Netflix-serie beskyldes for ”fat-shaming”: Over 100.000 vil have den aflyst
SPONSORERET indhold

Netflix-serie beskyldes for ”fat-shaming”: Over 100.000 vil have den aflyst

Traileren til serien ”Insatiable”, der får premiere til august, møder stor kritik.

Af: Sara Wilkins Foto: Netflix
25. jul. 2018 | Livsstil | ALT.dk

Patty er en ulykkelig teenager, der kæmper sig gennem gymnasietiden.

Hun mobbes med sin overvægt og døjer med lavt selvværd, mens klassekammeraterne har en fest.

Lige indtil hun taber sig ved at undergå en kæbe-operation, bliver ”hot” og vælger at tage hævn over alle dem, der har gjort teenagetiden til et sandt mareridt.

Det er plottet i den nye Netflix-serie ”Insatiable” (”umættelig”), som er sat til at få premiere til august.

Men efter at traileren til serien blev offentliggjort i sidste uge, har den mødt stor kritik for ”fat-shaming” på sociale medier og affødt en underskriftindsamling, der opfordrer til at få serien fjernet.

”Alt for længe har historier fortalt kvinder og letpåvirkelige unge piger, at for at være populær, for at have venner, for at blive begæret af mænd, og i et vis omfang for at være et anstændigt menneske… så skal vi være tynde”, lyder det fra 19-årige Florence Given fra Storbritannien, der har startet underskriftindsamlingen.

Hun mener, at serien bør aflyses, fordi den vil være skyld i, at flere piger vil føle lavt selvværd og udvikle spiseforstyrrelser.

- Premieredatoen er 10. august, så vi har stadig tid til at stoppe serien fra at udkomme og dermed stoppe den fra at ødelægge selvværdet hos unge piger, der vil tro, at de bliver nødt til at tabe sig for at være lykkelige og føle sig værdifulde, fortsætter Florence Given i sin opfordring.

Også på de sociale medier har traileren affødt kritik.  

”Det her er et godt eksempel på, hvorfor jeg voksede op usikker og troede, at jeg aldrig kunne blive elsket på grund af min størrelse. Giv os nu en historie, hvor den tykke pige forbliver tyk, kæmper, men lærer at acceptere sin krop og overkomme visse samfunds-standarder”, skriver én Twitterbruger eksempelvis.

”Vi har ikke brug for flere shows, hvor den ”tykke pige” får en kæbe-operation (seriøst?) for at blive tynd, så hun kan blive ”begæret”. Kom nu i gang med at lære unge om krops-ACCEPT og ægte selv-kærlighed”, istemmer en anden.

”Vi shamer ikke”

Men det er langt fra alle, der er enige i kritikken.

”Jeg kan slet ikke se, hvad der skulle være fat-shaming i den nye Netflix-serie. For mig handler det om en person, der får hævn på dem, der netop har fat-shamet hende og først lader som om, at de er hendes venner, når hun er blevet tynd. Som én der selv er blevet mobbet for at være overvægtig, glæder jeg mig til at se den”, skriver en Twitter-bruger eksempelvis.

Skuespilleren Debby Ryan, der spiller rollen som Patty i serien, har ligeledes forsvaret ”Insatiable” på sin Twitterprofil:

”Som én der går meget op i den måde, vores kroppe – og særligt kvinders kroppe – bliver shamet og objektiviseret på i samfundet, har jeg været så glad for at arbejde på ”Insatiable”, fordi det er en serie, der adresserer og konfronterer de ideer gennem satire. Satire er en måde, hvorpå vi kan gøre grin med de sværeste ting, få mørket frem i lyset, og starte svære samtaler”, skriver hun blandt andet og fortsætter:

”Vi er ikke i fat-shaming-industrien. Vi er ude på at zoome ind på ødelagte, skadelige systemer, der sætter lighedstegn mellem at være tynd og være noget værd.”

Skuespillerinden har blandt andet fået opbakning fra Alyssa Milano, som også spiller med i serien:

”Vi shamer ikke Patty. Vi adresserer (gennem komedie) den skade, som fat-shaming kan forårsage”, skriver hun på Twitter.

I "Insatiable" får hovedpersonen Patty en kæbe-opration, der får hende til at tabe sig og blive populær blandt de klassekammerater, der tidligere mobbede hende. Foto: Netflix 

Vil ikke ”pege fingre”

Netflix har indtil videre ingen kommentarer til beskyldningerne, men henviser til et Teen Vogue-interview med seriens manuskriptforfatter, Lauren Gussis, der blandt udtaler, at serien tager udgangspunkt i hendes egne erfaringer, og at hun håber, at serien kan få folk til at føle sig mindre alene ved at adressere svære temaer gennem humor.

”Det her er et udtryk for min egen proces. Min egen smerte. Og jeg ville aldrig pege fingre af mig selv på en måde, der ikke var kærlig”, siger hun blandt andet i interviewet og fortsætter:

”Det er min måde at dele min oplevelse med verden. Så det kommer ikke fra en outsiders perspektiv, der peger fingre, men indefra."

Beskyldningerne om "fat-shaming" vækker minder om Amy Schumers film ”I Feel Pretty” fra tidligere på året, hvor hovedrollen Renee, der spilles af Amy selv, hader den måde, hun ser ud på, og først ser sig selv som smuk, da hun falder og slår hovedet til en spinningtime i et fitnesscenter.

Filmen er blevet kritiseret for at promovere et bestemt kropsideal og nedgøre dem, der måtte afvige fra det.

Enig i kritikken? Se traileren til både ”Insatiable” og ”I Feel Pretty” og bedøm selv.

Anbefalet til dig