Bryllupsbudget kagefigur
SPONSORERET indhold

Hold bryllup på tre budgetter

Da Prins William giftede sig med Kate Middleton lød regningen på 200 millioner kr. Så meget er det de færreste, der har råd til at ofre på deres bryllup. Men hvor mange penge bruger vi egentlig på vores store dag? Vi har spurgt tre kvinder med tre forskellige bryllupsbudgetter.

Af: Anne Niluka Iversen Foto: Paw Jakobsen, Flemming Leitorp/Bryllupsglimt.dk, Olliver Sequeira Stensballe
25. maj. 2013 | Livsstil | ALT for damerne

Den billige version


Lea Nordstrøm og hendes mand Kristoffer valgte at spare på brylluppet, og prioriterede at få så mange gæster som muligt med fremfor at bruge penge på mad og en dyr location.


Budget: 15.000 kr.
Slutbeløb: 18.600 kr.

Hvordan fandt I frem til netop det budget?

- Da vi med meget kort varsel skulle flytte til New York, kom bryllupsplanerne som lidt af en overraskelse for begge parter. Hvis jeg skulle have visum, skulle vi nemlig være gift. Vi havde fem uger til at planlægge et bryllup, hvilket heller ikke efterlod meget tid til at spare op. Vi afsatte ca. 15000kr til brylluppet. Vi besluttede meget tidligt, at vi ønskede, at se så mange af dem vi holder af frem for at bruge penge på fine lokaler og dyre kuverter.

Hvor mange penge havde du forestillet dig at bruge på dit bryllup?

-Jeg må indrømme, at jeg aldrig havde overvejet, hvordan mit bryllup skulle være. Derfor havde jeg heller ikke skænket et evt. budget en tanke.

Overskred I budgettet?

-Ja, med lidt under 4.000 kr.

Hvordan fordelte pengene sig på de forskellige poster?

Festen: 9.400 kr. Inkl. mad, pavilloner, pynt, drikkevarer etc.

Fotograf: 1.200 kr.

Kjole: 5.000 kr.

Ringe: 3.000 kr.

Hvor mange gæster havde I?

- Omkring 70 personer.Hvad sparede I på ?
- Vi forsøgte at spare på alt. Først og fremmest ønskede vi os ingen gaver, men at alle gæsterne i stedet tog en ret mad med hver og dertilhørende drikkevarer. Vores forældre sørgede for lammekøller, og vi koordinerede tilbehøret mellem gæsterne.

- Vi havde stort held med at få hjælp fra venner og bekendte. Vi blev virkelig overrasket over hvor søde alle var til at bidrage og trække på deres netværk.- Vi var så sent ude at vi ikke kunne finde en stemningsfuld lokalitet til en rimelig pris. Men i nødens stund, fik vi lov at låne en æbleplantage med en kæmpe telt af et familiemedlems gamle arbejdskollega. Kjolen blev syet til en MEGET rimelig pris af kjoleskrædder Anne Palland, som er min barndomsveninde. Fotografen var en god ven, med stor interesse for at tage billeder. Makeup og hårsætning blev øvet et par uger forinden med en god veninde. Velkomst-tapas og bryllupskage blev på bedste vis fremtryllet af gode venner og familie. Musikken blev leveret af et lånt mobilt anlæg. Veninder blev sat til at indsamle brugte syltetøjsglas, som efterfølgende blev hængt i træerne med stearinlys i. Lyskæder blev lånt fra nær og fjern og hvide papirsposer fyldt med sand og stearinlys blev placeret som lygter. Vi fik et parti engangstallerkner og lånte bestik og glas.

- Min bror og hans kæreste stod for natmad i form af en kæmpe gryde gullaschsuppe, som blev opvarmet over et lejrbål. Under middagen stod den på høflig selvbetjening ved et stort buffetbord og vi sparede derved serveringspersonale væk.

- På trods af de mange spare-tricks kunne vi ikke have ønsket os en bedre dag. En fest bliver jo kun så god som ens gæster gør den og vi havde absolut vores drømmebryllup.

Lea Nordstrøm er keramiker bosat i New York. Se hendes ting på  leanordstroem.dk

Mellemvejen


I dag har Mette en meget besøgt bryllupsblog. Men da hun for to år siden skulle give sit ja til Jimmy,  havde hun ingen idé om, hvad et bryllup kostede.Budget 50.000 kr.
Slutbeløb:  100.000-110.000 kr.


Hvordan og hvorfor fandt I frem til netop det budget?
- Inden vi gik i gang med at planlægge brylluppet for alvor, havde vi ingen ide om, hvad det koster at holde et bryllup. Fra frieriet til selve brylluppet gik der to år, hvor jeg gik fra at være på SU, til at vi begge havde fuldtidsjob med løn. Det gjorde, at vi havde lidt flere penge mellem hænderne, end vi havde været vant til, uden at vi egentlig behøvede at spare op. Vi var dog enige om, at bare fordi vi havde råd, behøvede alt ikke koste en formue. Vi ville også gerne have råd til efterfølgende at tage på en lækker bryllupsrejse. Da vi ikke havde de store forestillinger om, hvad et bryllup egentlig koster, lavede vi et meget overordnet budget i et Excel-ark og gættede os til mange priser. Men det viste sig hurtigt ikke at stemme helt overens med, hvad det faktisk kostede i virkeligheden.

Hvor mange penge havde du forestillet dig at bruge på dit bryllup?
- Vores første budget lød på ca. 50.000. Vi havde en forestilling om at det var et realistisk bud i forhold til det vi gerne vi ville. Men efter at have undersøgt tingene nærmere fandt vi ud af at skulle vi have de ting vi drømte om – eller som nok især jeg drømte om, så blev det dyrere end forventet. Efterfølgende har vi dog begge været glade for de penge vi har brugt på hver post og har ikke følt at vi kunne have undværet noget.

Overskred I budgettet?
- Ja! Vi endte på lidt over 100.000 så det var faktisk en fordobling af hvad vi havde regnet med. Nu var budgettet på de 50.000 også meget et gæt. Der var mange poster vi slet ikke havde tænkt over, da vi lavede budgettet. Derfor synes jeg egentlig ikke rigtig, at det var fordi vi havde regnet meget forkert, det kom bare mere bag på os, hvor meget man faktisk skal sørge for på sådan en dag.Hvordan fordelte pengene sig på de forskellige poster?


Festen: 55.000 kr. Inkl. location, receptionen, maden, drikkevarer, dj osv.

Ringe: 11.000 kr.

Fotograf: 7.000 kr.

Tøj og tilbehør: 25.000 kr.

Småting og DIY-projekter: ca. 3.000- 5.000 kr.

Hvor mange gæster havde I?
- Til receptionen var vi ca. 70-80 stykker. Til selve festen om aftenen var vi 48. De fleste blev og sov og dem inviterede vi på brunch dagen efter. Det var en rigtig hyggelig afslutning på brylluppet – men også en af grundene til, at det blev lidt dyrere end først antaget.Hvad sparede i på?
- Jeg elsker at være kreativ og havde egentlig tænkt, at det kunne spare os nogle penge. Men det viste sig dog hurtigt at være ligeså dyrt som at købe tingene færdiglavet. Dog fik jeg det så præcis, som jeg gerne ville have det, og det havde jeg nok ikke fået ellers. Jeg lavede bl.a. selv vores bryllupskage, da jeg synes , at det var rigtig mange penge at give for en kage . Men det endte jo med, at jeg måtte lave en del prøvekager, tage på kursus og ikke mindst investere i masser af udstyr. Så samlet set har det nok været dyrere end at købe en stor og flot professionel kage.

- Vi valgte at holde festen på Sonnerupgaard Gods, hvor vi lejede hele godset for en weekend. Det var en dyr engangsudgift, men til gengæld kunne vi så selv medbringe drikkevarer og egen kok osv. Det tror jeg faktisk, at vi sparede en del på, selvom stedet var forholdsvis dyrt.

Mette Hvitved Nielsen er architectural engineer og har den populære bryllupsblog toomuchtulle.dk

Det ekslusive bryllup


For Maria Louise og hendes mand Christian var det vigtigt, at deres bryllupsdag blev præcist, som de drømte om. Derfor blev det et smukt slotsbryllup med de nærmeste.


Budget: 170.000 kr

Hvordan fandt I frem til netop det budget?
- Vi vidste ret tidligt, hvilken type af bryllup vi kunne tænke os. Vi var enige om, at det er så stor en dag i ens liv, en dag man vil huske for altid. Derfor var det vigtigt for os, at alt blev lige som vi drømte om, også selvom det betød, at brylluppet måske blev lidt dyrere end gennemsnittet. Men vi var ikke villige til at gå på kompromis med dagen. Så ville vi hellere spare på f.eks. ferier og ting i løbet af året op til. Man begynder også tidligt med at indbetale ting som depositum for leje af location, bestilling af kjole og ringe osv. Så det bliver hurtigt fordelt over året. Og vi synes bestemt, at det var alle pengene værd, når vi sidder og ser tilbage på det i dag.

Hvor mange penge havde du tidligere forestillet dig at bruge på dit bryllup?
- Det er svært at vide på forhånd, men vi fandt hurtigt ud af, at alle priser får et ekstra tryk opad, så snart der står bryllup foran. Og så er der nogle poster, der altid vil være der, lige meget hvordan man vender og drejer det. F.eks var mad til mange mennesker en ting, som der ikke rigtig kunne spares på. Det kostede nogenlunde det samme, alle steder vi tjekkede, uafhængigt af kvaliteten. Men igen, fordi der står bryllup foran menuen, så stiger priserne.

Overskred I budgettet?
- Vi havde ikke lagt et fast budget, men selvfølgelig talt om, hvad vi forestillede os det måtte løbe op i. Men vi vidste også godt, at der altid kommer uforudsete poster og at man hurtigt bliver fristet til at opgradere her og der. Vores honeymoon havde vi egentlig tænkt os at spare lidt på – men der blev vi fristede, og syntes vi havde fortjent en lækker ferie ovenpå bryllupsstress. Så ja vi brugte nok lidt mere undervejs end først planlagt.

 


Hvordan fordelte pengene sig på de forskellige poster?

Festen: 70.000 kr. Inkl. leje af Sophienberg Slot, reception, fest, musik og overnatning

Tøj og sko: 50.000 kr.

Ringe: 10.000 kr.

Fotograf: 9.000 kr.

Bryllupsrejse: 40.000 kr.

Hvor mange gæster havde I?
 - Vi havde valgt at være lidt egoistiske, og inviterede kun 45 af vores nærmeste familie og venner med. Hvis vi skulle havde udvidet med alle fjernere familiemedlemmer og andre venner og bekendte, ville det hurtigt være løbet op i det dobbelte. Så her valgte vi altså at fokusere mere på kvaliteten af brylluppet.


 

Hvad sparede I på?
- Vi valgte at holde vores reception samme sted som festen om aftenen, og på den måde kunne vi nøjes med at leje et sted. Og vi fik en fin aftale med slottet omkring serveringen. Vi havde et kagebord i bedste amerikanske stil, og her var kun bryllupskagen købt udefra, ellers havde min mor lavet 100 cupcakes og 150 macaroons, og det sparede vi klart et stort beløb på. Vi var begge mest til minimalistiske, klassiske vielsesringe i hvidguld og sparede lidt på dem, da jeg i forvejen har en meget fin forlovelsesring fra Tiffanys.

- Jeg designede selv vores invitationer og fik dem printet, og det var også noget billigere, end hvis vi havde købt os til dem. Endelig har jeg en veninde, der er makeupartist, som stod for alt hår og makeup på mig, og som hjalp med alt under vores fotografering.

Maria Louise Rasmussen  er Country Manager på PR bureauet "Presskontakterna" og modeblogger på styleintuition.dk

DIY: 7 idéer til bryllupsinvitationer du selv kan lave

DIY: 7 idéer til bryllupsinvitationer du selv kan lave

Bryllup billeder

16 bryllupsbilleder, der ikke endte helt som forventet

Bryllupskage

Her er 31 af Instagrams smukkeste kager til den store dag

Sådan vasker du selv brudekjolen efter festen

Sådan vasker du selv brudekjolen efter festen

etikette på Instagram

Kære Bryllupsgæst: Sådan her skal du absolut ikke bruge Instagram, når du er til bryllup

Rustikt bryllup

10 fine steder at holde bryllup i og omkring København

Bryllupsklar

Dette er den bedste alder at blive gift - ifølge videnskaben

Bryllupsgaver til par

21 bryllupsgaver til under 1.000 kroner

Kendte med korte ægteskaber

10 kendis-ægteskaber, der endte usædvanligt brat

Bryllupstale

7 tips fra eksperten: Sådan skriver du en god bryllupstale

Kendte brudekjoler

10 kendte, hvis brudekjoler vi ALDRIG glemmer

Det perfekte bryllup

Den kommende bruds overvejelser om det perfekte bryllup

brudebuket

8 idéer: Hvordan skal din brudebuket se ud?

Skal I holde bryllup er her masser af inspiration til jeres bordkort.

7 smukke bordkort du selv kan lave til brylluppet

Det kan være sin sag at finde et festlokale til sit bryllup.

7 gode råd: Sådan finder I det rigtige festlokale til jeres bryllup

Fernanda Palmeiro Ole Lynggaard

Fernanda Palmeiros bryllup: Bondegårdsfest

bryllupsinpiration

Vores bryllup: Traditionelt dansk

bryllupsinpiration

Vores bryllup: Sydlandsk charme

Whitney Kay & Brian Scott will make you cry | Shore Lodge wedding video

Rørende video: Gommen afgiver to MEGET vigtige løfter på sin bryllupsdag ♥

brylluprejse i storby

Bryllupsrejsen: 4 storbyrejser

brylluprejser

Bryllupsrejsen: 4 alternative bryllupsrejser

romantiske bryllupsrejser

Bryllupsrejsen: 4 romantiske rejser

Cecilie Rubini og Michael Falgren

Kom med til vores bodegabryllup

Spar penge til bryllup

30 måder at spare tusindvis af kroner på til dit bryllup

bryllupsplan

Guide: Bryllup uden stress

Præstens råd: Sådan holder I liv i jeres kærlighed, når festen er ovre

Præstens råd: Sådan holder I liv i jeres kærlighed, når festen er ovre

Du skal arrangere polterabend, men hvad skal I lege?

7 lege I skal lege til din venindes polterabend

Chanel mules

10 brudesko, du kan købe på udsalg lige nu

JFK Jackie Kennedy bryllup

Find den perfekte brudekjole til din kropstype

Den ultimative guide: 25 ideer til jeres polterabend

Den ultimative guide: 27 ideer til polterabend aktiviteter

inspiration til smukt brudehår

Brudehår: 11 ideer til den kommende brud

Bryllupsgæster

7 ting du skal undgå: Det brokker bryllupsgæster sig altid over