natasha al-hariri instagram
SPONSORERET indhold

Natasha Al-Hariri: ”Kvinder er ikke ligestillede, hvis ikke ALLE kvinder er ligestillede”

Herhjemme har sexismedebatten fyldt i medierne det sidste halve år, men for kvinderne på asylcentrene, skal vi tale ligestilling på et helt andet niveau, mener Natasha Al-Hariri.

Af: Juliane Nyborg Foto: Ronas Korkmaz
09. mar. 2021 | Livsstil | ALT for damerne

Natasha Al-Hariri er direktør for DFUNK - Dansk Flygtningehjælp Ungdom. Hun repræsenterer en gruppe kvinder, der ikke har fyldt i mediebilledet det seneste år, nemlig kvinder, der er flygtet.

I anledning af kvindernes internationale kampdag deltog hun i et live-interview på ALT for damernes Instagram, hvor bladets chefredaktør Rikke Dal Støttrup satte hende i stævne for at tale om, hvad ligestillingskampen betyder for kvinderne, der er kommet hertil i håbet om beskyttelse.

”Asylsystemet er bundet op på nogle patriarkalske strukturer, som stiller mænd med flugterfaringer bedre end kvinder med flugterfaring,” pointerede Natasha Al-Hariri.

LÆS OGSÅ: ”Den offentlige gabestok har været nødvendig for at forstå, hvad metoo er”

Der er flere eksempler på, hvordan de flygtede kvinder oplever forskelsbehandling og at være udsatte alene på grund af deres køn, når de når frem til Danmark.

”Vi har fx kun ét asylcenter, hvor der er en kvindeafdeling. Ellers bor mænd og kvinder side om side på asylcentrene, og det er et problem, fordi særligt enlige kvinder er udsatte i den konstellation,” fortæller Natasha Al-Hariri og tilføjer:

”Derudover er der ingen vuggestuer, og det betyder, at kvinderne ofte står tilbage med de små børn, imens mændene tager til dansk undervisning.”

Uden at underminere den stærke bevægelse, vi har set det seneste halve år imod sexismen, understreger DFUNK-direktøren, at ligestillingen for kvinder på asylcentre handler om nogle mere basale ting end lige løn og topposter.

”Vi ser nogle helt elementære udfordringer, som er afgørende for, at vi kan rykke videre og begynde at tale om lige løn. Når man ikke har reel beskyttelse dér, hvor man bor, og år efter år skal forsvare, at man er på flugt og har behov for beskyttelse. Der er nogle helt elementære begrænsninger for, at de kvinder kan tale med den aktuelle dagsorden – den dagsorden er på en måde forbeholdt nogle mere privilegerede kvinder – og det er ikke for at slå nogen med privilegieblindhedshammeren, men en erkendelse af, at vi står på forskellige niveauer, og de her kvinder har en anden kamp, der skal kæmpes først og fremmest.

Betyder sexismedebatten noget for de kvinder, der kommer til Danmark eller sidder på asylcentrene?

”Selvfølgelig betyder det noget. Ligesom vi står på skuldrene af en masse kvinder, der har kæmpet for ligestilling lang tid før os, så er de kampe, der bliver kæmpet nu, noget, som de kvinder kan bygge ovenpå og læne sig op ad og finde motivation i,” forklarer hun og uddyber:

”De kampe, der lige nu bliver kæmpet for lige løn og lige vilkår og mod diskrimination på arbejdsmarkedet, det er kampe, der kommer alle kvinder til gode. Når jeg sætter fokus på patriarkalske strukturer på asylområdet, så er det en kamp, vi gerne vil have alle ind i, for vi mener ikke, at kvinder er ligestillede, hvis ikke ALLE kvinder er ligestillede,” understreger Natasha Al-Hariri.

Se hele interviewet på ALT for damernes Instagram: @altfordamerne

Anbefalet til dig