Sri Lanka - Verdens bedste solferie
Foto: Birgitte Bregnedal og gettyimages

Sri Lanka

Det her er verdens bedste solferie

Det er ikke uden grund, at Sri Lanka blev udnævnt som rejsedestination nummer et i 2013. Øen er broderet med strande og har et rigt dyreliv både til vands og til lands. Og så er der masser af kultur og historie fra tidensom britisk koloni at dykke ned i.

På det historiske hotel Mount Lavinia træder man ind i en lomme fra kolonitiden. Smilende tjenere i uniform serverer high tea på terrassen til lyden af pianomusik og en let brise. Første del af hotellet blev bygget af en forelsket engelsk guvernør i 1805. Af kærlighed til en lokal danserinde byggede guvernøren et hus 12 km syd for Sri Lankas største by Colombo. Fra vinkælderen førte en hemmelig gang til danserindens hjem. Det er ikke uden grund, at Sri Lanka blev udnævnt som rejsedestination nummer et i 2013. Øen er broderet med strande og har et rigt dyreliv både til vands og til lands. Og så er der masser af kultur og historie fra tidensom britisk koloni at dykke ned i. 

Sri Lanka blev udpeget som rejsedestination nummer et i 2013 af The Lonely Planet. Det var bl.a. kulturen, det faktum at det ikke er overrendt, og prisniveauet, der gjorde udfaldet. Her er da også luksus og oplevelser til en overkommelig pris, det er bare med at vælge: Shop i Colombo med chauffør, der skræddersyr ruten efter interesser, besøg det hvide, hollandske fort fra kolonitiden i Galle, sejl på hvalsafari, eller besøg det kulturelle centrum Kandy midt på den grønne ø. På hotellerne kan man købe udflugter fra en enkelt taxatur til flere dages rundrejse på øen, som er halvanden gange større end Danmark. Turene foregår med guide/chauffør i egen bil. Engelsk er meget udbredt, så det er nemt at komme i snak med de imødekommende lokale. Vejene snor sig gennem frodige rismarker og teplantager, så det kan anbefales at tage én eller flere overnatninger undervejs.

Kultur og historie
Sri Lanka har otte steder, der er opført på UNESCOs liste over verdensarv, seks kultursteder og to naturområder. Her er forslag til fire af kulturstederne:
- Bestig Sigiriya. den 200 meter stejle klippeformation. Efter at have besteget de 1.300 trin er der udsigt over det frodige landskab, og du kan besigtige ruinerne af en 1.500 år gammel fæstning på toppen.
- Nyd solnedgangen ved det hollandske fort i Galle. Her flokkes turister og lokale om det sidste glimt af solen.
- Der er tusindvis af templer på Sri Lanka, hver lille by har mindst et tempel. To af templerne er på UNE SCOs liste over verdenskulturarv: Pilgrimme valfarter til Tandtemplet i Kandy, hvor Buddhas kindtand angiveligt opbevares i syv sikrede skrin under templet med guldtaget. Grottetemplet i Dambulla har en historie på mere end 2.200 år. Fra templet er der udsigt over det frodige bjerglandskab.Bo godt og sov sødt
Udvalget af hoteller på Sri Lanka er stort – fra de helt enkle hoteller til de luksuriøse, hvor de ansatte optræder i fornemme uniformer. Flere af hotellerne er bygget tilbage i kolonitiden.

Kolonistemning og romantik
Indsnus kolonistemningen på Mount Lavinia Hotel syd for hovedbyen Colombo. Hotellet har en stor privat strand, der lægger sand til bryllupper året rundt. Guvernørfløjen blev bygget i 1806 og omdannet til hotel i 1877, så der er her mulighed for at bo i en lomme fra kolonitiden. Mountlaviniahotel.com


Nyt øko-hotel i grønne omgivelser
Overnat på det nybyggede øko-hotel Green Paradise Hotel ved Dambulla. Hotellet ligger afsides i frodigt og bjergrigt landskab. Det er et godt udgangspunkt for udflugt til klippeformationen Sigiriya. Greenparadise.net


Tæt på tandtemplet
Overnat i Sri Lankas kulturelle hovedstad Kandy på Cinnamon Citadel. Hotellet ligger 20 minutter fra Kandys centrum. Der er udsigt over floden, der omkranser Kandy. Cinnamon-citadel-kandy-srilanka. Lakpura.com

Det uhøjtidelige
Den afslappede livsstil er i højsædet på Unawatuna Beach Resort på Sri Lankas sydkyst. Her kan man gå i shorts og bare tæer eller klipklapper hele ferien. Unawatunabeachresort.com

Bo blandt elefanter…
…på Hotel Elephant Bay ved elefanthjemmet Pinnawella, hvor elefanterne bader i floden foran hotellet. Hotelelephantbay.com Sri Lankas ligger i det indiske ocean og har en kystlinje på 1.340 kilometer. Øen har utallige strande og muligheder for langstrakt badeferie.


Sri Lanka på badebillet
Sri Lankas ligger i det indiske ocean og har en kystlinje på 1.340 kilometer. Øen har utallige strande og muligheder for langstrakt badeferie.

- Stemningen er tilbagelænet på Unawatuna Beach på sydkysten. I bugten er havet mindre voldsomt. Der er enkelte sælgere på stranden, men de forstår et nej.

- Bentota Beach ligger i rolige omgivelser på sydvestkysten med mulighed for afslapning og aromamassage ved Club Bentota. Clubbentota.com

- Mount Lavinia Hotels private strand har livredder. Der er masser af plads på stranden, men bølgerne kan være kraftige.

Det rige dyreliv
Der er ca. 5.000 elefanter i Sri Lanka, indimellem giver det konflikt mellem befolkning og elefanter, når landet skal opdyrkes. Elefantcentret Pinnawela tager sig af elefanter, der mister deres territorium og unger, der bliver væk fra flokken. I centret kan man komme tæt på elefanterne, se dem bade i floden og få lov at fodre.

Elefanter i det fri
Hvis man vil se elefanterne i det fri, kan man tage på safari i en af landets nationalparker. F.eks. Yala National Park, der blandt meget andet også byder på påfugle, aber, krokodiller og leoparder.

Hvalsafari
Sri Lanka er også et godt sted at tage på hvalsafari på udkig efter verdens største dyr blåhvalen. Der er flere typer hvalsafari: På overfyldte både, hvor man sidder tæt som i flysæder, og så den mere luksusprægede på en katamaran, hvor man kan bevæge sig rundt på båden. Begge typer hvalsafari har afgang fra Mirissa på sydkysten.

Havets dyr
Havet omkring Sri Lanka har et rigt dyreliv med koralrev, havskildpadder og delfiner.

Spis gult og godt
Ris og karry i et utal af variationer er stammen i det srilankanske køkken. Vi fik de bedste måltider til rimelige priser uden maveproblemer på restauranter tilknyttet hoteller 3 gode på det historiske Mount Lavinia Hotel


- Prøv high tea på The Terrace ved poolen. High tea serveres på en opsats i tre etager, hvor man starter fra bunden med forårsrulle og rosinbolle, for så at bevæge sig op ad til lakse- og agurkesandwich og slutter af med de søde kager på toppen.

- På Govenor’s Restaurant varierer aftenbuffeten med forskellige temaer. Specielt den srilankanske aften er værd at prøve.

- Hver aften åbner Seafood Cove med friskfangede fisk, som man vælger at sammensætte sin menu udfra. Seafood Cove ligger på hotellets private strand. Der er borde i sandet under åben himmel eller med overdækning. For ekstra romantik kan man få trukket sit bord et stykke væk fra de andre borde og sat lys i sandet. Mountlaviniahotel.com

3 gode med udsigt
- Spis med udsigt over floden og palmerne på Panorama Restaurant i Sri Lankas kulturelle hovedstad Kandy Cinnamon-citadel-kandy-srilanka. lakpura.com
- Spis frokost på Hotel Elephant Bays terrasse med udsigt til elefanterne fra Elefanthjemmet Pinnawella, der bader i floden. Hotelelephantbay.com
- Spis på Orchid Restaurant på Green Paradise Hotel midt i det frodige palmelandskab langt fra trafikstøj og byliv. Greenparadise.net

Shop i Colombo
Tøj, træhåndværk og smykker er de mest oplagte ting at tage på udkig efter i Colombo. For ca. 200 kroner kan man på hotellerne hyre en guide og chauffør en halv dag og få en smagsprøve på Colombos 15 distrikter og besøge butikker efter eget valg, mens chaufføren venter.


Det lokale marked
Gå ikke glip af det hektiske og farverige lokale Pettah-marked i Colombo. Her er ikke mange turister, men masser af lokale og det bugner med alt andet end turistprodukter. Ved 4th Cross Street sælges te og ayurvediske urter.

Vestlig shopping
Besøg Odel, en srilankansk kæde af stormagasiner med vestligt præg. Det første Odel stormagasin åbnede i starten af 1990’erne og ligger på 5 Alexandra Place, Colombo 7. Odel.lk Landevejsboderne Langs vejene rundt på øen er der boder, der byder på bananer, ananas, kokosnød og massevis af andre frugter. Smag en af de mange banansorter, de fås spisemodne i både rød, grøn og gul.

Det gamle hospital
Det tidligere hollandske hospital The Dutch Hospital er omdannet til butikker, restauranter og barer. Det er dog mest stemningen, der er værd at komme der for. Uda.lk


Fakta om Sri Lanka
- Det er en tidligere britisk koloni.
- Landet er halvanden gang større end Danmark og ligger lige nord for ækvator.
- Den største by og kommercielle hovedstad er Colombo, mens regeringshovedstaden er Kotte, tæt på Colombo. Den kulturelle hovedby er Kandy midt på øen.
- Befolkningen på 21 millioner udgøres af 72 pct. buddhister, 17 pct. hinduer, 12 pct. muslimer.
- Det officielle sprog er singalesisk, tamil er det næstmest talte sprog, og engelsk beherskes af langt de fleste.

Godt at vide før afrejse
- Valutaen er srilankansk rupee, 1 dansk krone svarer til cirka 24 rupee. Medbring USD eller EUR.
- Visum ansøges online før afrejse og koster 20 USD pr. person
- Sri Lanka har tropisk klima med dagtemperaturer omkring på 25-30 grader. Vejret er aldrig koldt, aldrig ulideligt varmt, bare mere eller mindre fugtigt med en svalende vind.

Turen derhen
- Vi rejste med Apollo, som arrangerer pakkerejser til Sri Lanka og har en lokal samarbejdspartner, der tilbyder et udvalg af udflugter. Se mere på Apollorejser.dk.
- To uger på Sri Lanka inkl. fly, hotel og transfer fås fra ca. 9.000 kroner pr. person. For ca. 11.500 kroner pr. person for pakkerejsen bor man på det historiske Hotel Mount Lavinia.
- Turen til og fra Sri Lanka tager 13-15 timer med Qatar Airways, inklusive mellemlanding i Doha.

LÆS OGSÅ: Oplev Shanghai: Kontrasternes by

Se, hvad vi ellers skriver om: Rejseguide og Sol