Let’s face it: Det er absurd, men vi har ikke ligestilling! Hverken mellem kvinder og mænd eller piger og drenge. Og hverken i Danmark eller udlandet. Dét er vi simpelthen nødt til at tale om, og UNICEF inviterer dig til at deltage i samtalen. En ny podcast af Maria Jencel for UNICEF – ’De Usynlige Kvinders Klub’ – sætter fokus på problemerne og kommer med forslag til løsningerne.
’Alle mennesker er født frie og lige i værdighed og rettigheder’.
En erklæring, man umiddelbart skulle tro var både nem at afkode og let at efterleve. Ikke desto mindre støder vi igen og igen på strukturelle problemer i vores samfund. Problemer, der tydeligt viser, at vi i Danmark har et godt stykke vej at gå endnu. Og i store dele af resten af verden ser det langt værre ud.
UNICEF arbejder bl.a. for ligestilling, antidiskrimination og pigers rettigheder, og når UNICEF ser piger og kvinder i hele verden lide under manglende ligestilling, er der behov for at gøre noget. Derfor har UNICEF i samarbejde med Maria Jencel, radiovært, journalist og forfatter, produceret en podcast, der sætter fokus på de problemer, der gør kvinder usynlige – for der er heldigvis også løsninger på den ulighed, vi oplever både herhjemme og ude i verden.
I podcasten ’De Usynlige Kvinders Klub’ taler Maria Jencel med seks fremtrædende kvinder om seks aktuelle emner – i ligestillingens navn.
”Det, der interesserer mænd, interesserer alle. Det, der interesserer kvinder, interesserer KUN kvinder. Det er vildt, at vi i 2022 stadig har det sådan.”
Emilia van Hauen, kultursociolog og forfatter
Et samfund designet til mænd
Når vi kigger rundt i vores hverdag og omgivelser, skærer de kønnede forskelle i øjnene: Sikkerhedsseler og bilsæder er designet ud fra en mandekrop, skudsikre veste fungerer ikke til kvinder med bryster og størrelsen på smartphones er lavet ud fra en mands hånd. Samtidig forstår GPS, Siri og Alexa nemmere mandsstemmer end kvindestemmer, og gadebelysning i bybilledet tager på ingen måde hensyn til at skabe tryghed for den enlige kvinde på vej hjem i mørket.
”På verdensplan varetages 75 % af alt ulønnet omsorgsarbejde af kvinder. Og selvom vi i Danmark er godt på vej, så laver kvinder i gennemsnit hver dag 54 minutter mere ulønnet omsorgsarbejde end mænd.”1
Emma Holten, foredragsholder og cand.mag i Moderne Kultur og Kulturformidling
Opgør og oprør ulmer i hele verden
De seneste års mange kriser – klimakatastrofer, corona og voldsomme konflikter – har desværre været med til at ændre agendaen, så tiden er blevet brugt på akut hjælp og brandslukning. Men det må ikke få ligestilling til at miste fokus og momentum. For det meste af det, der sker i verden, er forbundet, og netop derfor er det vigtigt, at vi fortsætter med at tale om antidiskrimination samt pigers og kvinders rettigheder.
Vidste du, at vold mod piger og kvinder steg under corona-pandemien?2
Ligestilling ér højaktuel og sprængfarlig. Ikke kun i Danmark men i hele verden kommer der heldigvis større og større fokus på de helt fundamentale forskelle, der er i forhold til kønnene. Metoo, ’textmewhenyougethome’, afghanske piger der igen har mistet deres ret til job, bilkørsel og skolegang samt udviklingen i forhold til abortlovgivningen i USA er blot nogle af de emner, der fylder. Og det er vigtigt, at vi bliver ved med at tale om det, for kun på den måde kan vi ændre på det.
Annonse
”Både min mand og jeg har relativt store sociale platforme. Og jeg tror, han har fået måske tre grimme beskeder i sit liv – og jeg har fået utallige. Som altid er vinklet på køn.”
Maria Jencel, podcast-vært, journalist og forfatter
De seks emner og eksperter
UNICEF vil gerne hjælpe samtalen i gang og har derfor teamet op med Maria Jencel for at stille skarpt på nogle af de områder, der trænger til at blive talt om. I podcasten De Usynlige Kvinders Klub inviterer Maria seks eksperter til en snak om alt det, der ikke fungerer, men også til en diskussion af, hvordan vi løser udfordringerne. Alle seks eksperter er anerkendte inden for hvert deres område – få et overblik over emner og eksperter her:
1. Kvindelige iværksættere
Med Anne Stampe Olesen, der står bag Nordic Female Founders.
’For hver million, der investeres, havner kun 10.000 kr. hos kvindelige iværksættere.’