Sex skal I ikke regne med at have for meget af. For I er altid enormt trætte, og det er lystdræber nummer ét.
SPONSORERET indhold

6 ting, der forandrer sig ved jeres parforhold, når I bliver forældre

Når I skal være alene som par, kræver det, at I sætter himmel og hav i bevægelse.

Af: Redaktionen Foto: Alamy
09. dec. 2015 | Livsstil

Af: Amalie Nebelong

KLUMME: I programserien, 'Sådan er mødre', der blev vist for første gang på DR2 for nogle år siden, udtaler filminstruktør Hella Joof, at det burde være ulovligt at gå fra hinanden de første år efter, man har fået et barn.

Jeg kunne ikke være mere enig. For det giver simpelthen ikke nogen mening at vurdere sit parforhold ud fra, hvordan det er i de første år efter, baby er ankommet. Og som par skal I i hvert fald ikke forvente at kunne bygge på jeres forhold i de år. I skal være glade for, hvis I overhovedet kan få jeres nye liv som familie til at fungere. For der vil ikke være meget plads til DINE behov eller JERES behov som par – som jo ellers er så meget oppe i tiden med selvdyrkelse og hvordan-har-jeg-det-besættelse.

Hvis du er forælder, vil du formentlig kunne nikke genkendende til disse seks punkter - og hvis du overvejer at få et barn med din partner, så får du et indblik i, hvad der venter jer. For når I bliver forældre, bliver jeres parforhold sat på den ultimative prøve. Herunder er de største forandringer, I højst sandsynligt vil opleve (med mindre I er sjældne overmennesker, der er hævet over os andre dødelige):

LÆS OGSÅ: 9 forandringer, når du går fra et til to børn

1: Fra kærester til samarbejdspartnere
Når I går fra at være kærester til forældre, får jeres forhold en helt ny status. I bliver samarbejdspartnere i jeres fælles nyopstartede virksomhed, der hedder Familielivet. Og som i alle andre virksomheder, er jeres samarbejdsevner altafgørende og et mildt temperament et kæmpe plus hos chefen (højst sandsynligt dig).

2: Temperamentet
Som forældre til små børn er det alfa og omega, at I kan opføre jer nogenlunde normalt, selvom I ikke har fået otte timers sammenhængende søvn i flere måneder (eller år for den sags skyld). Hver nat vil der være børn, der kalder, græder, drømmer, er syge eller bare vælter rundt i sengen og vækker jer. Hver nat. Så I vil nå et punkt, hvor søvn for jer bliver ren overlevelse. I vil fantasere om at kunne lægge jer ned og sove, til I vågner af jer selv. For de fleste mennesker vil dét være en udfordring. Når vi så dertil lægger, at det forventes, at I stadig opfører jer som mennesker, det vil sige taler ordentligt til hinanden, vil de fleste komme til kort.

3: Ingen taletid
Taler I godt sammen? Har det altid været en af de rigtig dejlige ting ved jeres forhold, at I altid har kunnet tale om alting? Bered jer på et par år, hvor langt de fleste samtaler (hvis ikke dem alle) går ud på at udstikke ordrer: "Skifter du lige bléen!", "Husk at købe bleer!", "Put lige nogle ekstra bleer i pusletasken!" De dybe, intense samtaler, hvor I virkelig bonder, vil forsvinde i nogle år, for når I er sammen, vil der oftest være et barn eller flere til stede, der ikke vil overlade jer mere end et par minutter af gangen til en hvordan-går-det-egentlig-med-dig-snak.

4: Det er ikke sexet
Når din mand først er kommet sig over at have set dig føde, vil I begge være så trætte og udkørte rent mentalt, at sex ikke vil være det første, I rækker ud efter, når jeres barn endelig sover. Ifølge sexologer handler det, at have lyst til sex, nemlig om at have overskud. Og overskud er der altså ikke meget af i en nybagt familie. Til gengæld finder I ud af, at sex ikke er det vigtigste, der binder jer sammen. Og det er trods alt meget rart at vide (hvis I skulle have været i tvivl om det).

5: Nul minimalisme
Har I igennem længere tid fået oparbejdet et velproportioneret skandinavisk hjem, hvor indretningen er lige dele loppefund og moderne dansk design? Bered jer på, at jeres strømlinede hjem på relativt kort tid vil blive invaderet af den ene hæslige genstand efter den anden. For godt nok tror du måske, at dit barn vil have det fint med Steiner-lignende trælegetøj på et yndigt Liberty-mønstret kludetæppe i det dertil indrettede hjørne. Men sandheden er, at dit hjem på kort tid vil ligne et mareridtsscenarie af Fætter BR komplet med plastikgenstande og blinkende, larmende himstregimser i hvert et hjørne.

6: Impulsiviteten
Det, der med lige at gøre noget nyt og anderledes for at puste lidt nyhedsværdig ind i parforholdet, er rigtig svært, når I har små børn. For selv den mindste lille kaffeaftale med din mand kræver, at I sætter himmel og hav i bevægelse. Først skal I finde ud af, hvad I har lyst til. Det skal være tæt på jeres bopæl og ikke alt for tidskrævende. Derefter skal I finde en, der vil passe jeres barn. Har vedkommende skiftet en ble før? Er vedkommende god til børn? Derefter skal I finde en dato, som passer alle parter. Når I så endelig sidder over en kop kaffe rundt om hjørnet og er dødtrætte, vil I overveje, om det overhovedet var det værd, eftersom I begge to allerhelst ville have ligget på sofaen og set hver sin serie på HBO.

Hvis I kan klare forældreskabet, kan I klare alting. Hvis I altså stadig kan huske, hvordan man taler sammen, når I er kommet ud på den anden side.

LÆS OGSÅ: 19 ting, du kender til, hvis du har en teenager (eller flere) derhjemme

LÆS OGSÅ:5 udfordringer alle med to børn under 10 kender til

LÆS OGSÅ: Sådan skruer du op for glæden