10 trin til en lettere fødsel
SPONSORERET indhold

10 trin til en lettere fødsel

En fødsel vil altid være en stor udfordring, men ved at forberede dig grundigt kan du bane vejen for en nemmere fødsel både fysisk og mentalt.

Af: Louise H. Rudolf Foto: Getty
18. maj. 2010 | Børn | Vores Børn

Din fødsel ligger forude, jubii (eller shit?). Du ved, det højst sandsynlig kommer til at være hårdt, og måske frygter du også, om du nu kan klare det. Der er mange måder at forberede sig på at skulle føde både psykisk og mentalt, så din fødsel bliver en så god oplevlse, som du selv kan gøre den til. Vi giver dig 10 tips til en lettere fødsel i galleriet.

Kilde: alltombarn

  1. Hold dig i form Gravide som holder sig i form har ofte en hurtigere fødsel. ”En god fysisk form giver også en bedre udholdenhed”, siger sundhedsplejerske og professor Tekoa King fra University of California. Gå, svøm eller deltag i gymnastik- eller yogahold specielt for gravide. 2. Gå til fødselsforberedelse At lære om fødslens forskellige trin og øve dig i at trække vejret ordentligt og bevare roen kan gøre dig mindre bange for fødslen. Prøv at finde ud af, hvilke kurser der findes i nærheden af dig og tjek hvor store grupperne er og om læreren er uddannet.
  2. Sørg for god støtte Din partner er sikkert selvskrevet til at stå ved din side under fødslen, men det kan være en god idé at arrangere støtte fra en ekstra person og eventuelt fra en professionel. En doula er en kvinde med stor erfaring i at hjælpe kvinder gennem en fødsel og hun kan støtte dig gennem hele forløbet. Det vigtigste er selvfølgelig at du har en person hos dig, som du er tryg ved.
  3. Distraher dig selv En fødsel tager i gennemsnit mellem 12 og 14 timer, så når du begynder at mærke at det er i gang, så hold dig i ro. ”Hvis du er urolig fra begyndelsen og tæller hver eneste lille ve, så slider du dig selv op”, siger Tekoa King. Forsøg i stedet at beskæftige dig med noget som kan fange din opmærksomhed og få dig til at slappe af. Se et par afsnit af din yndlings-serie eller lyt til god musik i din Ipod.
  4. Fyld dig med energi Noget let at spise i begyndelsen af fødslen kan hjælpe dig med at holde dit energiniveau oppe gennem hele forløbet. Men undgå at spise for fede ting, da en alt for fyldt mave kan gøre dig dårlig tilpas og få dig til at kaste op længere henne i fødslen. Muskelsammentrækninger og hurtigt åndedræt gør at du hurtigt mister væske. Drik derfor godt og bed om noget at drikke hvis du begynder at føle dig dehydreret.
  5. Tag et dejligt bad Smerten kan gøre at du spænder i hele kroppen, hvilket får dig til at føle endnu mere ubehag. Et varmt bad kan modvirke dette. Ret bruseren mod din lænd eller der hvor smerterne føles værst. Et bad kan du tage hele vejen gennem fødslen, dog skal du tjekke med din jordemoder, hvis vandet er gået.
  6. Få massage En undersøgelse fra Touch Research Institute ved University of Miami School of Medicine viser, at kvinder som blev masseret af deres partner under fødslen oplevede mindre smerte og uro. ”Når du stimulerer et område, der gør ondt med tryg og varme dæmper du de smertesignaler, der sendes til hjernen”, siger Teoka King. Fortæl din partner, hvordan du vil masseres. På et tidspunkt er det måske nakken du har lyst til, hvor det senere i forløbet kan være din lænd du gerne vil have masseret.
  7. Lig ikke ned hele tiden Ved at holde dig oprejst lader du tyngdekraften arbejde for dig. Når babyens hoved presser mod livmoderhalsen, hjælper det med at udvide dig. Prøv forskellige positioner, stå op, stå på knæ eller sid på hug.
  8. Vær åben for smertelindring Det kan være en god idé ikke helt at udelukke muligheden for at få smertelindring som for eksempel en epiduralblokade. Ved meget langvarige fødsler kan det give det ekstra overskud, der gør at fødslen bliver en god oplevelse. Af andre muligheder for smertelindring kan blandt andet nævnes varme bade, akupunktur eller lattergas.
  9. Træk vejret Korte åndedrag mellem veerne kan hjælpe dig med at slappe af og hvile. Brug de strategier som også hjælper dig med at slappe af i hverdagen. Det kan være dybe åndedrag, at visualisere dit favoritsted eller at høre musik. Alle fødsler slutter og når det sker ligger der et helt nyt liv i dine arme.