Grevinde Alexandra
SPONSORERET indhold

Grevinde Alexandra: ”Han lagde an på mig, og jeg skubbede ham væk”

Grevinde Alexandra er selv blevet chikaneret af en mandlig chef, som hun skubbede væk, da han lagde an på hende. Det fortæller hun i et stort interview i ALT for damerne.

Af: Marie-Louise Truelsen Foto: Franne Voigt
02. dec. 2020 | Livsstil | ALT for damerne

Seksuel chikane og #metoo har været et af de helt store temaer herhjemme i 2020.

Og det er Grevinde Alexandra glad for. Det er nemlig for dårligt, mener hun, at vi ikke er nået længere på ligestillingsfronten i vores del af verden – og det er kun godt, at så mange kvinder stiller sig frem og taler åbent om problematikken:  

– Der er mange ting, jeg virkelig har lyst til at sige om sexisme og #metoo. Vi er mange kvinder, der har oplevet forskellige ting på tæt hold, og nogle gange kan jeg virkelig blive vred over, at vi ikke er i mål. Vi er nået langt i kampen for ligestilling i vores del af verden, men der er stadigvæk nogle ting, der ikke er i orden. Og jeg bliver vred, når det går ud over os kvinder. For det er ikke okay. Selvfølgelig er det ikke okay. Jeg er rigtig glad for, at nogle kvinder vælger at stå frem og tale. At de tager fat i et af de store tabuer. Det er ikke okay at tage for givet, at en mand, der har en højere stilling, bare kan tage, hvad han vil. Det er ikke okay! Jeg har arbejdet i finansverdenen i Hong Kong i 80’erne og 90’erne, og det kommer ikke som et chok for mig, at det findes. Det gør det ikke.

Du siger ”VI er mange, der har oplevet …”, har du selv været udsat for sexisme? 

– Ja, selvfølgelig har jeg det. Det var en meget mandsdomineret verden.  

Hvad har du været ude for?  

– Oh my god, jeg ved ikke, om jeg skal blandes ind i den debat … 

Jeg synes, det ville være stærkt, hvis du også ville stille dig frem og fortælle …? 

– Okay, okay, okay, all right … Ja, jeg har prøvet at blive chikaneret af en mandlig chef. He made advances… Hvordan skal jeg sige det … 

Han lagde an på dig? 

– Ja! Det var en af de udenlandske topchefer, han lagde an på mig, og jeg skubbede ham væk.

Fysisk? 

– Ja. Og jeg skal sige, at så var det heller ikke værre for mig. Jeg sagde nej, det nej blev accepteret, og jeg beholdt mit job. Jeg vil ikke sige, at det nej blev respekteret – det er ikke et ord, man kan bruge lige i den sammenhæng – men det blev accepteret. Mit nej blev accepteret. Og så så jeg ham ikke igen. Heldigvis. Jeg har lagt det bag mig. Det er en del af min livserfaring. Og jeg er klar over, at jeg er heldig, at jeg kan sige, at et nej var et nej. Det er vigtigt for mig at understrege.  

Læs også: Grevinde Alexandra om forholdet til prins Joachim: Vi er ikke gode venner, fordi vi SKAL være det

– En oplevelse, der var værre for mig, var, at jeg blev forfulgt af to mænd, da jeg var helt ung. Jeg var 14-15 år og på vej hjem med offentlig transport. Der var omkring 300 meter til mit hjem, da jeg stod af, og så kunne jeg mærke, at der var to mænd, der fulgte efter mig. Jeg løb alt, hvad jeg kunne, og jeg tør næsten ikke tænke på, hvad der kunne være sket, hvis jeg havde haft længere hjem. Jeg løb for mit liv, det er jeg ikke i tvivl om. Der var to indgange til min boligblok, og jeg tog selvfølgelig den indgang, jeg ikke normalt brugte, så de ikke ville vide nøjagtigt, hvor jeg boede. Da jeg kom op, kiggede jeg ud af vinduet og kunne se dem løbe rundt og lede efter mig. Det var virkelig ikke sjovt. Det var heldigt, at der ikke skete noget. Og jeg er ret sikker på, at jeg aldrig ville være blevet forfulgt, hvis jeg havde været en dreng. Kvinder er bare mere udsatte, og det er det, vi skal have fokus på.

Hvad skal vi gøre for at komme sexisme til livs? 

– Vi skal gøre det, vi gør nu. Tale om det. Få det på bordet. Og så synes jeg, det kunne være interessant at høre lidt mere fra mændene. Det er klart, at det er kvinderne, der taler lige nu – og der er også noget i forhold til safety in numbers. Jo flere kvinder, der taler om det, jo større issue er det. Sexisme har ikke nogen kulturelle begrænsninger, det findes overalt i verden. Vi har mange flere rettigheder og større lighed i et land som Danmark, end de har mange andre steder, men det er stadig heller ikke okay her.  

Føler du, at der ligger et stort ansvar som mor til drenge i forhold til at lære dem om de her ting?

– Ja, det gør der, og jeg er glad for at se, hvordan mine drenge behandler kærester og veninder. De opfører sig ordentligt, og de lader aldrig en pige gå alene hjem. Men det, der også er vigtigt, er at opdrage drenge til at hylde en kvinde. Jeg ELSKER, når en mand er gentleman. Når han åbner døren for en og respekterer kvinder. Selvfølgelig kan vi kvinder selv åbne dørene – det har ikke noget med det at gøre – men der ligger en respekt i det, når en mand gør det for en kvinde. Jeg har opdraget mine drenge til, at man trækker stolen ud for pigen. Ikke til hverdag, men når man er på en date eller har en borddame til en middag. Og jeg har også altid sagt til dem, at de skal kigge folk i øjnene, når de hilser på. Det er deres visitkort, og folk husker det. There is only one chance to make a first impression.

Læs resten af det store interview med Grevinde Alexandra HER.

Anbefalet til dig