Jada
SPONSORERET indhold

Her er, hvad vi lyttede til sidste år – og én ting springer os i øjnene

Hvert år udgiver musiktjenesten, Spotify, lister over, hvad vi danskere har lyttet mest til. Og i år er der især en tendens, som undrer os.

Af: Susanne Knutzen Foto: Niels Henrik Dam
01. dec. 2022 | Livsstil | ALT.dk

Gilli, Tobias Rahim, Ed Sheeran, Kesi, Artigeardit, Andreas Odbjerg, Drake, The Weeknd, Branco, Justin Bieber. De er alle kunstnere, som er at finde på Spotifys liste over de 10 mest streamede kunstnere i Danmark i 2022.

Men de har også alle noget andet til fælles, ud over at de har fyret op under landets mange floors, været lydtapet til en hyggelig aften med veninderne og skabt mindeværdige oplevelser fra koncertscenen.

De er alle mænd.

Og når vi går listen over de 10 mest streamede sange igennem, viser den akkurat samme billede. Vi lytter åbenbart mest til musik lavet af mænd – der er i hvert fald ikke en eneste kvindelig artist at finde i top 10 – hverken Jada eller Drew Sycamore, Beyoncé eller Taylor Swift.

At der er ekstremt få kvindelige artister på listerne var også tilfældet i 2020 og 2021, og det fik sidste år ALT for damernes chefredaktør Rikke Dal Støttrup, til at gennemgå hendes egen playliste, og den viste samme billede; der blev mest lyttet til mandlige kunstnere, når hun satte musik på – og det besluttede hun sig for at ændre på.

"Jeg besluttede mig sidste år for, at jeg ville være opmærksom på min egen bias. I begyndelsen lavede jeg reglen, at for hver gang jeg havde lyttet til en mandlig artist, SKULLE jeg lytte til en kvindelig, men der gik ikke længe, før jeg ikke behøvede reglen, for så gik det af sig selv. Algoritmen giver dig jo mere af det, du efterspørger. Og da jeg fik min egen Spotify-liste i går, kunne jeg konstatere, at alle mine fem mest lyttede artister var kvinder, siger Rikke Dal Støttrup til ALT.dk.

"Listen er lige som fx festivalprogrammerne og radioernes playlister udtryk for et strukturelt problem, som gennemsyrer musikbranchen og begynder hos pladeselskaberne. Heldigvis er der masser af dygtige kvindelige artister derude, og projekter som Hej Søster, Hun Solo, 50/50 og SheCanPlay skubber til udviklingen. Men som musikforbruger kan du med dine egne bevidste valg gøre noget her og nu; money talks og på Spotify er lytninger lig med penge."

At de kvindelige artister er så underrepræsenteret undrer også P3-vært Kasper Reippurt, for der har netop været fokus på at sikre en mere ligelig repræsentation af mandlige og kvindelige kunstnere på radio, men det er åbenbart ikke slået igennem på streamingtjenesterne, siger han til DR.DK:

”Det er desværre umuligt at blive klog på Spotifys algoritmer og de mekanismer, der fodrer de lyttevaner, du allerede har. Så længe, der er en algoritme, som anbefaler dig noget, er det svært at bryde. I stedet kan man som musikforbruger selv aktivt gå ind og ændre sine lyttevaner.”

De ti mest streamede artister i Danmark:

 1. Gilli
 2. Tobias Rahim
 3. Ed Sheeran
 4. Kesi
 5. Artigeardit
 6. Andreas Odbjerg
 7. Drake
 8. The Weeknd
 9. Branco
 10. Justin Bieber

De ti mest streamede sange i Danmark:

 1. 'Stor mand' af Tobias Rahim feat. Andreas Odbjerg
 2. 'Mucki Bar' af Tobias Rahim
 3. 'Kender ik' i morgen' af Gilli
 4. 'Feberdrømme Xx Dubai' af Tobias Rahim
 5. 'Hjem fra fabrikken' af Andreas Odbjerg
 6. 'Drøm mig væk' af D1ma
 7. 'Under din sne' af The Minds of 99
 8. 'As It Was' af Harry Styles
 9. 'Half A Man' af Dean Lewis
 10. 'Miami Vicer' af Gilli

De ti mest streamede album i Danmark:

 1. 'Carnival' - Gilli
 2. '=' - Ed Sheeran
 3. 'Infinity Action - The Minds of 99
 4. 'Hjem fra fabrikken' - Andreas Odbjerg
 5. 'Harry's House' - Harry Styles
 6. 'Kronisk skeptisk' - Lamin
 7. 'Justice' - Justin Bieber
 8. 'A Place We Knew' - Dean Lewis
 9. 'Dawn FM' - The Weeknd
 10. 'Mere end musik' - Benny Jamz

Anbefalet til dig