Signe Wenneberg
SPONSORERET indhold

Signe Wenneberg synes, du skal give oplevelser i stedet for nye ting i julegave

Forfatter og klimaaktivist Signe Wenneberg ønsker sig en grøn og klimavenlig jul, hvor vi tænker over vores forbrug og sætter hyggen i højsædet.

Af: Maria Haarbye Foto: Dennis Morton
08. dec. 2019 | Livsstil | Eurowoman

Hvad gør julen magisk for dig?

– Jeg elsker hyggen, mørket, kagerne og tiden med familien, men det mest magiske for mig er, når vi samler hele familien i vores sommerhus, der ligner en skihytte. Det er fortryllende.

LÆS OGSÅ: Signe Wenneberg: "Jeg har aldrig haft lyst til at dele selfies, for så interessant er mit ansigt heller ikke"

Er der en juleaften, du særligt mindes?

– Jeg vil aldrig glemme juleaftenerne hjemme på landet. Vi holdt jul i en smuk, gammel skovridergård midt i skoven. Det var magisk og lignede det perfekte juleeventyr, og jeg er så glad for, at mine børn nåede at opleve den særlige stemning, der var i huset.

Hvad er din bedste juletradition?

– At bage med børn fra familien. Jeg bager altid bager min mormors vaniljekranse. De er fantastiske.

Hvordan tænker du bæredygtighed ind i julen?

– Jeg går højt op i bæredygtighed. Det er enormt vigtigt, at man husker sig selv på ikke at lave overforbrug og unødvendigt forbrug ud af en hyggelig højtid, som julen jo er. Så jeg forsøger at sætte hyggen i højsædet i stedet for det massivt klimabelastende forbrug.

Hvad er dit bedste råd til at gøre julen mere bæredygtig og klimavenlig?

– Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget, når vi taler om bæredygtighed. Tænk især over alle de gaver, du giver. I stedet for at købe en masse nye ting, så giv oplevelser i gave. Giv gavekort, en god flaske vin, en kurv med lækre bæredygtige madvarer. Giv noget, der bliver brugt, spist og drukket. Selv elsker jeg at få hjemmestrik eller en tegning eller en fin presset blomst i en ramme. Tænk også over alt det gavepapir, du bruger, og det klimaaftryk, det sætter. Genbrug i stedet naboens lyserøde aviser til indpakning. Det er godt for klimaet, og så ser det faktisk rigtig fint ud.

Hvad er det smukkeste ved julen?

– Jeg elsker julelysene i gaderne og håber altid på en smule sne. Der er ikke noget bedre end at gå en tur i den knasende, hvide sne. Jeg holder også af at gå i kirke til jul. Jeg kommer gerne i god tid før alle andre og sidder og nyder stemningen.

LÆS OGSÅ: Beas vilde livsstil: Gør kun rent i eddike og laver sin egen mascara og tandpasta

Er der noget, du vil gøre anderledes denne jul?

– Julen er en smule anderledes for mig nu, fordi mine børn ikke er små mere. Så jeg er stillet mere frit. Jeg er altid taget hjem til min eksmand og hans familie de år, hvor børnene ikke var hos mig. Men sidste år startede jeg en ny tradition, lidt tilfældigt, fordi mine venner kom forbi lillejuleaften. Det var så hyggeligt, at det kalder på en gentagelse.

Hvad er dit største ønske for det kommende år?

– På det nære plan, at vi holder os raske i familien. Når man selv har været syg og har en mor, der er lidt ældre, betyder helbredet meget som udgangspunkt for alt andet. På det større plan håber jeg, at Brasilien bliver så hårdt straffet for ikke at passe på regnskoven, at befolkningen gør opgør, laver grøn revolution og følger Costa Ricas eksempel med at være ikke bare plastikfri, men også CO2-neutral. Herhjemme ønsker jeg mig, at klimaministeren lykkes med sine store ambitioner, og at vi igen kan være forbillede for en grøn omstilling.

Anbefalet til dig