Sjove aktiviteter i vinterferien med børn

Foto: Tivoli/Luise Balle Der er masser af ting at tage sig til både inde og ude - og i hele landet. I kan blandt andet møde idolerne i Tivoli.

Sjove aktiviteter i vinterferien med børn

17 hyggelige ting I kan lave i vinterferien

Få idéer til aktiviteter, du kan lave sammen med dine børn både indenfor og udenfor i vinterferien.

OBS: Grundet coronavirus i årets vinterferie er denne guide ikke opdateret, da mange af landets kulturtilbud holder lukket.

Udenfor er det stadig koldt og fugtigt, men vinterferien behøver ikke blive trist af den grund, blot fordi I ikke har valgt at tage til sydens sol og varme eller med skiliften op på pisterne.

Både indenfor og udenfor kan ugen i vinterferien sagtens blive fyldt med sjove, hyggelige og aktive oplevelser, der ikke nødvendigvis koster det store – og som oven i købet kan være helt gratis.

LÆS OGSÅ: 7 oplevelser til vinterferien

Vi har samlet en liste over 17 gode ideer til jer, der trænger til at lave noget rart med ungerne - og der er lidt for enhver pengepung.

Barn_paa_ski.jpg

1. Tag på éndags-skiferie til Sverige

Næsten så snart, dit barn kan gå, kan det også stå på ski. Det skal i hvert fald ikke være særlig gammel for at få en sjov dag i sneen sammen med mor og far. I det sydlige Sverige finder du blandt andet Mullsjö, som både har kælke- og børnebakker. Tjek Visit Sweden for muligheder.

2. Hop i badeland

Overalt i landet ligger der svømmehaller og de fleste med et lunt babybassin, som det er hyggeligt at plaske rundt i. Skal oplevelsen være lidt vildere, så er de store badelande såsom Lalandia, DGI-byen og Aqua Forum Horsens, der byder på bølgebrus og palmesus i næsten sydlandske temperaturer.

3. Kagekursus

Hvis du er vild med at bage kage er det måske en idé at bruge vinterferien til kagekursus. Der er familiekurser og ven/venindekurser i fedtkager, cup cakes og chokolade. Måske var det en idé at lade bedsteforældrene tage afsted, hvis du ikke selv har fri i ferien. Find et kagekursus her.

4. Bag en kage eller et brød

Du behøver ikke være vinder af Den Store Bagedyst for at lave lækre kager med dit barn. I bund og grund består de fleste kager af nogle ganske få ingredienser, der lige skal blandes, hæve og en tur i ovnen. Hvis det er svært for dit barn selv at røre rundt, kan han måske komme med og bagepulver i skålen. Dit større barn vil synes, det er hyggeligt at pynte den med glasur eller krymmel. Kagen kan jo sagtens skiftes ud med en brødopskrift, hvis det skal være sukkertfrit. Få masser af inspiration til opskrifter her.

SMK_Friday_april__16.jpg
Foto: Statens Museum for Kunst

5. Tag på museum

At tage på museum behøver hverken være støvet eller kedeligt. Rundt om i landet findes der masser af børnevenlige museer lige fra Statens Museum for kunst, der i år i hele uge 7 har familieture rundt på museet samt værksteder for børn i både uge 7 og 8. Også på Nationalmuseet foregår der, som altid, en masse aktiviteter for børn i alle aldre. På Jernbanemuseet i Odense og i Den Gamle By i Århus er der også en masse sjove aktiviteter for børn og barnlige sjæle. 

6. Lav jeres egen trylledej

Slip kreativiteten løs med hjemmelavet trylledej, der fungere ligesom modellervoks men koster en brøkdel. Opskriften er ganske nem, og din tumling kan selv være med til at ælte: 2 kopper mel, 1 kop fint salt og 1 kop vand blandes. Kom eventuel en skefuld olie og lidt frugtfarve i, hvis dejen skal være farvet. Ælt og tilsæt mere mel, indtil dejen ikke længere er våd. Når I er færdige med at modellere, kan I enten bage figurerne eller gemme dejen i en frysepose. Den holder længe.

Disney_on_ice_1.jpg
Foto: Disney on ice/PR

7. Disney on ice

Traditionen tro vender Disney on ice tilbage til Danmark i vinterferien - i år med showet Magical Ice Festival , hvor børn og barnlige sjæle kan opleve tapre Vaiana og halvguden Maui på en farefuld færd, de royale Frost-søstre med alle deres venner på vej igennem det kolde og funklende landskab, Den Lille Havfrues Sebastian, når han må holde skruen i vandet sammen med den nysgerrige Ariel og mange flere kendte Disney-figurer - nu på skøjter. Disney on ice kan opleves i Jyske Bank Boxen i Herning og Royal Arena i København.

8. Lav et hjemme-spa

Tænd stearinlys, læg håndkæder ud på stuegulvet, fyld et fad med lunken vand og Forkæl dit barn med wellness. I kan udvide behandlingerne fra fodbad og massage til også at tælle agurkeskiver på øjenlågene, fodscrub med en lille skuresvamp og hårkur – kun fantasien sætter grænser. Du kan blive inspireret her.

9. En tur i Tivoli

Tivoli i København har massevis af aktiviteter for hele familien. I år kan også de helt små (fra 2 år) få glæde af den gamle have, hvor Rasmus Klump og hans venner er klar med to nye forestillinger; Vinterløjer og Pingonesien tur/retur. Der er også skøjtebane, vinterhygge og de sædvanlige sjove forlystelser, der kan glæde de fleste - og naturligvis en masse gode spiseoplevelser. Som noget nyt i år åbner Tivoli desuden en særlig tegnebod, hvor børn kan få lov at lave en flot tegning, som efterfølgende bliver lavet om til et kunstværk til væggen. Du kan læse mere om vinterferie i Tivoli her.

10. Find et krea-projekt

De fleste kreative projekter kan bare bestå i at lave finurlige ting ud af aviser, male på sten, I har fundet på stranden, eller lave sjove projekter med hama perler. Måske skal en gammel papkasse forvandles til dukkehus med lidt maling, eller måske er det nok at tegne fire tegninger i en flot farveskala, der kan sættes i ramme og hænges op på værelset. Hvis I er i København, kan I også være kreative i Lego World i Bella Center, hvor 30 forskellige aktiviteter og millioner af byggeklodser sikrer underholdningen for hele familien. 

migogramasjang1.jpg
Foto: DR

11. Mig og Ramasjang

I DR Byen åbnes dørene til en helt særlig rundvisning, der hedder 'Mig og Ramasjang'. Her kan børn i alderen 4-9 år komme helt tæt på det populære Ramasjang-univers gennem en spændende rejse rundt i DR Byen fyldt med inspirationsposter i jagten på at skabe deres helt egen særlige Ramasjang identitet. Den børnevenlige 'rundvisning' er blandt andet åben hele vinterferien. 

12. Lær at cykle…

Eller køre på løbecykel, eller hinke, eller gå med gåvogn. Nu, hvor I har en masse lyse timer sammen og ikke skal nå en masse, er det oplagt at øve sig på en færdighed – især udenfor. Det handler ikke om at pace dit barn men derimod om at have tid nok til at være tålmodig og forsøge igen og igen, så længe hun synes, det er sjovt.

13. Tag i biffen

Er dit barn stor nok til at kunne se en hel film, er det hyggeligt at gå i biografen sammen. Du kan se de aktuelle film på kino.dk, eller også kan I lave en biograf derhjemme, poppe jeres egne popkorn, tage dyner og madrasser ind i stuen og hygge i pyjamas. 

14. Tænd et bål

Har I have, kan I tænde et bål - og måske lave snobrød, hvis vejret er til det? Først skal I selvfølgelig lige bygge bålstedet, så det kræver måske en tur på stranden eller byggemarkedet efter nogle sten til at afskærme. Og så er det ellers ud foran flammerne og nyde, at det lysner og snart er forår og sommer.

Zoo.jpg
Foto: Zoologisk Have København

15. Dyrk dyrene

Børn og dyr går godt i spænd, og heldigvis er der mange steder, man kan komme tæt på dem. Både i Den Blå Planet, landets zoologiske haver, Naturhistorisk Museum i Aarhus og Randers Regnskov kan man opleve dyr tæt på døde eller i levende live. I Københavns Zoo kan I også komme med til lysfest, hvor haven lyses op med interaktive lysinstallationer fra klokken 17-21 fra mandag til lørdag i uge 7.
På mikroniveau kan en i finde en gammel træstub i skoven, samle biller og andre insekter og tage dem med hjem til undersøgelse. De større børn kan lave et lille terrarium af et syltetøjsglas.

16. Lav en bilbane

Omdan stuen til en bilbane. Det kræver blot noget farvet tape, og at I rydder møblerne lidt til side. Sæt så to parallelle tapestreger på gulvet, som kan bugte sig rundt, og som dit barns legetøjsbiler kan køre imellem. Måske kan dit barn selv være med til at lave designet – og så bliver den ikke smadret så let som togbanen.

Kids_City_Dansk_Arkitektur_Center (13).jpg
Foto: Dansk Akitektur Center

17. Besøg et hus på hovedet i Kids' City

Hos Dansk Arkitektur Center åbnes dørenene for den helt store forårssatsning "Kids' City", hvor børnefamilier og nysgerrige sjæle kan gå på opdagelse i et sanseligt univers med sjove og skæve installationer - fx omvendte huse og kæmpe stole og opleve, hvad arkitektur betyder for byen. I denne mini-by kan børn både klatre, rutsche og undersøge byen helt tæt på. I vinterferien lægger Silja Okking fra Ramasjang, HipsomHap og Mek Pek også vejen forby Dansk Arkitektur Center og underholder børnene. Alle arrangementer er gratis ved betalt entré (voksen).

Se, hvad vi ellers skriver om: Rejseguide, Aktiviteter for børn og Familieliv