Mor-rollen

Foto: Getty Images Som nybagt mor opdager du, hvor mange ting din egen mor er gået igennem for din skyld.

10 ting din mor aldrig fortalte dig

Når du selv er blevet mor, finder du ud af, hvor meget din egen mor egentlig ofrede sig for din skyld, og hvad hun gennemgik for at gøre dig lykkelig, skiver blogger.

I ni måneder gik du og ventede på at blive mor. Måske gik der måneder og år forinden, hvor lysten til at få et barn groede i dig. Og nu står du så med din egen lille guldklump i favnen.

Når man selv er blevet forælder, bliver den lykkelige barndom pludselig sat i et helt nyt relief.

”Tænk, at min mor også har gennemgået alle de her smertefulde timer med veer,” tænker du måske nu. Eller ”nu forstår jeg, hvorfor mine forældre sjældent havde venner på besøg – de var jo alt for bombede om aftenen”. Eller ”mon min mors øjne ligesom mine blev fyldt med tårer, blot ved at kigge på sit elskede barn?”.

LÆS OGSÅ: 12 ting, jeg har lært af at have børn

For den amerikanske blogger Natasha Craig var den en kæmpe øjenåbner at blive først gravid og senere mor.

“I løbet af ni måneder lærte jeg personligt prisen for at være mor. Jeg vidste præcis, hvad det kræver at være mor. Jeg fik en helt ny forståelse for og taknemmelighed over den smukke kvinde, jeg kalder Mor. Jeg lærte om ting, mødre oplever, men som deres børn kun sjældent ved noget om”, skriver hun på sin blog på confessionsofateenagebride.com.

Hun har derefter fundet 10 ting, som din mor aldrig fortalte dig, men som du nu selv oplever:

1. Du fik hende til at græde – meget.

Alle de gange, du selv græder nu, har din mor også grædt. Da hun opdagede, hun var gravid, da hun lå med veer, da hun fik dig op på brystet, da hun holdt dig i sine arme, da du kom til skade første gang, da du kom til skade anden og tredje gang. Hun græd i frygt, i glæde, i bekymring, i frustration og af kærlighed. Hun delte alle dine egne følelser med dig, uanset om du opdagede det eller ej.

2. Hun ville gerne have det sidste stykke kage.

Men da du sad med dine store, runde barneøjne og kiggede glubsk på den næsten tomme tallerken, lod hun dig få stykket. Hun kunne ikke nænne andet.

3.  Det gjorde ondt på hende.

Alle de gange, dine små barnefingre hev hende i håret, kradsede hende i øjnene og mosede hende kinder, når du kravlede over hendes ansigt om morgenen. Alle de gange, du sparkede hende i maven – først indefra og senere udefra, når du ikke ville skiftes eller møvede dig rundt i sengen om natten. Og under den smertefulde fødsel, da du kørte over hendes tæer med gåvognen, og da du hamrede en gaffel i hende. Ja, der gjorde det ondt. Rigtig meget endda. Men hun brokkede sig kun (som regel) indeni.

4. Hun var altid bange.

Lige fra du blev undfanget opgav hun en masse gode ting i livet for at beskytte dig. Da du blev født, fortsatte hun med at passe på dig, så godt som hun overhovedet kunne. Hun var altid bange for, at du kunne komme til skade. Hendes hjerte stoppede næsten, mens hendes puls steg til skyerne, hver gang en fremmed nærmede sig og ville tage dig op, hver gang du væltede, hver gang du begyndte at græde, hver gang du skulle krydse den store vej. Hun var sikker på, at hun selv ville kunne beskytte dig bedre end nogen anden i verden.

LÆS OGSÅ: Nybagt mor: Vær stolt af din indre løvemor!

5. Hun ved godt, at hun ikke er perfekt.

Du behøver ikke fortælle din mor, at hun ikke gjorde det godt nok, eller at hun ikke er perfekt. For det ved hun udmærket godt. Hun er nemlig sin egen værste kritiker. Hun har evig dårlig samvittighed over, at hun ikke legede nok med dig, at hun ikke gav dig endnu mere kærlighed og nærvær, og hun ligesom alle andre mennesker begik en fejl. Hun ville ønske, hun kunne tage tilbage i tiden og gøre fejlen om, uanset hvor stor eller lille den virker i andres øjne.

6. Hun holdt øje med dig, når du sov.

Alle de gange, du ikke ville sove, gjorde din mor det heller ikke. Hun var oppe dag og nat for at hjælpe dig ind i drømmeland, og nogle gange var hun vågen bare for at sikre sig, at du havde det godt. Når hun sang og læste højt for dig om aftenen, var hun selv ved at falde i søvn, mens hun bad til, at du hurtigt ville sove, men i det øjeblik, dit ansigt slappede af, og din vejrtrækning blev rolig og fredfyldt, lyste hun op og havde lyst til at knuselske dig, fordi du så så dejlig ud.

7. Hun bar dig ikke blot i ni måneder.

Jo, det var hårdt at være gravid i slutningen med den kæmpestore, tunge mave, men din mor fortalte dig aldrig, hvor mange måneder hun i virkeligheden bar rundt på dig. Hver gang hun skulle ud i køkkenet, mens hun lavede mad og ryddede op, når du hun skulle på toilettet, når I skulle ud af døren, i din lift, fra dobbeltseng til tremmeseng, når du ikke ville hjem fra vuggestue og tusindvis af andre gange slæbte hun rundt på dig. Og alle de gange, du var ked af det eller havde brug for kys og kram, holdt hun dig tæt ind til sig. Hun blev træt i armene og kroppen, men du var altid velkommen i hendes favn.

8. Hun blev knust af din gråd.

Den værste lyd og det værste syn for din mor var at opleve dig græde. Med hver tåre, der trillede ned ad dine kinder, døde hendes hjerte en lille smule, og hun ville gøre alt, hvad hun kunne, for at du ikke skulle være ked af det.

9. Du kom altid først.

Din mor ville til hver en tid sætte sine egne behov før dine. Hun ville leve uden mad, søvn og bad, blot fordi du havde brug for al hendes nærvær. Hver dag ville hun gøre alt i sin magt for at opfylde dine behov og krav, og når dagen var slut, havde hun ikke energi til at gøre det samme for sig selv. Alligevel ville hun gøre præcis det samme dagen efter og alle andre dage.

10. Hun vil gøre det igen.

Det er så hårdt på alle områder at være mor, og man fejler, græder, er i tvivl, bliver skubbet helt ud til kanten og lærer en masse, man ikke kunne forstille sig på forhånd. Samtidigt er det så dejligt, fantastisk, skønt og vidunderligt, og man bliver fyldt med så meget kærlighed, at man ville gøre det en gang til. Det gælder også din mor – se blot på alle dem, der har søskende.

Se, hvad vi ellers skriver om: Baby, Klumme, Kærlighed, Mor, Psykologi og Familieliv