Kvinder, stå ved hvem I er
SPONSORERET indhold

Kvinder, livet stopper ikke ved de 40

Mænd har en evne til at lege, råbe og drømme, som kvinder kunne lære noget af, mener ugens debattør, Jon Stephensen.

Af: Redaktionen Foto: Alamy
09. okt. 2015 | Livsstil | ALT for damerne

DEBAT: Kort før årets Roskilde Festival var jeg til en middag med folk, jeg ikke havde set længe. Inden den obligatoriske grill var klar, stod vi og småsnakkede, som man nu gør. Og her var det vildt at opdage, hvor forskelligt mænd og kvinder tackler det, at vi er blevet ældre.

LÆS OGSÅ: Regeringen er ligeglad med vores børns trivsel 

En af gæsterne var en mand, der havde passeret de 50. Stolt proklamerede han, at han intet kendte til, hvem der spillede på Roskilde i år og nærmest syntes, det var fedt at lægge afstand til at følge med i den festival, hans søn var på vej til. Han nærmest poserede i en halvstram skjorte med en topmave – tæt på vom – som jeg ikke husker, han var udstyret med, sidst jeg så ham. Men det bekymrede ham ikke. Mænd bekymrer sig ikke, men fortsætter ufortrødent med at lægge på og finde nye måder at bevare kontrollen over deres liv på. Mere eller mindre intelligent, helt sikkert, men vi går ikke ned på alder.

LÆS OGSÅ: Her er årsagen til, at mænd og kvinder misforstår hinanden

Kvinderne var som forvandlede. Engang sprudlende, frække og snakkende. Nu indhyllet i forbløffende meget tøj, nærmest frysende på forhånd. For det bliver jo koldt, når solen går ned, og så hellere være forberedt. Og stille. Iklædt tøj som skjulte, at de alle var blevet lidt småbuttede. Stille, som var solen gået ned, og de var fugle, der ikke længere pippede. Og ikke havde noget interessant at komme med. Hvilket jo er løgn. Forskellen var forbløffende. Mens mænd stadig kæfter op og blæser på, at de ikke ligefrem ligner Tarzan længere – eller stadig indbildsk tror det – så er kvinderne sig inderligt bevidst om, at tiden er forandret.
"Det er som at lukke døre. Døre, man ved, man aldrig kommer
til at åbne igen," som en kvinde den næste dag fortalte mig på stranden. Hun har netop rundet de 40. Ja, livet forandrer sig med alderen. Men det er ikke det samme som at begynde at lukke døre og krybe langs panelerne, bare
fordi man ikke længere er teenager eller decideret ung. Især ikke, når alt tegner til, at vi nærmer os en levealder på 90 plus.

Stå ved jer selv

Heldigvis nægter jeg at tro på, at den nye generation af kvinder, der lørdag nat for snart længe siden på årets Roskilde Festival skrålede med på Suspekts nummer "Knepper dig til Techno", bliver nogle, der lukker døre. Tværtimod bliver de forhåbentligt en generation, der banker og sparker døre ind. Giver os mænd modspil – også efter de 40. Og ikke trækker os med ned i forestillingen om, at livet er senior og gummistøvler fra Ilse Jacobsen alt for hurtigt og alt for tidligt. Nej, livet må sgu da stadig være fuld af drømme, lyst, liderlighed og langtfra slut, bare fordi ungdommen som tal er væk. Et tal. Det er jo det, der i den grad påvirker kvinder langt mere end mænd. Det er, som om ungdom eller manglende ungdom bestemmer graden af selvværd hos kvinder langt mere end hos mænd. Og hovedet på blokken: Mænd græder også indimellem i deres stille sind over forandringen i livet, men vi holder hovedet højt og hop-per stadig rundt på fodboldbanen og råber ad dommeren, hvilket set udefra er latterligt. Men vi ved, at det holder os oppe – og hvis vi først stopper, så falder vi sammen. Vi bliver ved med at lege og drømme. Tykke eller tynde. Hulbrystede, bredrøvede eller smalle.

Kære kvinder, jeg elsker jer alle sammen. Sådan har vi mænd det – så længe I bare står ved, hvem I er. Bare der er gang og liv i jer, og I er stolte ved den krop, I har, ja alt, I er og står for. Så længe I ikke begræder tidens tand, så det mærkes på 10 meters afstand. Den er der sgu ikke noget at gøre ved. Og ja, indimellem kan det da godt være, at I har ret i, at vi mænd har en forbløffende evne til ikke at erkende, at vores drengerøvsagtige stil er uklædelig på alle måder, når vi er der i livet, hvor vi nu er. Men lad være med at minde os om det, lad være med at trække os med ned, hvis det er det, der holder os oppe, glade og i live. Så bliver det sgu for alvor trist.

Ja, jeg generaliserer. Og sådan er det, når noget sættes på spidsen. Men jeg synes, jeg har noget at have det i. Jeg savner langt flere Suzanne Bjerre-huus-typer, der bare giver los og forbliver frække, flabede og sjove. Lad os blive ved med at udfordre hinanden, overraske hinanden, gøre fjollede ting som dengang, før vi fik børn, eller især nu, hvor børnene flyver selv og står og skråler "Knepper dig til techno". De behøver sgu ingen kære mor
– men en mor, der skråler med. 

Sig det • Skriv det • Del det

Vil du kommentere dette debatindlæg, så gå ind på ALTfordamerne.dk/debat, og skriv din kommentar nederst på siden. Vil du skrive et nyt debatindlæg til disse sider? Send det til Kathe Japp på japp@altfordamerne.dk, og skriv "Debat" i emnefeltet. Indlægget skal fylde cirka 900 ord.

LÆS OGSÅ: 23 ting der afslører, at du er i 40'erne

LÆS OGSÅ: Sådan får du en mere sensuel hverdag 

LÆS OGSÅ: 9 ting, du ikke vidste om kvinders orgasme