Trine Gadeberg
SPONSORERET indhold

Trine Gadeberg: "Det var tungt at skulle holde jul uden begge familiers kronvidner"

Når Trine Gadeberg i år holder jul i det svenske, kan hun ånde ud efter en travl december. Så er det bare spørgsmålet, om hun på forhånd ved, hvad der ligger under træet til hende...

Af: Marie Varming Foto: Sara Skytte
23. dec. 2021 | Livsstil | Hjemmet

Hvilke juletraditioner har du med fra din barndom?

"At synge trestemmigt om juletræet. Min mor var kirkesanger, og min far var leder af et pigekor, så de sang hele tiden, og vi mindede lidt om familien von Trapp, fordi vi var fire børn. Vi synger stadig, og vi synger alle vers, så når folk stopper en julesalme efter første vers, tænker jeg altid: ”Jamen, den er jo meget længere”. Derudover var det en tradition i mit barndomshjem, at vi børn altid fik et spil den 24. december om morgenen. Den tradition videreførte jeg selv sidenhen."

Hvornår begynder julen for dig?

"Det gør den i midten af november, når folk begynder at efterspørge julesange, men jeg trækker den så længe, jeg kan, for jeg synes, det er ærgerligt at starte for tidligt. Det er synd for børnene at trække julen i langdrag. Jeg pynter først op 1. december, men så er hele huset til gengæld også pyntet op."

LÆS OGSÅ: Louisa Lorang: "Julen er blevet vigtigere, efter jeg har fået børn"

Hvilken jul er den bedste, du har oplevet?

"Alle jule er noget særligt, men julen i 1998 var min datter Andrea en måned gammel, og der var noget magisk ved at sidde med et lille barn på skødet juleaften. For nogle år siden tog min mand og jeg til midnatsgudstjeneste i Christianskirken i København. Det var helt fantastisk hyggeligt at cykle hjem bagefter og se alle julelysene i vinduerne hos folk. Det var også en helt særlig aften."

Hvilken jul er den værste, du har oplevet?

"Både Kasper og jeg mistede vores mødre i 2018 med fire måneders mellemrum. Det var tungt at skulle holde jul uden begge familiers kronvidner, og det blev faktisk bare en jul, der skulle overstås. Min mor havde ikke så mange penge, og hun plejede at give os alle sammen skrabelodder i julegave, så vi kunne vinde en million. Det var underligt at sidde den jul og mangle sit skrabelod, men mest af alt underligt at mangle min mor og svigermor."

Hvordan holder du jul i år?

"Det gør jeg med min mand, min datter, svigersøn og måske min far. Det kan være, vi tager op til vores hus i Sverige, for det har vi aldrig prøvet før. Jeg har overvejet at gå all in på svensk jul, og de spiser jo kold mad til jul, blandt andet skinke, men det er da lidt underligt, at der ikke er noget, der damper på bordet."

Hvad spiser I juleaften?

"Både flæskesteg og andesteg. Så laver vi også fyldte æbler, som er en gammel tradition, hvor man koger halve skrællede æbler i sukkerlage og fylder dem med ribsgele bagefter. Det giver en god syrlighed til julemaden."

Hvad er den bedste julegave, du nogensinde har fået?

"Da jeg var 14 år, fik jeg en sminkedukke, som jeg havde ønsket mig, siden jeg var seks år. Min far syntes ikke, jeg skulle have sådan noget som barn, så da jeg endelig fik den, var jeg vokset fra den. I dag får jeg ikke så mange gaver, for vi er en stor familie, så der er som regel kun gaver til alle dem under 18. Men jeg får da gaver af min mand og min datter."

Hvad er den værste julegave, du nogensinde har fået?

"Jeg har ry for at pakke gaver op før tid, og det har jeg gjort hele min barndom. I gamle dage gemte mine forældre gaverne i klaveret, men de spillede jo på det hele tiden, så jo flere gaver, der kom i, desto mere underligt lød det, og til sidst kunne de næsten ikke trykke tangenterne ned. Men der fandt jeg engang et par Adidas-shorts, som var for små. Jeg blev jo skuffet juleaften, da jeg pakkede dem op og godt vidste, hvad det var. Jeg kan stadig godt finde på at åbne gaver før tid, men jeg gør det jo kun for at hjælpe nogen til at købe noget bedre."

Hvad giver I som mandelgave?

"Det plejer altid at være alle andre end mig, der vinder, og jeg kan næsten ikke tale om det. Mine forældre var meget strikse, så den, der fik mandlen, vandt. Sådan har det også altid været i mit eget hjem, altså med undtagelse af de få gange, jeg lige er kommet til at skubbe mandlen over i min datters skål. Det er ikke mig, der bestemmer gaven, men det er som regel en Wulff & Morgenthaler-kalender eller et spil."

LÆS OGSÅ: "Det er synd at fælde alle de juletræer for at smide dem ud igen en uge senere"

Har du en yndlingssalme?

"Det er "En rose så jeg skyde" eller "Juletræet med sin pynt", men den er vist faktisk ikke en salme. Jeg har gået i kirke til jul, siden jeg var barn, for min mor var først kirkesanger og siden kordegn og bedemand. Det var ikke jul, hvis vi ikke var i Bjert Kirke, hvor folk stod og sagde: ”Uh, nu ska’ wæ’ oss’ skynn’ os hjem te’ æ gås”. Siden vi flyttede til København for seks år siden, har vi været i forskellige kirker, men i år bliver det måske kirken i Karlshamn."

Hvad er din yndlingsjulekalender?

"Det er Nissernes Ø, som jeg selv var med i og Pagten, som min datter var med i."

Har du en yndlingsjulefilm?

"Ja, Love Actually. Jeg elsker faktisk julefilm, for de er så hyggelige. Jeg ser også gerne Alene Hjemme 1,2 og 3."

Hvordan er din december måned?

"Hæsblæsende travl for det er højsæson for sådan én som mig. Jeg synger kirkekoncerter og på plejehjem, er solist i forskellige kor og optræder i tv. Og fordi Pelle (Trine Gadebergs alter ego, som er Lille Pelle på fem år, red.) er blevet så stort et hit, er jeg også ude at optræde med ham til fester. Jeg får dog også tid til at hygge mig. Blandt andet har vi bryllupsdag 15. december, så den er hellig. Nogle år er vi dog kommet til at tage arbejde ind den dag, men i år glemmer vi det ikke, og Kasper er vist i gang med at planlægge noget."

Anbefalet til dig