Sexisme
SPONSORERET indhold

”Kvinder må godt se os som andet end legetøj, man kan tage ned fra hylden og pille ved”

Til en fest blev Danny Malkowski gramset godt og grundigt i skridtet af en beruset kvinde. Nu vil han bruge sin oplevelse til at tale om den sexisme, mænd udsættes for, men sjældent taler om.

Foto: Sofie Hviid
26. feb. 2016 | Livsstil

Danny Malkowski havde selv fået en del at drikke, da der pludselig var en hånd, der landede på hans bagdel til en fest på Østerbro i sidste weekend. Først tænkte han ikke over det og fortsatte samtalen med sin ven. Det kunne jo være en, der bare skulle forbi de mange mennesker, der stod tæt i køkkenet. Men da hånden lidt efter kom igen, vendte han sig rundt og fik øje på en synligt beruset kvinde i slutningen af tyverne:

- Hun stod og smilede sådan lidt kækt, og så læner hun sig ind og prøver at kysse mig, mens hendes hånd tager mig i skridtet. Men jeg skubbede hende væk og bad hende lade være. Så prøvede hun igen at kysse mig, og jeg måtte mere bestemt tage fat i hendes arme og bede hende lade være.

De andre i køkkenet, der alle har drukket en del, griner og opfordrer Danny til at tage imod den åbenlyse invitation – og det er nok den reaktion, der er kommet mest bag på Danny Malkowski, der til dagligt er selvstændig og udvikler software:

- Jeg bliver målløs, og jeg synes, det var underligt, de ikke kunne se, at jeg ikke havde lyst. Det var som om, jeg skulle finde på en undskyldning for, at jeg ikke ville være sammen med hende. Men det er jo hende, der har opført sig upassende, og så skal jeg ikke afvise hende subtilt for at skåne hende. For ja, godt nok er hun fuld, men hun er en kvinde sidst i tyverne, hun er et voksent menneske.

LÆS OGSÅ: "Idet vi passerer hinanden, griber han fat i mit ene bryst"

Den omvendte situation
Dagen efter kørte episoden stadig rundt i hovedet på Danny. Derfor besluttede han at lave en statusopdatering på sin Facebookside, hvor han skrev om episoden, som var det sket for en af hans veninder.

De vrede reaktioner vælter ind, og folk skriver og spørger, hvorfor Danny ikke selv gjorde noget for at komme sin veninde til hjælp. Dagen efter skriver Danny den sande version. Selvom der kom mange positive tilkendegivelser, var reaktionen som Danny havde forventet. Mange skrev nemlig, at han var en mand og burde være glad for opmærksomheden. Og det er lige præcis den forskel, Danny Malkowski gerne vil have fokus på:

- Mænd kan godt blive bedre til at erkende, at de har følelser og ikke er så macho. Men kvinder skal også erkende, at fyrene ikke er afstumpede mennesker, der kun render rundt og vil have sex. Vi kan også føle os stødt over tilnærmelser. Især nu hvor vi er så frisindede, og hvor kvinder også kan gå ud og finde en scoring, der ikke er en kæreste for livet. Vi hænger lidt fast i gamle normer om, at der skal være et begær fra fyr til kvinde – at han skal overvinde hende. Men samtidig skal han også beskytte hende. Men nu er det ligesom, at kvinder begærer mænd, men der er ikke den samme respekt.

LÆS OGSÅ: Sexisme: Endelig siger en mand klart fra

Mænd er ikke legetøj
For Danny Malkowski, der er aktiv politiker for Liberal Alliance, handler hans historie om, at mænd såvel som kvinder skal have respekt for hinandens grænser. Selvom kvinder i langt højere grad end mænd udsættes for sexisme, savner han, at vi kan tale højt om de mange mænd, der bliver gjort til genstand for kvinders begær:

- Det skal ikke være sådan, at det kun er kvinden, der kan være et offer. Det har noget med respekt at gøre. Respekt må også godt gå den anden vej, så kvinder ser os som andet end legetøj, man kan pille ned fra hylden og lege med, når man har lyst. Vi er mange mænd, der ikke bare tager, hvad der kommer mod en. Jeg har ikke lyst til at være sammen med en kvinde, der er fuldstændig beruset og opfører sig upassende. Så kan hun se nok så køn ud, det betyder ikke noget. Jeg tænder på, hvordan hun opfører sig.

Danny Malkowski har talt med kvinden, der ikke kunne huske episoden og har undskyldt mange gange. Han håber heller ikke, at han har skræmt alle kvinder væk ved at tage emnet op:

- Jeg håber ikke, det betyder, at kvinder ikke tør tale med mig længere, fordi de er bange for, jeg laver et nummer ud af det. Så bliver det lidt ensomt. Men humlen er bare, at hun overskrider en grænse, da hun tager mig i skridtet. Så noget med at lægge armen om mig og smile flirtende, det er fint nok. Men der er ikke nogen – hverken mænd eller kvinder – der vil bryde sig om, at man går så tæt på, som hun gjorde.

I denne uges ALT for damerne (nr. 8) kan du læse om Pernille Skipper, Birgitte Hjort Sørensen, Line Gertsen, Ditte Giese og Cecilie Hothers oplevelser med hverdagssexisme. 

Igår delte jeg en historie om sex chikane som jeg oplevede til en fest jeg var til i lørdags.Mange har undret sig...

Opslået af Danny Knudsen Malkowski på 21. februar 2016