Lydbøger gratis
Foto: Getty Lyt til gode lydbøger, mens du gør rent, kører bil eller bare slapper af.

Keder du dig? Her er syv gode lydbøger

Hvis du er træt af at se tv-serier og gøre rent, findes der mange lydbøger, du kan give dig i kast med.

Har du gjort hovedrent, lavet din daglige morgentræning på stuegulvet og ringet til dine bedsteforældre?

Så er det måske på tide at kaste dig over en god lydbog, nu hvor verden (næsten) er gået i stå.

ALT.dk har en samlet en liste over bøger, som du kan låne gratis på bibliotekernes hjemmeside Ereloen, og som ikke kræver mere end et tryk play-knappen.

Der er alt fra magiske verdener og krimier til bøger, der gør dig lidt klogere om den verden, vi lever i.

God lyttelyst!

Trækopfuglens krønike, Haruki Murakami

Den prisvindende japanske forfatter Haruki Murakami er næsten ikke til at komme udenom, når vi taler moderne litteratur. Hans magiske og eventyrlige universer har indbragt ham et utal af priser – og hans roman ”Trækopfuglens krønike” fra 1994 er ingen undtagelse. Romanen handler om en mand, hvis forudsigelige forstadsliv vendes fuldstændig på hoved, da hans kat forsvinder. I forsøget på at finde sin kat, forsvinder også hans kone, og det får ham ud på en bizar og underfundig rejse, hvor han møder mennesker, der alle en historie, de gerne vil fortælle.

”Vi kunne alt”, Merete Pryds Helle

Den prisvindende forfatter Merete Pryds Helle modtog De Gyldne Laurbær for erindringsromanen ”Folkets Skønhed”. Romanen ”Vi kunne alt” er en selvstændig fortsættelse af ”Folkets Skønhed”, hvor vi følger den unge pige Merle, som vokser op i 70’ernes nybyggede parcelhuskvarter. På overfladen er alt indhyllet i dansk hverdagsidyl, men Merles mor ligger på plejehjem, og hendes alkoholiserede og fraværende far har fundet en ny dame, Lola. Merles søster lider af en spiseforstyrrelse og et usundt forhold til træning. I alt kaosset står Merle og skal igennem det, som alle teenagere skal, men uden at have en voksen at læne sig op ad. De voksne tager ikke ansvar – hverken overfor sig selv eller sine børn.

”Hvis der skulle komme et menneske forbi”, Thomas Korsgaard

Den 25-årige forfatter Thomas Korsgaards debutroman ”Hvis der skulle komme et menneske forbi” modtog store roser, da den udkom i 2017. Vi følger Tue, der vokser op ude på landet i en familie i forfald. Da familien mister en lillesøster ved fødslen, synker moren ned i en depression og bruger det meste af dagen på at spille. Tues far prøver at holde gang i gården og familien, men har en hånd, han ikke altid kan styre. De trange kår presser ikke kun forældrene, men også Tue. Alene kæmper han med at finde sig selv i et provinssamfund, hvor der ikke er plads til en som ham. Romanen er deklareret som fiktion, har Thomas Korsgaard tidligere udtalt, at historien om Tue har selvbiografiske træk og er baseret på dengang, han voksede op ”på verdens længste grusvej” udenfor Skive.

”Og sådan blev det”, Maren Uthaug

Tegneren Maren Uthaugs debutroman ”Og sådan blev det” er en fortælling om, hvordan vores familiære bånd former os, og hvorfor vi som mennesker har et behov for at vide, hvem vi er, og hvor vi kommer fra. Fortællingen handler om danske Knut, der tager til Nordnorge og møder samiske Rhitta. Sammen får de en datter Risten, men en dag forlader Knut Rhitta og tager til Sønderjylland. Her finder han en ny kone, der tager moderrollen på sig, og Risten skal skifte navn til Kirsten. For i Danmark kan man ikke hedde Risten. På kort tid har Risten ikke kun fået nyt navn, men også en ny mor og et nyt land, hun skal kalde hjem. Alt sammen stærke identitetsmarkører, der får hende til at tvivle på, hvem hun egentlig er.

”Vesten mod Vesten”, Rune Lykkeberg

Informations chefredaktør, Rune Lykkeberg, prøver i sin bog ”Vesten mod Vesten” at forklare, hvorfor den vestlige civilisation og kultur står i forfald. Ved at inddrage store ungdomsværker som Harry Potter og The Hunger Games, film, musik, idéhistorie og filosofi beskriver han, hvordan kulturhistorien skal ses i lyset af det 21. århundredets politiske konflikter – og hvordan den vestlige verden ligger under pres, ikke fra andre, men fra vesten selv.

”Homo Deus: en kort historie om i morgen”, Yuval Noah Harari

Den israelske historiker Yuval Noah Hariri bruger i sin bog ”Homo Deus” videnskab, filosofi og historie til at forklare, hvordan en ikke så fjern fremtid kommer til at se ud. I denne bog udforsker han de projekter, drømme og mareridt, der vil forme det 21. århundrede. Han beskæftiger sig med alt fra døden til kunstig intelligens og taler om, hvordan vi kan forsvare vores skrøbelige verden mod os selv og vores destruktive adfærd. Det handler om næste stadie i menneskets evolution: Homo deus. Bogen er af danskere anmeldere blevet kaldt ”tankevækkende” og et ”brillant fremtidsportræt”.

”Nathold”, Michael Connelly

Er du til vaskeægte krimi, så er den amerikanske forfatter Michael Connelly ikke til at komme udenom. Han er kendt for sin hovedkarakter detektiven Harry Bosch, der går igen i flere af hans krimier. ”Nathold” er en af Connellys nyeste romaner fra 2018, og i netop denne er Harry Bosch blevet udskiftet med en kvinde, nemlig kriminalassistent Renée Ballard. Kriminalassistenten bliver involveret i to blodige sager; en med en transseksuel kvinde, der bliver fundet banket næsten til døde, og en anden, hvor fem personer bliver dræbt på en natklub. Men det står snart klart, at nogen skjulet noget afgørende for Ballard.  

Savner du endnu mere godt lyttestof, kan du også betale dig til lydbøger på Mofibo eller høre artikler oplæst i Talk Town-appen, hvor du desuden også finder en masse gode podcasts, der kan smøre øregangene.  

Se, hvad vi ellers skriver om: Podcast, Corona og Bøger