Sjove aktiviteter i vinterferien med børn
SPONSORERET indhold

12 hyggelige ting I kan lave i vinterferien

Få idéer til aktiviteter, du kan lave sammen med dine børn både indenfor og udenfor i vinterferien.

Af: Redaktionen Foto: Getty Images
07. feb. 2022 | Børn | Vores Børn

Udenfor er det stadig koldt og fugtigt, men vinterferien behøver ikke blive trist af den grund, blot fordi I ikke har valgt at tage til sydens sol og varme eller med skiliften op på pisterne.

Både indenfor og udenfor kan ugen i vinterferien sagtens blive fyldt med sjove, hyggelige og aktive oplevelser, der ikke nødvendigvis koster det store – og som oven i købet kan være helt gratis.

LÆS OGSÅ: 7 oplevelser til vinterferien

Vi har samlet en liste over 12 gode ideer til jer, som trænger til at lave noget rart med ungerne - og der er lidt for enhver pengepung.

1. Tag på éndags-skiferie til Sverige

Næsten lige så snart dit barn kan gå, kan det også stå på ski. Junior skal i hvert fald ikke være særlig gammel for at få en sjov dag i sneen sammen med mor og far. I det sydlige Sverige finder du blandt andet Mullsjö og Vallåsen, som både har kælke- og børnebakker. Tjek Visit Sweden for flere muligheder.

2. Hop i badeland

Overalt i landet ligger der svømmehaller, og de fleste har et lunt babybassin, som det er hyggeligt at plaske rundt i, så hele familien kan komme afsted. Skal oplevelsen være lidt vildere, så gå efter de store badelande såsom Lalandia, DGI-byen og Aqua Forum Horsens, der byder på bølgebrus og palmesus i næsten sydlandske temperaturer.

3. Bag en kage eller et brød

Heldigvis behøver du ikke være vinder af Den Store Bagedyst for at lave lækre kager med dit barn, og de fleste børn synes, at det er tophyggeligt at bikse ting og sager sammen i køkkenet. I bund og grund består de fleste kager af nogle ganske få ingredienser, der lige skal blandes, hæve og en tur i ovnen. Hvis det er svært for dit barn selv at røre rundt, kan han måske komme mel og bagepulver i skålen. Dit større barn vil synes, det er hyggeligt at pynte den med glasur eller krymmel. Få masser af inspiration til opskrifter her.

SMK_Friday_april__16.jpg
Foto: Statens Museum for Kunst

4. Tag på museum

At tage på museum behøver hverken at være støvet eller kedeligt. Rundt om i landet findes der masser af børnevenlige museer lige fra Statens Museum for kunst, der i år i hele uge 7 og 8 har kreative værksteder for børn. Også på Nationalmuseet foregår der, som altid, en masse aktiviteter for børn i alle aldre. På Jernbanemuseet i Odense og i Den Gamle By i Århus er der også en masse sjove aktiviteter for børn og barnlige sjæle. 

5. Lav jeres egen trylledej

Slip kreativiteten løs med hjemmelavet trylledej, der fungerer ligesom modellervoks, men koster en brøkdel. Opskriften er ganske nem, og din tumling kan selv være med til at ælte.

Til trylledej skal du bruge:

  • 2 kopper mel
  • 1 kop fint salt
  • 1 kop vand
  • Eventuelt en skefuld olie og lidt frugtfarve, hvis dejen skal være farvet

Ælt ingredienserne sammen og tilsæt mere mel, indtil dejen ikke længere er våd.

Når I er færdige med at modellere, kan I enten bage figurerne eller gemme dejen i en frysepose. Den holder længe.

6. Lav et hjemme-spa

Tænd stearinlys, læg håndkæder ud på stuegulvet, fyld et fad med lunken vand og forkæl dit barn med wellness. I kan udvide behandlingerne fra fodbad og massage til også at tælle agurkeskiver på øjenlågene, fodscrub med en lille skuresvamp og hårkur – kun fantasien sætter grænser. Du kan blive inspireret her.

7. Find et krea-projekt

Fin jeres kreative evner frem og lad spisebordet forvandle sig til krea-værksted. De fleste projekter kan bare bestå i at lave finurlige ting ud af aviser, male på sten, I har fundet på stranden, eller lave sjove projekter med hama perler. Men måske skal en gammel papkasse også forvandles til dukkehus med lidt maling? Eller måske er det nok at tegne fire tegninger i en flot farveskala, der kan sættes i ramme og hænges op på værelset? Kun fantasien sætter grænser for, hvad I kan kaste jer ud i. Måske er det nu, du skal lære den lille at strikke, sy eller måske lave linoleumstryk? 

8. Lær at cykle…

...Eller køre på løbecykel, eller hinke, eller gå med gåvogn. Nu, hvor I har en masse lyse timer sammen og ikke skal nå en masse, er det oplagt at øve sig på en færdighed – især udenfor. Det handler ikke om at pace dit barn, men derimod om at have tid nok til at være tålmodig og forsøge igen og igen, så længe hun synes, det er sjovt.

9. Tag i biffen

Er dit barn stor nok til at kunne se en hel film, er det hyggeligt at gå i biografen sammen. Du kan se de aktuelle film på kino.dk, eller også kan I lave en biograf derhjemme, poppe jeres egne popcorn, tage dyner og madrasser ind i stuen og hygge i pyjamas. 

10. Tænd et bål

Har I have, kan I tænde et bål - og måske lave snobrød, hvis vejret er til det? Først skal I selvfølgelig lige bygge bålstedet, og det kræver måske en tur på stranden eller byggemarkedet efter nogle sten til at afskærme. Og så er det ellers ud foran flammerne og nyde, at det lysner og snart er forår og sommer.

Zoo.jpg
Foto: Zoologisk Have København

11. Dyrk dyrene

Børn og dyr går godt i spænd, og heldigvis er der mange steder, man kan komme tæt på naturens væsner - også i uge 7. Både i Den Blå Planet, landets zoologiske haver, Naturhistorisk Museum i Aarhus og Randers Regnskov kan I opleve dyr helt tæt på - både de udstoppede og levende af slagsen. 

Skal det være gratis, kan I lægge vejen forbi skoven og finde en gammel træstub, samle biller og andre insekter og tage dem med hjem til undersøgelse. De større børn kan lave et lille terrarium af et syltetøjsglas eller et sejt insekthotel. 

12. Lav en bilbane

Omdan stuen til en bilbane og brug agen på at lege. Det kræver blot noget farvet tape, og at I rydder møblerne lidt til side. Sæt så to parallelle tapestreger på gulvet, som kan bugte sig rundt, og som dit barns legetøjsbiler kan køre imellem. Måske kan junior selv være med til at lave designet – og så bliver den ikke smadret så let som togbanen. Skal det være ekstra sjovt, kan I lave lyskryds, fodgængerfelter og andre sjove tiltag. 

Anbefalet til dig