Sardinien: Perlen i middelhavet
SPONSORERET indhold

Sardinien: Perlen i middelhavet

Sardinien er det perfekte rejsemål for dig, der elsker smukke strande med smaragdgrønt vand, imponerende bjerge og grønne dale, et herligt subtropisk klima og vidunderlig mad. Ikke mindst.

Af: Charlotte W. Brixen Foto: Charlotte W. Brixen
06. sep. 2014 | Livsstil | ALT for damerne

Sardinien er ikke bare den næststørste ø i Middelhavet, efter naboøen Sicilien. Den er en skinnende perle af friskhed og helt sin egen. På Sardinien kan du bade i det reneste vand ved smukke badestrande, snorkle blandt koralrev og farvestrålende fisk, vandre i bjergene og gå på opdagelse i de underjordiske grotter.


Mange af strandene ved Cala Gonone kan man kun komme til med båd.

Sarderne, som befolkningen kaldes, er stolte og venlige og møder dig med menneskelig varme og gæstfrihed. De har eget flag og taler sardisk, og så laver de forrygende god mad af enkle, friske råvarer. Der er ikke noget at sige til, at øen er italienernes eget ferieparadis, for Sardinien forener drømmen om sol, strand, smuk natur, charmerende byer, venlige mennesker, skøn mad og et herligt klima. Så kom med til Sardinien og byerne Alghero, Cala Gonone – og et enkelt spisested i byen Oliena.


Her skal du spise, og det skal du opleve
Madoplevelser
• Oliena
Cikappa, restaurant og pizzeria:
Et dejligt spisested, der ikke ser ud af meget udefra, men indenfor venter overraskelserne. Køkkenet er familiedrevet og her serveres lokale retter, der følger årstiderne, gode pizzaer og varme pane carasau.
Via Martin Luther King 2/4.

• Cala Gonone
Il Pescatore
Skønt sted at spise fisk og skaldyr, beliggende ud til havet ved
havnen.
Via Acqua Dolce 7

Gelateria Fancello
Fantastisk isbar med den lækreste hjemmelavede is!
Lungomare Palmasera 26

• Alghero
Daps, restaurant og pizzaria
Stort og livligt sted i Lido-kvarteret med gode pastaretter og en dejlig muslingesuppe. Sid ude i den store patio omgivet af levende akvarier, og nyd stemningen. Tidligt på aftenen er der flest turister, senere kommer italienerne.
Via Fratelli Cervi 16

Gelateria Igloo
Sød, lille isbar i den gamle bydel, med dejlig cremet is. Skønt sted at nyde solnedgangen.
Bastioni Marco Polo 27Naturoplevelser
Parco Nazionale del Gennargentu i bjergene bag byen Cala Gonone er smuk og har mange vandrestier for ethvert niveau. Nationalparken har det højeste punkt på øen og en kløft, der går for at være Europas Grand Canyon.

• Grotta del Bue Marino er en imponerende underjordiske grotte.Tag en udflugtsbåd fra havnen i Cala Gonone til de små laguner.
Se mere på Escursionecalagonone.it

• Grotta di Nettuno ligger tæt på Alghero – der er mange daglige ture fra havnen. Eller tag en heldagstur til Bosa, turen langs den bjergrige kyst er utroligt smuk.

• La Pelosa ved Stintino på nordkysten er nok den mest berømte strand på Sardinien. Den er meget smuk, men du skal komme tidligt, for den er noget af et tilløbsstykke.
CALA GONONE
Cala Gonone er en charmerende fisker- og badeby på østkysten, med en billedskøn beliggenhed mellem havet og bjergene. Byen har en livlig strandpromenade, en helt fantastisk isbar og mange dejlige spisesteder. Fra den hyggelige lystbådehavn er der flere daglige afgange med udflugtsbåde, der sejler langs kysten til de omkringliggende paradisstrande og dramatisk smukke klippekyster.

De skønneste strande
Cala Fuili kan man både komme til i båd eller med bil og selv tage trapperne ned til den lille eventyrlige lagune.

Cala Luna er nok den smukkeste af strandene i området, en paradisagtig hvid sandstrand, der ligger i en lille bugt. Du kan sejle til Cala Luna fra havnen i Cala Gonone, det koster ca. 10 euro. Du kan også vælge at vandre derud via naturstier i det smukke landskab. Man kan sagtens bruge en dag på Cala Luna, hvor der ligger et lille spisested og en bar, hvor du kan hente forfriskninger. Der er også mulighed for at leje en havkajak og sejle lidt rundt i bugten.

Cala Goloritse og Cala Sisine er små, paradisagtige bugter med de fineste strande. Se mere på Sardegnaturismo.it.

Her skal du bo

• Hotel Bue Marino
Det lille hotel har byens bedste udsigt og en vidunderlig beliggenhed over for havnen og er nabo til den lille bystand.
Hotelbuemarino.it

• Camping Cala Gonone
Her kan du indkvartere dig i bungalow, telt eller campingvogn i den skyggefulde lejr, som ligger skønt i en plantage 200 meter fra stranden.
Campingcalagonone.it

• Homeaway
Lej en ferielejlighed fra private ejere – der er mange skønne steder at vælge imellem.
Homeaway.dkALGHERO
Den hyggelige ferieby Alghero ligger på Sardiniens nordvestkyst. Byen har en skøn gammel bydel med smalle stræder og trafikfri zone og er omgivet af en middelalderbymur. Byen kaldes for Mini Barcelona og har været under catalansk styre engang, og det fornemmes på atmosfæren og arkitekturen. Her er masser af gode restauranter og isbarer, butikker med kunsthåndværk, koraller, tøj og souvenirs og et indendørs madmarked. Besøg en af de mange fine kirker i byen, bl.a. Santa Maria-katedralen, og nyd bylivet om aftenen, hvor velklædte italienske familier går tur langs stand-promenaden.

De skønneste strande
Maria Pia-stranden i udkanten af Alghero er en dejlig, lavvandet børnevenlig strand med fint sand og en smuk pinjeskov lige bag. Her er en hyggelig lille strandbar, hvor du også kan leje solstole og parasoller og nyde en kølig drik i skyggen.

• Le Bombarde lidt nord for Alghero, er en bred hvid, og meget populær, sandstrand.

• Bosa Marina i middelalderbyen Bosa, syd for Alghero og strandene omkring Bosa er også fine, hvis du er i det område.

Her skal du bo
•La Mariposa-campingpladsen ligger stort set i byen, og stranden Lido, som er bystranden, er bare et stenkast væk.
Lamariposa.it

• B&B Vecchia Alghero er en hyggelig bed and breakfast i det historiske centrum med indretning i sardisk stil.
Booking.com

• Hotel San Marco, hvis du vil bo lige ud til Lido-stranden.
Hotelsanmarcoalghero.com

• Du kan også leje en lejlighed af de lokale og bo som en ægte sarder.
Airbnb.dkSARDINSKE SPECIALITETER
Det sardiske køkken byder både på alt godt fra havet og solid bonde- mad med traditionelle, sardiske retter fra bjergene. Øen har mange lokale gastronomiske specialiteter, som ikke findes andre steder.

Fra havet er det hummer, sværdfisk, blæksprutte, rejer og tunfisk, og fra bjergene og landbruget er det typisk helstegt pattegris, porchedu, og vildsvin, ged og lam.

Det berømte og helt specielle pane carasau, er et traditionelt sardisk og papirtyndt fladbrød lavet af hvede. Serveres varmt med lidt olie og salt.

Den sardiske pecorino, fåreost, er utroligt lækker, og går for at være Italiens fineste ost.

Pølsen salsicca er en grovhakket pølse, der ofte også serveres som fyld i en pastaret.

Til dessert serverer sarderne ofte en sebada, en sprød kage lavet af pasta fyldt med ricotta og honning.

Den lokale Cannonau-vin er kraftig og god til de traditionelle retter.

Mirto er en sardisk likør fremstillet af myrtebær, bitter og sød på en gang.

LÆS OGSÅ: Pisa: Den perfekte weekenddestination