Gane og gaffel blog

Ugens Blog: "Fedtforskrækkelsen vil blive gjort til skamme"

Det er en udtalt madglæde, der gennemstrømmer Ganeoggaffel.dk, som drives af veninderne Julie og Emilie. Her finder du lækre hverdagsretter, der kan redde en presset hverdag fra frysepizza og spændende søde sager til forkælelse. Læs med og lær smagsløg og penne bag denne blog bedre at kende.

Hvordan opstod jeres blog? 

Vi er begge vokset op i madglade familier, hvor mad og måltider har fyldt meget. Da vi mødte hinanden i gymnasiet, fandt vi hurtigt fælles fodslag i madglæden. Vi læser selv mange madblogs og madmagasiner, og er sådan nogle, der har kogebøger liggende på natbordet. Meget af vores tid gik (også dengang) med at snakke om mad, lave mad og spise mad – og derfor besluttede vi os for at kaste os over en fælles madblog med netop glæden ved mad som omdrejningspunkt.

Hvad er den største misforståelse omkring mad, I er stødt på?

Emilie: At man ikke skulle have tid – eller råd til at lave ordentlig mad i hverdagen. Ordentlig mad – eller mad lavet fra bunden – behøver ikke tage særlig lang tid at tilberede (eller købe ind til). Jeg tror, det handler meget om at have sit basislager i orden – og så tilsætte en lille smule planlægning og madglæde. Jeg bruger ofte cykelturen til arbejde til at planlægge og glæde mig til aftensmaden. Inde i mit hoved scannes køle- og køkkenskabets indhold – og kan jeg identificere tre – fire hovedingredienser, der kunne blive til et måltid, jeg har lyst til, vælger jeg ud fra det. Så skal jeg ikke stresse over det nede i Netto kl. 18.30.

Julie: Jeg er helt enig med Emilie. God mad behøver bestemt ikke at være dyrt, så længe man spiser efter sæson og laver det selv. Jeg bliver helt trist til mode, når jeg ser særligt unge mennesker i supermarkedskøen med en kurv kun med frysepizzaer, frosne kartoffelbåde og cola. Så får jeg lyst til at invitere dem hjem og lære dem at lave mad! Og så tror jeg desuden at den fedtforskrækkelse, der har hersket de sidste mange år, vil blive gjort til skamme. At nogle mennesker tror at light- eller lowfatprodukter fyldt med alverdens mystiske ingredienser skulle være bedre for kroppen end fx fløde fra en glad ko er mig en gåde!

Hvilke er jeres tre favoritretter fra bloggen? 

Denne kalvekæberagu er intet mindre end formidabel. Den skal jeg (Julie, red.) snart lave igen.

Ugens Blog: 'Fedtforskrækkelsen vil blive gjort til skamme'


Ugens Blog: 'Fedtforskrækkelsen vil blive gjort til skamme'

Jeg (Julie, red.) elsker cheesecake og denne er så nem, at det næsten gør ondt!

Ugens Blog: 'Fedtforskrækkelsen vil blive gjort til skamme'


Jeg (Emilie, red.) elsker alle afskygninger af Carbonara – denne her er f.eks. go'.


Hvilke steder på nettet finder I inspiration til jeres madlavning?

Uhhha, fra rigtigt mange dejlige blogs og andre opskriftssites – blandt andet:

Anneauchocolat.dk/

Thepioneerwoman.com/cooking/

Jamieoliver.com/

Kinfolk.com/stories/entertaining-ideas/

Hvad er det værste måltid, I nogensinde har smagt?

Julie: Jeg har engang fået en pizza med mug på i Tyrkiet! Jeg opdagede det først, da jeg havde spist halvdelen af den... Stedet tilbød med det samme en ny uden ekstra beregning. Ihh tak! Ellers synes jeg generelt, at der er alt for mange caféer i København, der serverer kønsløs, ligegyldig mad. Brunch er et klasseeksempel på, at mange caféer tror, at de kan slippe af sted med kedelige industriprodukter og ringe kvalitet.

Emilie: Jeg ved ikke, om det er det værste måltid, jeg har fået – men tidligt på efteråret var jeg på Bornholm, som jo sådan i store træk er ret seje til det der med mad, men på turens sidste dag i et efterårslukket Gudhjem, endte vi på byens "pandekagehus", der bød på alskens fyldte pandekager og omeletter. Det lød jo meget godt, men var virkelig skidt! Jeg fik en omelet fyldt med bløde og slatne frysegrøntsager toppet med industriost!

Hvad kan I ikke lide, men ville ønske, I kunne?

Emilie: Østers! Ville så gerne være en sej skaldyrsspiser, men på trods af utallige forsøg, synes jeg stadig østers smager mest af havvand og blæver.

Julie: Jeg gad virkelig godt være bedre til at spise stærk mad, men chili og jeg bliver bare ikke gode venner. Det brænder i munden og "spærrer" for al anden smag, synes jeg. Derfor synes jeg også, at folk, der kan spise stærk mad, er helt vildt seje.

Hvad er jeres største karrieremæssige bedrift?

Det er måske ikke en konkret karrieremæssig bedrift, men vi er begge to ret stolte over, at det er lykkedes os at jonglere travle fuldtidsjobs med at få opbygget en (lige så travl) blog – og samtidig stadig have tid til at se vores venner, familier og kærester – selvom de sikkert godt kunne ønske sig, at de så lidt mere af os og lidt mindre af vores smartphones og kameraer over middagsbordet, haha.

Hvad står øverst på jeres ønskelister?

Julie: Man kan altid bruge nyt køkkengrej! En jernstegepande, et diamantstrygestål og et digitalt sukkertermometer topper ønskelisten i år – og så kan jeg altid bruge nyt porcelæn og keramik. Lige nu drømmer jeg om små frokosttallerkener fra Norm, som også kan bruges som låg på deres matchende skåle.

Emilie: Aaalt for mange ting til et aaalt for lille køkken. Blandt andet en Flora sukkerskål fra Royal Copenhagen, Hays chop chop marmorskærebræt og en god kobber-kasserolle.

Hvad er jeres største guilty pleasures?

Emilie: Kraft's Mac n' cheese – det er et royalt møgprodukt og garanteret propfyldt med e–numre og flerumættet fedtstoffer, men jeg kan ikke lade være med at tage en pakke med hjem, når jeg har været i USA. Indtages bedst i lidt sørgelig skrædderstilling alene en aften i sofaen!

Om ugens Blog

Hver uge interviewer vi på ALTfordamerne.dk en af de mange gode, danske bloggere, som har fanget vores opmærksomhed, så du kan lære mere om personen bag en af de blogs, du følger - eller måske burde følge...

OM BLOGGERNE

Emilie Holmbo Jensen, 31 år og projektleder på et kommunikationsbureau i København.

Julie Frisch-Jensen, 31 år og kommunikationskonsulent i staten.

Julie: Hvis jeg først spiser én After Eight, er det umuligt for mig at stoppe før bordet er ryddet. Det samme gælder fazer mints opdagede jeg for nylig.

LÆS FLERE BLOGINTERVIEWS HER.