udlandet.  Deres skatter, afgifter og fragtpriserne generelt er noget lavere end i Danmark.’’

 

Daniel Johannesen fra Watery.dk , Svømmeudstyr og badetøj med det hele 

 

”Helt grundlæggende har jeg oplevet Danmark som et fremragende land at være iværksætter i med min webshop Watery, der her 2 år efter sælger danmarks største udvalg af svømmeudstyr og badetøj. Der er god og kompetent hjælp at hente fra det offentlige, ligesom jeg har udnyttet nogle tilgængegelige  tilskud, som det offentlige giver. Fx gennem Fonden for Entreprænørskab og vores lokale erhvershus. Det har bestemt gjort hele opstarten lettere, når jeg reelt ikke vidste meget andet en masse om svømning, som tidligere elitesvømmer med op mod 8 ugentlige svømmetræninger. Jeg har dog oplevet én negativ ting ved at være selvstændig i Danmark. Nemlig at jeg som mindreårig var nødt til at ansøge statsforvaltningen om at få lov til at drive virksomhed – noget jeg alligevel fik afslag af af to omgange efter adskillige måneder. Resultatet var en masse måneder spildt og at min far var nødt til at stifte virksomheden dengang, for så først at blive overdraget til mig i disse dage. Det er jeg sikker på hæmmer lysten blandt unge iværksættere desværre. 

Peter Thomsen, partner i Morning Train – Design, programmering & online markedsføring

Danmark er et utrolig godt land at starte op som selvstændig, men det er til gengæld ikke et så attraktivt land at være succesfuld iværksætter i.

Den digitale infrastruktur i forbindelse med opstart af selskab gør det meget nemt og hurtigt for iværksættere at stifte deres selskab. Derefter er der en række iværksættermiljøer og offentlige tiltag i de større byer, som giver iværksætterne juridiske, økonomiske og andre forretningsrelevante sparringsmuligheder enten gratis eller til en ganske lav pris. Jeg vil næsten mene, at de spirende iværksættere bliver båret for meget, da jeg synes, at der er vigtig læren i at klare nogle af de centrale udfordringer på egen hånd.

Til gengæld så er det ikke attraktivt nok at være succesfuld iværksætter i Danmark. Statistisk bliver kun få iværksættere succesfulde, og den risiko belønnes ikke nok i det danske skattesystem.

I min optik burde man gøre det endnu mere attraktivt for de succesfulde iværksættere med store virksomheder at blive i Danmark ved fx at sænke beskatningen på aktier. Denne udtalelse er hørt mange gange før, men det gør den ikke mindre vigtig. Det er i disse succesfulde virksomheder, at Danmark skal finde fremtidens velstand og skatteindtægter, så her skal der gøres en indsats for, at de succesfulde iværksættere ikke blot vælger Danmark i startfasen men også i vækstfasen.

Laura fra tjekbredbaand.dk

Der bliver hvert år startet tusindvis af nye virksomheder i Danmark, og har man planer om at hoppe med på bølgen og starte sin egen virksomhed, kan man altså være helt sikker på, at der er mange at se op til, og mange man kan få gode råd og erfaringer fra. Der er masser af hjælp at hente fra erfarne iværksættere og selvstændige, og man kan få god vejledning både før man starter sin virksomhed op, når den stadig er helt ny, og imens man arbejder på at få succes. Dette gør det lettere for ny-udklækkede iværksættere at få råd til, hvordan man opnår succes. I det store hele, tror jeg bestemt ikke vi skal klage her i Danmark. Mit daglige arbejde med tjekbredbaand.dk værdsætter jeg utrolig meget. Jeg nyder, at kunne arbejde som selvstændig, og jeg er ikke sikker på, at jeg ville have haft de samme muligheder i mange andre lande.

Simon fra trekvartseng.dk

Danmark er blandt de lande i verden, der er bedst at være selvstændig i. Det er blandt andet fordi, det er let at komme i gang. I Danmark er vi så heldige at have adgang til et godt uddannelsessystem, der tilbyder mange forskellige typer af uddannelser til unge. Og så behøver vi ikke at betale dyre domme for en god uddannelse. Drømmer man om at blive iværksætter, kan man allerede starte som helt ung og få kvalitetsfyldt undervisning og vejledning, så man kan komme godt i gang i en ung alder. Der er ingen aldersgrænse for, hvornår man kan starte sit liv som selvstændig, og der er masser at hjælp at hente for at komme i gang, og det er klart en af de ting, der gør Danmark til et godt land at være selvstændig i. Jeg startede selv trekvartseng.dk, og jeg har bestemt ikke fortrudt det.

Christoffer Hübertz Christensen fra tjek-laan.dk

Danmark er uden tvivl et godt land at være selvstændig i, og det er der mange grunde til. Det kan dog være lidt af en udfordring at opnå stor succes, fordi landet er så lille som det er. Vores sprog snakkes ikke uden for landets grænser, så vil man have succes i udlandet, er man tvunget til at have gode færdigheder inden for et andet sprog. For at tjene de helt store penge er man også nødt til at søge efter succes og anerkendelse uden for Danmark. Vores land er simpelthen for småt til at alle de mange små virksomheder kan finde et klientel, der er stort nok til, at man kan tjene store summer af penge. Jeg er dog i det store hele glad for mit arbejde med siden tjek-laan.dk, og jeg ville ikke bytte dette ud med tilværelsen som almindelig "lønslave".

Martin Kjærgaard fra Boxit.dk

Jeg arbejder til dagligt med siden Boxit.dk, der beskæftiger sig med leje af flytteboxe, depotrum mm, og dermed har meget at gøre med flyttemænd, flytning og flyttefirmaer. Der er mange grunde til, at vi er heldige at være bosatte i Danmark, og én af disse grunde er, at alle har adgang til elektricitet og teknologi. Fordi stort set alle har god adgang til teknologi, er det langt lettere at komme i gang med at være selvstændig. Man kan uden problemer styre en hel virksomhed fra en enkelt computer, og det er uden tvivl en stor fordel, at vi har denne luksus, når det kommer til opstart af virksomhed. Man kan altså godt sætte pris på at bo i Danmark, når man skal være selvstændig, fordi det er så let at komme i gang og holde sin virksomhed kørende.

A Sami Mohamad Sleiman fra www.ingen-alger.dk

Jeg arbejder til hverdag med min hjemmeside, der beskæftiger sig med effektiv fliserens. Danmark er godt nok et lille land med forholdsvis få indbyggere, men det betyder ikke, at det er umuligt at opnå succes her. Fordi vores land er så småt, er vi heldigvis med tiden blevet gode til at handle internationalt, og vi har gode kontakter over hele verden. Vi er et land, der bliver set op til at mange, og det er helt klart en fordel, når man prøver at få succes med sin virksomhed. De fleste danskere besidder gode sprogfærdigheder i mere end ét sprog, og det er derfor let at kommunikere med omverdenen, hvilket gør det lidt lettere at være selvstændig.

Jeppe Tøgersen fra kviklanet.dk

Der findes uden tvivl lande, der er værre at være selvstændig i end Danmark, men betyder ikke, at det er let at få en helt ny virksomhed til at køre rundt. Det er blevet virkelig populært at starte egen virksomhed i Danmark, og flere og flere vælger efterhånden at gøre det. Det betyder derfor, at der er ret stor konkurrence på markedet. Den store konkurrence gør det langt sværere at opnå succes og at få sin virksomhed til at vokse så meget, at man kan leve af den. Jeg kender det selv fra min side, der arbejder med lån. Det er ikke umuligt, men det kræver hårdt arbejde og stor tålmodighed at starte sin egen virksomhed i Danmark.

Mette fra fc-beton.dk

Mette fra fc-beton.dk, der arbejder med græsarmering, permeabel belægning, permeabilitet mm udtaler følgende: "I en længere årrække har Danmark ligget i top ti over de lande i verden og i Europa, der er bedst at være selvstændig i. Det skyldes blandt andet vores kreative indstilling og lyst til at være innovative og skabe nye ting samt vores evne til at udnytte teknologi til vores fordel. Desuden er vi blevet gode til at opfinde nye produkter, der har stor interesse hos mange både inden og uden for landets grænser. Man behøver altså ikke nødvendigvis at søge udenlands for at opnå succes som selvstændig med egen virksomhed, for det kan sagtens lade sig gøre herhjemme i Danmark".

Lucas fra Mynewart.dk og Minida.dk

Jeg er medejer af to webshops - Mynewart.dk og Minida.dk - der beskæftiger sig med salg af malerier og plakater online,  og mener bestemt, at Danmark er et godt land at være iværksætter i. Da vi i sin tid startede firmaerne, tog det ikke mere end et par timer, så var der styr på alt det praktiske. I dag ligger og gøres alt via internettet, og det er derfor klaret på ganske kort tid. Jeg kan slet ikke se, hvordan det skulle kunne gøres lettere end det er lige nu. Da vi havde henholdsvis vores malerier og plakater klar - og en hjemmeside hertil, var det blot at anskaffe sig et CVR-nr. på nettet, og kort efter kunne vi starte salget op. Fantastisk nemt.

Skal Danmark være et endnu bedre land for iværksættere skal der gøres tiltag for hvordan væksten kan fremmes endnu mere. Her vil det være en fordel at kigge på vores relativ høje skatter. Havde de samlede skatter fx. været 10% lavere, havde vi kunne ekspandere til i hvert fald ét land mere om året, samt kunne ansætte 1-2 mand ekstra. Staten ville stadig få lige så mange penge som før via en større omsætning - og samtidig ville flere komme i beskæftigelse.

Mark Nissen fra Hovedbunden.dk

Jeg tror i bund og grund, at alle os, der har startet og driver egen virksomhed i Danmark skal være godt tilfredse. Selvfølgelig er der den klassiske med høje skatter, høje afgifter osv. Det vil helt sikkert også kunne bidrage til mere vækst, men det bliver der formentlig aldrig ændret på, så det må man bare have med i ligningen hvis man vælger at gå denne vej. Det gode ved at være iværksætter og drive egen virksomhed i Danmark er til gengæld, at vi lever i et land, hvor stort set hele befolkningen er med på internettet, og man derfor for ganske få marketingskroner kan komme vidt og bredt ud. Der findes mange lande, hvor internettet slet ikke er så udbredt som i Danmark, og hvor alle og enhver ikke sidder med snuden i mobilen hele dagen. Samtidig så tør danskerne at handle på nettet - fordi vi i bund og grund stoler på de danske hjemmesider. Dette er helt klar en fordel ved at drive virksomhed i Danmark.

Nick Nørgaard fra online-lån.dk

Økonomi spiller en stor rolle, når det kommer til at være selvstændig. I Danmark har mange overskud nok i deres økonomi til at kunne starte en virksomhed fra bunden af, hvilket gør det langt lettere at komme i gang med livet som selvstændig. Når lande bliver rangeret efter, hvor gode de er at starte virksomheder i, bliver der blandt andet kigget på økonomi, og her er det tydeligt, at Danmark blandt andet ligger højt på ranglisten, fordi vi har god økonomi og gode lånemuligheder. For mange er det nemlig nødvendigt at tage et lån, når man skal springe ud som selvstændig, og her er det en klar fordel med de gode lånemuligheder, vi har. Jeg synes i hvert fald selv, at mine egne rammer har været fine, og jeg nyder arbejdet med mit side online-lån.dk

Claus Rademacher fra Safensure.dk

Danmark er et fantastisk land at være selvstændig i. Derom hersker der ingen tvivl. Jeg er ikke sikker på, at jeg kunne have startet safensure.dk op, hvis jeg var født i et andet land. Jeg har brugt mange timer på at lære, læse og generelt researche om fx. førstehjælp, kvælningsuheld, heimlich-metoden og en masse andet, der gjorde at jeg var i stand til at starte min side op. Var jeg født og opvokset i et uland, ja sågar bare et østeuropæisk land, så var alt min tid formentlig gået med andet arbejde - blot for at kunne overleve. Sådan er det heldigvis ikke i Danmark. Vi har gennem mange år stablet et fantastisk velfærdssystem på benene, og det gør det i dag muligt for os danskere at kunne begive sig ud på en iværksætterrejse. Og skulle det gå galt - jamen så har vi jo et fantastisk system, der samler os op og hjælper os videre. Både fagligt såvel som økonomisk. Så ja, Danmark er et rigtig godt land at være selvstændig i.

Mads Wolf Lundholm fra www.casinochecking.com

Jeg mener bestemt, at Danmark er et godt land at være iværksætter i. Helt bestemt. Danmark er et af de bedste lande at leve i, og hele vores system er bygget op på en sådan måde, at alle stort set har muligheden for at blive hvad de har lyst til. Vi kan uddanne os gratis og tillære os de kompetencer, som det kræver blandt andet at drive en selvstændig virksomhed. Jeg tror bestemt ikke, at befolkningen i mange andre lande ude i verden har de samme gode rammevilkår som her i Danmark. Skulle man være så uheldig at fejle i Danmark, så har vi også et kæmpe sikkerhedsnet, der griber dig og hjælper dig videre. At vi betaler lidt højere skatter og afgifter i forhold til så mange andre lande, er bestemt det værd. Vi skal værne om vores gode velfærd her i Danmark - det er dét, der gør det et så godt land at være iværksætter i.

Christian fra www.mininvestering.dk

Christian fra mininvestering.dk fortæller Lad os sige at du er en succesfuld iværksætter som har startet og solgt en række virksomheder. Du har hele livet betalt skat i Danmark, men har nu bosat dig i Schweiz hvor indkomstskatten er meget lavere.

Du skal til at starte en ny online virksomhed der kan ligge over alt i verden. Du har mange kontakter i Danmark der taler for at placere virksomheden her, men du ved også at først beskattes virksomheden ret hårdt og derefter beskattes du ret hårdt ved et salg.

Du vælger derfor at placere den i et andet land og Danmark går nu glip af både job og Skat af den simple årsag at skatten i Danmark er høj.

Flere undersøgelser viser at nedsættelse af virksomhedsskatten ikke nedsætter indtægterne for Skat. Det skaber nemlig så meget vækst at pengene i stedet kommer ind igennem andre skatter og øget overskud.

 

Anbefalet til dig