sponsoreret indhold
Anne Sofie vil gerne forsvare vores land mod biologiske kriser. Derfor har hun skiftet forskerjobbet ud med en officersuddannelse
SPONSORERET indhold

Anne Sofie vil gerne forsvare vores land mod biologiske kriser. Derfor har hun skiftet forskerjobbet ud med en officersuddannelse

Anne Sofie, 27, har store ambitioner for sin fremtid – og for sin betydning for det danske beredskab. Med sin baggrund kan hun faktisk vise sig at være en gevinst for os alle.

Foto: Søren Weper
17. jan. 2024 | Livsstil | Eurowoman

Forsvaret-logo.jpgVores viden og erfaringer bringer os ikke altid derhen, hvor man skulle tro.

I 2022 stod Anne Sofie Løgstrup Henriksen som færdiguddannet kandidat i biomedicin. Efter at have lært om alt lige fra molekylærbiologi til immunologi og farmakologi kunne hun påbegynde sit nye liv som forsker i en lille biotech-virksomhed – men selvom alt på mange måder lå lige til højrebenet, stemte noget alligevel ikke helt.

”Jeg var ikke helt sikker på, om forskning var den rigtige vej for mig. Jeg har altid syntes, det var ekstremt spændende, og jeg har nydt mine år på uddannelsen. Jeg var vild med grundforskningen; at opdage nye teknologier og at udvikle noget.”

”I virkeligheden handlede det jo om, at jeg gerne vil hjælpe mennesker. Det er jo dem, de forskellige teknologier er rettet mod; det kan være alt fra screenings på hospitaler til medicin mod forskellige sygdomme. Det er en kæmpe drivfaktor for mig at kunne hjælpe andre.”

Det var Anne Sofies utålmodighed, der blev enden på det forskerjob, der ellers virkede så oplagt.

”Det går simpelthen ikke stærkt nok i grundforskningen. Det tager omkring syv til ti år at udvikle et nyt lægemiddel, og så blev jeg bare utålmodig. Jeg følte, at mit potentiale ikke blev udnyttet. Der skulle ske noget større, og jeg ville gerne kunne hjælpe mere direkte – være mere direkte anvendelig.”

NSS_1040.jpgAnne Sofie er 27 år og oprindelig fra Kerteminde. Efter gymnasiet rejse hun alene til New Zealand for at skubbe sine grænser og forbedre sit engelske, som hun vidste, var centralt for hendes (forhåbentlig) kommende universitetsuddannelse. Foto: Søren Weper

Fra akademiker til officer

Anne Sofie tog derfor en stor beslutning. Hun søgte ind på Officersuddannelsen i Beredskabsstyrelsen. Hendes kompetencer og mål gjorde da også indtryk, og derfor kunne hun i august sidste år påbegynde den to år og fem måneder lange uddannelse til officer.

Umiddelbart er der jo ret langt fra et forskerjob til en officersuddannelse, men for Anne Sofie gav det god mening.

”Beredskabsstyrelsen har et CBRNE-beredskab – forkortelsen dækker over kemiske, biologiske, radiologiske, nukleare og eksplosive stoffer – hvor jeg forestiller mig, at jeg på sigt kan bruge min viden fra min uddannelse og på den måde hjælpe beredskabet.”

Hvordan håber du på at kunne hjælpe?

"Jeg håber på at kunne gøre Beredskabsstyrelsen mere robust, når det kommer til at forebygge og kunne forsvare sig mod biologiske våben. Der er jo ingen grænser for, hvad videnskaben kan bruges til, hvilket på mange måder er fordelagtigt – men der er jo også den kedelige side af videnskaben; at hvis den lander i de forkerte hænder, så kan den blive misbrugt.”

Som eksempel nævner Anne Sofie pulverbreve med miltbrand. De såkaldte pulverbreve indeholder bakterier med miltbrand i dvale, men som i kontakt med mennesker kan vågne op og inficere mennesket – i tilstrækkelige mængder med døden til følge.

”Og det går bare så ekstremt hurtigt med at udvikle nye teknologier for tiden, så der kan hurtigt ske noget slemt. Jeg vil gerne hjælpe det danske beredskab og civilbefolkningen, så vi kan forberede os på fremtiden med videnskaben. Jeg kommer med viden fra den verden, der kan misbruges – og jeg vil gerne være med til præventivt at gøre en forskel.”

NSS_1364.jpgI begyndelsen af Officersuddannelsen er der meget fokus på det praksisnære. Senere kommer der mere fokus på ledelse, hvilket Anne Sofie ser frem til. Foto: Søren Weper.

En kommende leder

Ambitionerne hos den kun 27-årige Anne Sofie er til at tage og føle på. Forventningerne er høje, og det er de også til den uddannelse, hun er startet på.

Som første led i uddannelsen er hun nu i gang med den grundlæggende beredskabsfaglige del, hvor hun lærer alt det praksisnære for at kunne fungere som blandt andet brandmand og redningsspecialist. Herefter venter de mere ledelsesmæssige dele af uddannelsen – og den del ser Anne Sofie meget frem til.

”Jeg forventer at få en bred vifte af kompetencer og færdigheder inden for ledelse. Det er derfor, jeg har valgt officersuddannelsen. Fordi den er et meget seriøst bud på, hvordan du kan uddanne dig til at blive en dygtig leder. Det er den både fordi, den er længere end så mange andre lederuddannelser, og fordi den er fyldt med en masse praktisk læring også. Det er ikke kun teori.”

”Jeg håber på, at jeg bliver hjulpet på vej til at kunne skabe min egen lederstil. Beredskabsstyrelsen lægger i hvert fald stor vægt på, at de ikke bare uddanner officerer – de uddanner unikke officerer. Jeg håber også på, at de kan hjælpe mig med mine høje forventninger til mig selv. For det er jo klart, at man ikke kan løse alle opgaver til UG altid. Det bliver sundt for mig at lære.”

Netop det ikke at være perfekt og at kunne begå fejl ser Anne Sofie også som noget helt centralt hos en god leder.

”For mig er en god leder en, som andre kan se op til. En, som tør gå forrest, og som behandler andre med respekt. Jeg mener at en officer skal være et forbillede. Og så er det en, der viser overskud i svære situationer, men som også kan begå fejl. En officer eller en leder skal ikke være perfekt, men være afklaret med, at der kan ske fejl.”

NSS_1289.jpg”Jeg oplever mange nye ting, som jeg aldrig nogensinde har praktiseret hjemme, men som jeg også godt kan se en mening med. For eksempel at uniformen skal sidde perfekt. Og jeg er stolt over at tage min uniform på.” Foto: Søren Weper.

Havde du set dig selv som leder, inden du søgte ind på uddannelsen?

”Gennem hele min skoletid har jeg faktisk altid gerne villet have kontrollen. I mine senere år på universitetet har jeg ligesom været samlingspunktet for de mennesker, jeg har haft omkring mig.”

”Så har jeg også altid været god til at handle. Når jeg får en idé, så undersøger jeg det, tænker det til ende og handler så på det. Det gjorde jeg også, da jeg fik idéen her med Officersskolen. Så jeg har altid handlet på mine egne initiativer og fået gjort mine ting til tiden. Det falder mig naturligt ind at få sat ting i gang.”

Kan du allerede nu mærke, om uddannelsen skubber dig i den rigtige retning?

”Det er stadig meget tidligt, men jeg kan bestemt mærke, at den har rykket noget i mig. Det er overvældende det meste af tiden, fordi vi får mange informationer smidt i hovedet, som vi skal kunne agere hurtigt på. Og det bliver vi ved med at gøre, til vi er færdige – og i virkeligheden også efter vi er færdige. Så på den måde skubber uddannelsen allerede personligt og fagligt til mine kompetencer, både menneskeligt og professionelt.”

”Jeg er her i virkeligheden også for at bygge videre på mig selv. For at udfordre mig selv og tage mere ansvar. Så jeg er her både for min egen og for samfundets skyld, kan man sige.”

Anbefalet til dig