Hvorfor ender vi så ofte i arvestridigheder?

Hvorfor ender vi så ofte i arvestridigheder?

Advokat Anne Kjærhus Mortensen giver dig råd til, hvordan du undgår arvestridigheder blandt dine arvinger.

Hver søndag sidder vi foran skærmen og følger arvestriden i dr’s nye seersucces ”arvingerne”. Vi har alle holdninger til hvorledes arvekonflikten bør løses. Serien kører samtidig med den mere tragiske dokumentar ”til arven os skiller”, hvor vi får et indblik i hverdagens virkelige arvekonflikter. At arvekonflikter er følelsesmæssige belastende er der ingen i tvivl om- mere overraskende er det derfor hvor mange af os der ender i strid med vores nærmeste omkring arv.

Men hvad kan man gøre for at undgå arvestridigheder?

Hjælp dine arvinger med at undgå arvestridigheder

Arvestridigheder opstår af mange forskellige grunde. Ofte er det ikke et egentlig spørgsmål om behov for penge, men mere et følelsesmæssigt spørgsmål om at føle sig snydt eller forbigået. Derfor kan det også være svært via juraen at finde en fornuftig løsning, da juraens løsning ofte er en regelbaseret rationel løsning, hvorfor den egentlige grund til konflikten ofte stikker langt dybere end selve arvefordelingen.

Alligevel må et af de vigtigste råd til at undgå en arvestrid være, at har du særlige ønsker til hvorledes din arv skal fordeles, hvem der skal modtage bestemte genstande, hvordan boet skal behandles osv., bør du få oprettet et klart og utvetydigt testamente. Ofte ses det nemlig at arvestriden opstår fordi der er tvivl om hvad afdødes sidste ønske egentlig var- det kan være der er oprettet flere testamenter der ikke tager højde for hinanden, det kan være at testamentet er uklart formuleret eller at der kun at taget højde for visse situationer i testamentet men fx ikke for hvad der skulle ske hvis arvelader skulle gå hen og dø efter sine børn. Når du opretter testamente skal du også huske, at du ikke gyldigt kan træffe bestemmelse om pensioner og forsikringer i et testamente - dette skal ske ved at du kontakter forsikrings/pensionsselskabet og oplyser om hvem du ønsker at begunstige på de enkelte ordninger.

Selve begravelsen ses også ofte at give anledning til uoverensstemmelser. Derfor kan det i forhold til begravelsen også være hensigtsmæssigt få skrevet ned hvorledes du ønsker denne skal finde sted. Dette kan eventuelt gøres via bedemanden i en såkaldt ”sidste vilje erklæring”. Det er vigtigt, at du ikke skriver noget om selve begravelsen i testamentet, da testamentet typisk først kommer frem efter begravelsen har fundet sted.

Pressefoto, Arvingerne: Bjarne Bjergius Hermansen

LÆS OGSÅ: Husker du også testamentet, hvis I ikke er gift

Fakta

Anne Kjærhus Mortensen er ansat som advokat i Ret & Råd Hillerød med speciale i skilsmisse, arv og pension. Hun er derudover ansat som ekstern lektor på Københavns universitet i fagene Arv og Pension samt Privat Generationsskifte. Hun underviser såvel advokater og revisorer om emnerne og skriver løbende artikler på området.