Gode råd til hundetræning
SPONSORERET indhold

10 gode råd til hundeejere: Sådan får du en gladere hund

Hunden er gennem tiden blevet tildelt en større og større rolle i vi menneskers liv. Det er noget, der forpligter. Hunden er en bedsteven, et firbenet familiemedlem, en roommate og for mange sågar en soulmate. Blandt andet derfor er det afgørende, at man som hundeejer indgår i et ligeværdigt partnerskab med hunden baseret på blandt andet tillid, rummelighed og respekt. Og så gør vi klogt i at blive bedre til at lytte ordentligt til vores hunde, lyder det fra de tre hundeeksperter, dyretelepatør Ditte Young, hundefysioterapeut Helle Hoffmann og hundetræner Lea Nor, der lige nu er aktuelle med hundebogen "Læg din pote i min".

Af:: Ditte Young, Helle Hoffmann og Lea Nor Foto: Getty Images
07. jan. 2021 | Livsstil | ALT.dk

Der bor en hund i mere end hvert fjerde danske hjem, og det at have hund er blevet en livsstil blandt os danskere. Det er et værdiskabende og vitalt partnerskab, der ikke blot kan nedsætte stress og sætte turbo på lykkefølelsen, men også lempe ensomhed og øge vores levetid.

Vi danskere bruger enormt meget tid på vores hunde – både på at anskaffe os den, tale om den, gå tur med den, træne den, forkæle den og google informationer om den (faktisk tre gange mere end katte).

LÆS OGSÅ: Skal I have hund? Her er 21 børnevenlige hunderacer

Nogle hundeejere går endda mere op i deres hund end i sig selv og prioriterer f.eks. hellere at sende hunden til fysioterapeut end selv at lægge sig på briksen. Vi tobenede er kort sagt gået all-in i ønsket om at give de firbenede al mulig grund til at logre med halen. Men på trods af den megen omsorg, kærlighed og alle de bedste intentioner, kan der alligevel godt opstå ”knas” i forholdet til hunden.
 
Vi har tilsammen 39 års erfaring i at arbejde med hunde og har hjulpet mere end 24.000 hunde og deres ejere.

Hyppige udfordringer med hund

Gennem årene har vi set et klart mønster i, hvad der går godt, når man bliver ”hundeforældre”, men også hvilke udfordringer der oftest opstår i ”hundeforældreskabet”. Udfordringerne indtræffer i udstrakt grad, når vi mennesker ikke formår at lytte ordentligt til vores hunde og opfylde deres individuelle behov, som er baseret på race, personlighed og baggrund. Hunde er nemlig, præcis som os mennesker, individuelle væsner.

Derfor har det stor betydning, at man som moderne hundeejer går fra et ejerskab til et partnerskab i relationen med hunden. Et partnerskab åbner nemlig for den rummelighed, forståelse, tillid og respekt, som spiller en afgørende rolle i samspillet mellem to- og firbenede. Det gør et ejerskab ikke. På sin vis ligner vores forhold til hunden i mange henseender det forhold, vi har til kæresten. Med samme behov for nærvær og respekt, men også gentagne misforståelser, fejlslagen kommunikation og en adfærd, man bare ikke forstår. Her er det som hundeejer vigtigt at vide, hvad man selv bringer ind i partnerskabet, og hvad man kan gøre for at forstå sin hunds personlighed og behov og imødekomme dem.

LÆS OGSÅ: Det store hundeleksikon: Derfor er hunde de perfekte efternølere

I vores nye hunde-ABC har vi samlet læring, forklaringer, gode råd og øvelser, der kan hjælpe alle typer af hundeejere til et endnu stærkere partnerskab med deres hund. ”Læg din pote i min” er en slags ”kørekort” til hund, og kan klæde alle typer af hundeejere på til at skabe et vellykket partnerskab med hunden og til at få en både fysisk og mentalt holdbar hund.

Her får du 10 gode råd til at skabe det sunde og holdbare partnerskab med din hund:

1. Forstå din hunds personlighed

I det øjeblik du bliver ”hundeforælder”, påtager du dig ansvaret for et andet levende og selvstændigt individ med følelser, tanker og temperament. Derfor skal du bidrage aktivt til, at I får et velfungerende forhold og et tillidsfuldt partnerskab. Vejen til at opnå det bedste partnerskab med din hund starter med, at du forstår din hunds personlighed og sætter dig ordentligt ind i den - for ja, din hund har sin helt egen personlighed. Det er den personlighed, der gør, at din hund ikke ”bare er en hund”, men det er DIN hund, som du kender bedst.

Du kan udforske din hunds personlighed ved f.eks. at observere den, når den er sammen med dig, sammen med andre hunde, eller når den er alene hjemme (via kamera). Er den udadvendt, indadvendt, usikker, stærk, for meget, forstår den de andre hundes kropssprog og signaler? Skriv din hunds adfærd ned i stikord. Det vil give dig et rigtig godt overblik over din hunds personlighed, og over hvilke situationer der fører til skift i dens adfærd. Her vil det også gå op for dig, hvilke situationer den har brug for din hjælp og hvordan du bedst kan imødekomme dens behov.

2. Vær opmærksom på din egen rolle i partnerskabet

Begynd at lægge mærke til, hvordan du har det, når du er sammen med din hund. Er du pavestolt, når I kommer gående, er du nærværende sammen med den, eller går du og tjekker din mobiltelefon på gåturen? Har du en tendens til at blive ”overpylret”? Skriv dine observationer af dig selv ned. Hvad er det egentlig for nogle følelser, din hund frembringer i dig?

Overvej også om de bekymringer, du har om hunden, måske stammer fra andre aspekter af dit liv, som ikke har noget med din hund at gøre. Du kan også tænke over, om de ressourcer, din hund har, er de selvsamme evner, som du bestrider, og som du er allermest stolt over? Du og din hund spejler nemlig hinanden meget på det mentale plan - du har måske bare ikke tænkt over det.

3. Tænk over hvem der træner hvem

Hvis din hund ikke hører efter og ikke gør, som du siger, så lad være med at tro, at den er ude på at overtage herredømmet i hjemmet, selvom det måske kan føles sådan. Hunde opfatter på mange måder verden på samme måde som børn. Ens for hunde og børn er, at de befinder sig i nuet og ikke har langsigtede og velovervejede planer. Hvis du føler, at din hund har overtaget styringen derhjemme, må du begynde at træne den og gøre det meget klart for den, hvad den må og hvad den ikke må. Træn gerne i konkrete situationer og benyt dig af positiv forstærkning, når I træner sammen. Skældud er ikke vejen frem, det er det derimod at finde en løsning.

Når du ved, hvilken personlighed din hund har, og hvilke følelser din hund fremkalder i dig, kan det være, at du kan se et mønster i, hvad der fungerer rigtig godt imellem dig og din hund – og hvad der fungerer knapt så godt, når det kommer til, hvem der egentlig træner hvem hjemme hos jer.

4. Hyg jer sammen med andet end snacks

Når mennesker – og især danskere – skal hygge sig, involverer det ofte noget spiseligt. Det betyder, at der er mange hunde, der nemt får for mange kilo på sidebenene, fordi ejeren synes, at hunden da også lige skal have lidt ekstra guf at hygge sig med. Mange hundeejere mener ikke, at de giver deres hund ret mange godbidder og kan ikke forstå, at den er blevet for tyk – ”den får jo bare en enkelt frikadelle, når vi er færdige med at spise”.

Men hvis din hund vejer 10 kg., og du vejer 70 kg., svarer det til, at du spiser syv frikadeller som ”hyggesnacks” efter din aftensmad. Hvor længe mon du kan gøre det, før du begynder at tage på? For de fleste hunde er det ikke godbidder, men samværet med ejeren, der er i højeste kurs. Drop de ekstra snacks og lav i stedet noget sjovt med din hund, hvor den samtidig kommer lidt på ”arbejde” for at få en sund godbid. Din hund vil elske dig for det, og det vil styrke jeres partnerskab.

5. Træn din hund i at være alene hjemme

Det er vigtigt, at du træner din hund i at være alene hjemme, hvad enten den skal være alene hjemme for første gang, eller hvis du efter en længere periode med hjemmearbejdsdage skal tilbage på din arbejdsplads. Det har helt sikkert været et stort skifte for hunden, at du har været mere hjemme, men det er et lige så stort skifte i dens hverdag, at du igen er væk på arbejdet i flere timer. Da børn og hunde tænker ens på utrolig mange områder, skal du tænke alene hjemme-træningen på samme måde som indkøring, når et barn starter i vuggestue og give din hund tid til at vænne sig til den nye situation.

Din hund forstår alt, hvad du siger og gør, da den opfanger energien i det, der kommer ud af munden på dig. Når du skal øve alene hjemme-træningen kan du f.eks. sige: ”Jeg skal på arbejde. Jeg kommer hjem om tre timer”. Dermed har du givet din hund struktur og rammer for, hvad der skal til at ske. Det er nødvendigt, at du føler en glæde, når du siger dette og ikke selv er bange for at være væk fra din hund. Den angst vil hunden opfange med det samme. Træn i korte intervaller til at starte med. Gå ud med skraldeposen og kom tilbage igen. Gå ned og køb ind og kom tilbage. Gå hen og drik en kop kaffe med en bekendt og kom hjem igen. Alt imens du hver gang fortæller din hund, hvad du skal, og hvor længe du er væk.

Når du går, kan du give din hund noget lækkert, som den kan hygge sig med, mens du er væk. Gradvist vil du vænne din hund til, at det, du siger, også er det, du gør. Du har dermed skabt ro og trygge rammer for, at din hund kan være alene hjemme i fremtiden.

6. Brug positive træningsmetoder der opbygger tillid

Når du leder efter inspiration til at træne din hund eller søger en dygtig hundetræner, er det en god ide at være opmærksom på, hvilke træningsmetoder der bruges. Vælg en hundetræner, der træner med positiv forstærkning og træn selv efter samme metode. Det er en videnskabelig baseret træningsmetode, hvor hundene er glade og aktive deltagere i træningen. Det er samtidig en metode, som bygger på samarbejdet mellem hund og ejer, og som er med til at opbygge en relation baseret på tillid.

Den nyeste forskning viser, at vi som hundeejere på ingen måde behøver at træne med straf og korrektion af hunden. Tværtimod ødelægger denne form for træning relationen og tilliden mellem dig og din hund. Hav i stedet fokus på, hvad du ønsker, at din hund skal gøre. Hvilken adfærd ønsker du, at din hund erstatter den uønskede adfærd med? Et eksempel kunne være, at du ikke ønsker, at din hund hopper op ad gæster. Her kan det være en god idé at lære din hund en alternativ adfærd. Du kan f.eks. lære den at gå op i kurven, hver gang det ringer på døren.

7. Brug gerne både et markørsignal, godbidder og legetøj

Når du ønsker at lære din hund noget nyt, er det en god idé både at bruge et markørsignal og godbidder eller legetøj som belønning. Et markørsignal kan være en ”klik”-lyd eller et ord såsom ”flot”, der signalerer til hunden, at det, den gør, er rigtigt, og nu kommer en belønning. Med markørsignaler kan du meget præcist forstærke det, hunden gør, som du ønsker mere af i træningen. De to essentielle nøgler til succes i hundetræning er klar kommunikation og motivation. Et markørsignal kan hjælpe dig til at kommunikere meget præcist til hunden, hvad du ønsker, den skal gøre. Det kan være, at din hund er på vej hen til dig, og du ved, at den gerne vil hoppe op ad dig.

Hvis du gerne vil forklare hunden, at den skal blive nede på jorden, kan du f.eks. give hunden et markørsignal og dernæst belønne den med en godbid, INDEN den når at hoppe op. Du forstærker den så at sige for at beholde alle fire poter på jorden. Er du konsekvent med at få forstærket hunden, INDEN den hopper op, vil du opleve, at din hund til sidst holder op med det. Vælg gerne et nemt og præcist markørsignal. Der er mange, som vælger at bruge en klikker, som du kan købe i de fleste dyrebutikker. Kliklyden fra en klikker er et godt markørsignal, da det altid er den samme unikke og korte lyd. Du kan dog også vælge et specifikt ord i stedet. Et markørsignal bør altid blive efterfulgt af en belønning. Hvis vi ikke belønner, efter vi har givet markørsignalet, mister det sin værdi og funktion.

8. Undgår forstyrrelser, når du træner din hund

Det er en god idé at sikre, at træningen med din hund foregår uden forstyrrelser, da det gør det lettere for hunden at koncentrere sig om indlæringen. Hvis du f.eks. ønsker at lære din hund at gå op i kurven, når der kommer gæster, er det nemmest at lære den det, når I er alene. Gæster øger sværhedsgraden. Du træner dermed adfærden i en anden kontekst end den, hvor problemet er værst. Først når hunden går op i kurven og bliver liggende uden problemer, kan du skrue en smule op for sværhedsgraden og gradvist tilføje flere elementer i træningen, der gør det svært for hunden at blive liggende i kurven, indtil du ”sætter den fri”.

Men det skal ske i små steps. Fx kan du gå lidt længere væk fra hundekurven, mens hunden ligger i den, snakke ud i rummet eller gå ud til døren og åbne den, som om der kommer gæster. Beløn hunden for at blive liggende hver eneste gang, det lykkes. Det handler om, at hunden føler succes med træningen.

9. Brug gåturene sammen med hunden til du-og-jeg tid

Du lufter sikkert allerede din hund flere gange om dagen, men måske har du ikke tænkt over, at du faktisk kan bruge gåturene til at styrke jeres partnerskab? Brug gåturene til at lave noget sammen med din hund. Du kan f.eks. lære den at gå zig-zag mellem dine ben eller at søge efter en bold eller godbidder i græsset.

Gåturene vil give dig en mulighed for at skabe noget du-og-jeg tid sammen med din hund. Sørg også gerne for at variere terrænet, hvor I går tur. Skift nogle af de daglige gåture i parken eller på villavejen ud med en tur til stranden, i skoven eller på havnen. Det vil give din hund nye oplevelser, nye indtryk, ”nye aviser at læse” hver dag. Du kan sammenligne det med, hvis du hver dag skulle se den samme nyhedsudsendelse om og om igen – eller det samme afsnit i en tv-serie. Det ville du nok også selv blive træt af i længden og savne nye input. Din hund vil elske dig for at skabe variation i gåturene

10. Træn din hunds kropsbevidsthed og styrk dens mentale overskud

Hunde, der kun bliver luftet på flad asfalt eller fliser, kan med tiden få en rigtig dårlig kropsbevidsthed og koordineringsevne. Det kan give en øget risiko for skader, hvis din hund har dårlig balance. F.eks. vil din hund ikke nær så hurtigt kunne rette kroppen op, hvis den glider på et glat gulv. Balancetræning styrker ikke bare din hunds kropsbevidsthed, men også dens fysik. Som en ekstra bonus vil du også opleve, at din hund får et større mentalt overskud ved at blive udfordret og ”overvinde sig selv”. Du kan lade din hund balancere på træstammer, træstubbe, sten, bænke, legeredskaber på legepladser (når der ikke er børn) eller på en luftmadras i din stue – kun fantasien sætter grænser.

Vær opmærksom på, at du støtter din hund, så den ikke ved et uheld falder ned af noget og kommer til skade. Vær også opmærksom på, at du ikke presser din hund til at gå eller stå på noget, den ikke har lyst til. Lok den i stedet med nogle godbidder til selv at tage initiativet til at hoppe op på træstammen eller bevæge sig op på den gyngende luftmadras. Når den selv tager initiativet, får du en hund, der får mere selvværd og som derfor vil være en stærkere, mere tillidsfuld og rummelig hund i jeres partnerskab.

Anbefalet til dig