Sådan tackler du irriterende typer

Sådan tackler du irriterende typer

Så skete det igen. Bedst som du troede, du havde styr på det, lod du dig indfange af den samme, gamle sure konflikt – med din kollega, din chef, din nabo eller en i din familie.

Det, du selv oplevede som en sikker succes, har på rekordtid udviklet sig til – endnu – en konflikt, hvor du – igen – ser dig selv reduceret til hende, der spunser rundt efter alle modpartens bolde…

Ville det ikke være skønt, hvis du en gang imellem kunne gribe en af de bolde og returnere den i en smuk, blød bue? Eller måske endnu bedre: Lægge den død? Det kan du faktisk godt – og det behøver overhovedet ikke være en engangsforestilling.

Hver type har sit mønster

Forfatter Sebastian Nybo har adskillige års erfaring med konflikthåndtering og har rådgivet  edarbejdere i en lang række virksomheder om kunsten at omgås hinanden.

I bogen „Sådan håndterer du besværlige personer“ beskriver han forskellige mennesketyper og mønstrene bag deres handlinger. Og det er netop i mønstrene, at du skal finde din vej ud af balladen, for enhver mørk handling modsvares ifølge Nybo af et lyst talent, og det er lige præcis de gode egenskaber, du skal tale til, når du skal holde dig selv fri af en konflikt.

Her får du en lynguide til fredsommelig sameksistens (i hvert fald for dig) med Bulldozeren, Lyseslukkeren og Hængemulen, men lad det være sagt klart og tydeligt: Der er meget mere guf til god konflikthåndtering at hente i Sebastian Nybos bog.

BULLDOZEREN

- også kaldet „HANDLEREN“ er en type præget af „VILJENS INTELLIGENS“.

PROFIL:

Højt tempo, opfatter hurtigt sammenhænge, begynder gerne med konklusionen. Ofte karismatisk, viljefast og ikke bange for at sige NEJ. Takket være en naturlig grad af autoritet findes der mange ledere i denne gruppe.

STÆRKE SIDER:

Energiskabende, viljefast, igangsættende.

TYPISK KONFLIKTADFÆRD:

Opmærksomhedskrævende, tromlende, selvtilstrækkelig.

SÅDAN KAN DET UDVIKLE SIG:

En bulldozer på konfliktkurs kræver først og fremmest beundring, hvorfor vedkommende fluks bringer sig i centrum – gerne på andres bekostning. Sådan lidt „Her kommer jeg – gaven til Paven“. Siden kan det eskalere til „smarti- en-fart“-adfærd, hvor „ekspertråd“ pifter tilhørerne om ørerne – i helt grelle tilfælde kan en bulldozer finde på at tage æren for andres arbejde, udvise svær grad af kynisme og nægte at se sagen fra anden side end egen – også når det er tydeligt for enhver, at den ikke er optimal, måske ikke engang sand.

SÅDAN GØR DU:

En bulldozer i sin milde form kan du som regel lære at stoppe med saglige argumenter, der holder! Men

undgå for enhver pris at virke aggressiv – det er at betragte som en krigserklæring! Vrede bulldozere skyer ingen midler og kræver derfor mere bolværk. Alliér dig med ligestillede, en gruppe skaber større modvægt, men gør det diplomatisk, ellers opleves det som tillidsbrud – og SÅ går det helt galt. En rasende bulldozer kan være farlig for dit selvværd i det lange løb, men hvis du insisterer på forbindelsen, så lær at sætte din grænse. Hvor meget vil du finde dig i? Sig det til vedkommende, og sig det roligt, første gang. Sker det igen, skal du forvarsle og sige, at det var sidste gang – næste gang rejser du dig og går væk. Hvis det er din chef, du påtænker at håndtere som beskrevet, skal du nok lige huske at aktivere din jobsøgningsprofil på nettet.

BONUS:

Lad være med at vise svaghed, det trigger en bulldozers trang til at tromle.

HÆNGEMULEN

også kaldet „FØLEREN“ er en type drevet af „EMOTIONEL INTELLIGENS“.

PROFIL:

Bruger MANGE ressourcer på at skabe relationer – at mange kan lide én er lig med høj sikkerhed. Afkoder omgivelserne og „børster banen“, som var det curling, i et forsøg på at undgå, at nogen ryger i totterne på hinanden. Hængemuler er brobyggere, der går LANGT for at gøre alle tilpas. En hængemule frygter med hjertet at blive dømt ude eller forladt.

STÆRKE SIDER:

Fleksibel, kommunikerende, rolig.

TYPISK KONFLIKTADFÆRD:

Tilpasset adfærd (pleasende), kontaktsøgende (tendens til sladder), energiforladt.

SÅDAN KAN DET UDVIKLE SIG:

En hængemule i sin milde form har tendens til at give andre ret i alt og er ofte for hurtig til at sige JA for at undgå, at nogen bliver vrede. Og så ender de med alt for mange opgaver – og vrede mennesker, når opgaverne ikke bliver løst. På konfliktkurs kan de finde på at udvise overdreven interesse for hvad som helst, du fortæller – bare for at få dig til at kunne lide dem. Og medbringe kage, æbler fra haven eller børnenes aflagte mærkevaretøj – hvad som helst der kan give ros og beundring fra omgivelserne. Det er også på dette niveau, at en hængemule kan falde for fristelsen til at sladre om andre. En hængemule for fuld konfliktudblæsning er nærmest underdanig og ofte ude af stand til at holde øjenkontakt. Har du svært ved at genkende en hængemule, er du nok selv en bulldozer eller lyseslukker, der på vej op ad konflikttrappen sagtens kan bruge en hængemule med trang til at behage…

SÅDAN GØR DU:

Hvis du genkender og irriteres over en hængemule, må du begynde med at gøre dig fri af kagen, blomsterne og alt det andet, vedkommende stabler op for at gøre dig „afhængig“. Hold i stedet vedkommende fast på kun at sige JA til det, vedkommende kan nå. Når sladderen tager fat, er det en idé i stedet at spørge ind til vedkommendes eget liv: „Fik I malet carporten, set filmen, købt kummefryseren“ eller hvad du nu har kendskab til. En underdanig hængemule kan blive så modløs og trist, at det tangerer en depression. Her er det en god idé at støtte personen og være til stede, MEN fastholde, at personen selv skal gøre arbejdet – det være sig en konkret opgave, der lammer, eller i forhold til hængemulens tro på, at han eller hun er god nok, dygtig nok og GODT kan det, der forventes.

BONUS

Lyt til hængemulens bekymringer, så vedkommende føler sig hørt – og sig så stop! Nu må vi videre med nye udfordringer – ellers kan en nedtrykt hængemule fortsætte i det uendelige.

LYSESLUKKEREN

- også kaldet „TÆNKEREN“ er en „MENTALT INTELLIGENT“ person.

PROFIL:

Bogligt begavet, vidtskuende og begejstret over detaljer og teknik. Agerer præcist og med systematik,

gerne efter en agenda, der er sendt ud i GOD tid. Kan virke kølig, afmålt og under pres direkte arrogant

– afleverer nødigt noget, der ikke er i orden.

STÆRKE SIDER:

Realistisk, akademisk, strategisk.

TYPISK KONFLIKTADFÆRD:

Energidræbende, bedrevidende, følelseskold.

SÅDAN KAN DET UDVIKLE SIG:

En lyseslukker på konfliktkurs møder alt med skepsis og kritik. Eskalerer konflikten, ser lyseslukkeren

andres glæde som en trussel – høj latter opleves som useriøs. I sin helt grelle konfliktform har lyseslukkeren et MEGET negativt livssyn, der lægger en dæmper på omgivelserne, men desværre også

smitter.

SÅDAN GØR DU

Lær at forholde dig neutralt til lyseslukkerens negativitet, og gør det i stedet til en vane at bede vedkommende om et forslag til løsning. En lidt nedladende, bedrevidende lyseslukker kan – måske – stoppes, hvis du anfører, at et princip eller en løsning ikke er korrekt, alene fordi vedkommende har valgt at stirre sig blind på den. Du kan også minde vedkommende om, at rollerne som dine forældre ER besat. Når en lyseslukker bliver kold og manipulerende, er der kun én ting at sigte efter: Våbenhvile. Du får ikke vedkommende til at indrømme eller imødekomme noget som helst – dit stærkeste våben i sådan en situation er selv at være godt hjemme i stoffet.

BONUS:

Vis ikke dit behov for tryghed og accept, det trigger en lyseslukkers tendens til at være bedrevidende.

Og hvad skete der så lige her? Fik du dømt nogle i dine omgivelser, eller fik du snarere øjnene op for egne talenter?

Der er en bulldozer, en lyseslukker og en hængemule i os alle – der er bare én af dem, der er mere dominerende end de øvrige. På samme måde er der altid to sider af et møde mellem to mennesker, og du kan vælge klassikeren: at fokusere på, hvad „den anden“ gør forkert, eller du kan stille skarpt på dine egne mønstre, og hvordan DU bidrager til konflikt. For det kan jo faktisk godt være, at det i virkeligheden er dig, der er den besværlige person.

Læs mere om de irriterende typer

„Sådan håndterer du besværlige personer“ af Sebastian Nybo, L&R. 208 sider, 300 kr.