Skål Danmark Kathrine Krone
SPONSORERET indhold

TV-vært efter alkoholeksperiment: Så klam blev min hud

Seks ugers druk i den glade danskers fodspor førte til, at tv-vært Kathrine Krone blev træt, tyk og trist. Hun har testet på egen krop, hvordan alkohol påvirker os fysisk og mentalt.

Af: Louise Wethke Buch Foto: Linda Suhr
08. sep. 2014 | Livsstil | ALT for damerne

Svampehud, rødvinsdeller og poser under øjnene. Det var nogle af de konsekvenser, 34-årige Kathrine Krone oplevede, efter hun som vært på TV2-programmet ”Skål Danmark” udsatte sig selv for et alkoholeksperiment i seks uger, hvor hun efterlignede danskernes drukvaner.

Hvert år drikker vi danskere 665 millioner liter øl, vin og spiritus. Det svarer til, at hver dansker over 14 år drikker cirka to genstande om dagen. Kathrine Krone drak i seks uger mindst to genstande dagligt og fulgte danskerne til nogle af de sociale arrangementer, hvor vi drikker allermest. Hun har blandt andet løftet skvulpende fadøl i vejret til fodboldkampe og danset med de unge til halbal.

I første afsnit finder hendes mand hende liggende på badeværelsesgulvet, hvor hun er faldet i søvn med røven lige op i kameraet. Det er ikke småting, Kathrine Krone har udsat sig selv for, og både hendes værdighed, hendes helbred og hendes udseende står for skud i de seks programmer, der vises hver mandag på TV2.

Hvilke sundhedsmæssige forandringer kunne du mærke efter de seks uger?
Jeg blev kort sagt træt, tyk og trist. I løbet af de seks uger tog jeg ca. 3,5 kg på. Det svarer til, at hvis jeg fortsatte, havde jeg taget mere end 30 kg på på et år. Jeg ved ikke præcist, hvor jeg tog på henne, men en rødvinsdelle blev det i hvert fald til, og efterhånden som jeg blev mere træt og trist, blev jeg selvfølgelig også lidt led ved min vægt. Jeg tabte først de ekstra kilo, da jeg stoppede med mit intense drukeksperiment.

Ændrede du dine spisevaner i de seks uger?
Som det altid er med tømmermændsdage, havde jeg rigtig meget lyst til fedt, sukker og salt, og jeg orkede ikke at tage de sunde alternativer. Så når jeg samtidig havde flere tømmermænd, blev mine vaner selvfølgelig generelt mere usunde.

LÆS OGSÅ: "Det er lige meget, hvor mange rynker, man har i fjæset"

Hvilke ændringer kunne du se på dit udseende?
Jeg var overrasket over konsekvenserne for min hud. Den nåede faktisk at blive svampet på bare 6 uger. Det var virkelig klamt at opleve. Porerne blev mere synlige, og talgproduktionen blev sat op, så huden virkede fedtet, selvom den i virkeligheden var udtørret. Jeg fik det forklaret på den måde, at alkoholen dehydrerer kroppen, og da huden er kroppens største organ, bliver den selvfølgelig hårdt ramt. Jeg oplevede synlige rynker og karsprængninger, altså blodudtrædninger i huden. Jeg fik udover de klassiske øl-bumser også poser under øjnene, fordi man sover dårligere med alkohol i blodet, og så fik jeg en snert af rødvins-tud-tendens.

Hvad skete der gradvist?
Jeg blev gradvist mere træt, irritabel og trist, og så tog jeg på. Min balance blev dårligere, og jeg fik hjertebanken, når jeg bare lå i min seng og skulle slappe af. Hen mod slutningen af forløbet fik jeg forkølelsessår, helt klassisk fordi mit immunforsvar var svækket.

Er dine bivirkninger gået væk, efter du stoppede med at drikke alkohol?
Blodudtrædningerne er ikke gået væk, og jeg har sikkert også fået nogle blivende rynker. Men ellers har jeg været godt hjulpet af en kold tyrker efter programmerne - først fordi jeg blev syg og ikke kunne synke, og derefter blev jeg gravid. Det har været rigtig godt for min krop, at jeg ikke har rørt alkohol i over et år.

Var der nogen forskel på dit humør før og under eksperimentet?
 Det overraskede mig, at mit humør blev påvirket, når jeg ikke drak. For udover at være træt fik jeg også nedtur på. Til sidst var det som om, at jeg kun kunne have det rigtig sjovt, når jeg drak igennem. Da jeg endelig stoppede projektet, blev jeg monstersyg i en uge. Det var selvfølgelig min krop, der sagde tak for sidst, men det var på den dér paranoide, hypokonderagtige måde, hvor man tror, at alt er et forstadie til kræft.

LÆS OGSÅ: 10 skønhedsbrølere - sådan undgår du dem nemt

Hvordan har du det med at se dig selv i bar røv på fjernsynet efterfølgende?
Jeg har nærstuderet de billeder op til flere gange. Siddet i klipperummet og spolet frem og tilbage – har jeg underbukser på? Kan man se mere end min bare balle? Det syrede er jo, at jeg slet ikke kan huske situationen. Det er mærkeligt at se sig selv helt blæst på den måde, og samtidig er det jo ikke første gang, det er sket. Jeg er bare glad for, at min mand valgte at holde kameraet slukket, da jeg 5 minutter efter stod med selv samme røv i vejret og talte i den store telefon – som man siger.

Er der noget, du fortryder, du gjorde i forbindelse med alkoholeksperimentet?
At hoppe op på skuldrene af en ung FCN-fyr og rage rundt, mens små børn på stadion så på, er virkelig noget, jeg har haft det stramt med efterfølgende. Fulde mennesker er dybt utilregnelige, og jeg synes faktisk, at børn skal være forskånet for at se på og forholde sig til fulde voksne.

Hvad er det vigtigste, du har lært af danskernes drukvaner?
Alkohol er en genvej til sjovt samvær, og den er nem at tage, fordi der altid er alkohol lige i nærheden, og næsten alle er med på at drikke en bajer. Det er også en genvej, som vi nærmest ikke kan undvære. Jeg vil vove den påstand, at vi danskere ikke kan feste eller hygge sig uden alkohol. Jeg tror faktisk, at vores behov for beruselse har noget med janteloven at gøre. Normalt ser man lidt skævt til meget frembrusende og løsslupne personligheder – for du skal ikke tro, du er noget. Men når vi drikker, er det okay. Når vi drikker, har vi en undskyldning. Dagen efter, vi har været frembrusende, intime og løsslupne til en fest, kan vi altid sige: ”Det var fordi, jeg var så fuld”, og så er det bare helt okay. Det har i det hele taget været helt vildt at opleve, hvor tæt man kan komme på vildt fremmede mennesker på en enkelt aften, bare fordi man drikker sammen. Det har været virkelig spændende at stille spørgsmålstegn ved noget, som vi sjældent diskuterer åbent og ærligt uden at ord som ”hellig”, ”lyseslukker” og ”alkoholiker” fyger gennem luften.

Hvad har du lært af eksperimentet?
Jeg er stoppet med at give alkohol i gave til folk, selvom det er så nemt lige at binde en rød sløjfe om en flaske vin på vej til fødselsdag. Og så vil jeg gerne undgå, at mine børn ser mig fuld, og jeg vil aldrig indbyde mine børn til at drikke hjemme eller sammen med mig. Jeg håber, at kunne gøre op med den ret udbredte, danske myte om, at det er fornuftigt at lære sine børn at drikke hjemme i trygge rammer, inden de stifter bekendtskab med alkohol. Al forskning peger nemlig på det modsatte. Hvis man vil have sine børn til at drikke mindst muligt, er forbud og forbilleder den eneste vej frem. Det bliver spændende, om jeg kan bryde med den tradition, som også har været fremherskende i min egen familie.

LÆS OGSÅ: Hun fotograferer kvinders ar, rynker og kønsbehåring