Sjove aktiviteter i vinterferien med børn
Foto: Nimastock | Der er masser af ting at tage sig til både inde og ude - og i hele landet. Få vores tip her.
Vores Børn

Sjove aktiviteter i vinterferien med børn

15 hyggelige ting I kan lave i vinterferien

Få ideer til aktiviteter, du kan lave sammen med dine børn både indenfor og udenfor i vinterferien.

Af Af redaktionen 01.feb.2017 Børn

Udenfor er det stadig koldt og fugtigt, men vinterferien behøver ikke blive trist af den grund, blot fordi I ikke har valgt at tage til sydens sol og varme.

Både indenfor og udenfor kan ugen i vinterferien sagtens blive fyldt med sjove, hyggelige og aktive oplevelser, der ikke nødvendigvis koster det store – og oven i købet kan være helt gratis.

Vi har samlet en liste over 15 gode ideer til jer, der trænger til at lave noget rart med ungerne.

1. Tag på éndags-skiferie til Sverige

Næsten så snart, dit barn kan gå, kan det også stå på ski. Det skal i hvert fald ikke være særlig gammel for at få en sjov dag i sneen sammen med mor og far. I det sydlige Sverige finder du blandt andet Mullsjö, som både har kælke- og børnebakker. Tjek Visit Swedens hjemmeside for muligheder.

2. Hop i badeland

Overalt i landet ligger der svømmehaller og de fleste med et lunt babybassin, som det er hyggeligt at plaske rundt i. Skal oplevelsen være lidt vildere, så er de store badelande såsom Lalandia, DGI-byen og Aqua Forum Horsens, der byder på bølgebrus og palmesus i næsten sydlandske temperaturer.

3. Kagekursus

Hvis du er vild med at bage kage er det måske en idé at bruge vinterferien til kagekursus. Der er familiekurser og ven/venindekurser i fedtkager, cup cakes og chokolade. Måske var det en idé at lade bedsteforældrene tage afsted, hvis du ikke selv har fri i ferien. Find et kagekursus på kageting.dk 

4. Bag en kage eller et brød

Du behøver ikke være Anne Mette fra Den Store Bagedyst for at lave lækre kager med dit barn. I bund og grund består de fleste kager af nogle ganske få ingredienser, der lige skal blandes, hæve og en tur i ovnen. Hvis det er svært for dit barn selv at røre rundt, kan han måske komme med og bagepulver i skålen. Dit større barn vil synes det er hyggeligt at pynte den med glasur eller krymmel.  Kagen kan jo sagtens skiftes ud med en brødopskrift, hvis det skal være sukkertfrit.

LÆS OGSÅ: Opskrift på langtidshævet brød

LÆS OGSÅ: Tykke pandekager med bær

LÆS OGSÅ: Opskrift på kager: Cupcakes, popcakes og macarons

5. Tag på museum

At tage på museum behøver hverken være støvet eller kedeligt. Rundt om i landet findes der masser af børnevenlige museer lige fra Den Gamle By i Aarhus til jernbanemuseet i Odense og Børnenes museum på Nationalmuseeet i København.

Til forskel fra gamle dage er museerne i dag indrettet til børn, hvor der er masser at prøve, røre ved og udforske.

6. Lav jeres egen trylledej

Slip kreativiteten løs med hjemmelavet trylledej, der fungere ligesom modellervoks men koster en brøkdel. Opskriften er ganske nem, og din tumling kan selv være med til at ælte: 2 kopper mel, 1 kop fint salt og  1 kop vand blandes. Kom eventuel en skefuld olie og lidt frugtfarve i, hvis dejen skal være farvet. Ælt og tilsæt mere mel, indtil dejen ikke længere er våd.

Når I er færdige med at modellere, kan I enten bage figurerne eller gemme dejen i en frysepose. Den holder længe.

7. Afhold jeres egen olympiade

Find en række discipliner, som dit barn synes er sjove. Det kan være at bygge et højt tårn af klodser, lave et puslespil hurtigst, kravle først hen til enden af lejligheden, give dukken tøj på.

8. Byg et hjemme-spa

Tænd stearinlys, læg håndkæder ud på stuegulvet, fyld et fad med lunken vand og Forkæl dit barn med wellness. I kan udvide behandlingerne fra fodbad og massage til også at tælle agurkeskiver på øjenlågene, fodscrub med en lille skuresvamp og hårkur – kun fantasien sætter grænser.

LÆS OGSÅ: Forkæl dit barn med wellness

9. Byg en hule

Selvom temperaturen stadig ikke er til mange timer udenfor, er det sjovt at bygge en hule i skoven eller i haven. Det får også pulsen op og styrker motorik og fantasi. Hvis I ikke bor i nærheden af naturen, kan man sagtens lave huler indenfor, invitere dukker og bamser på besøg og måske endda afholde et lille teselskab under spisebordet.

LÆS OGSÅ: Fem fantastiske huler

10. Find et krea-projekt

De fleste kreative projekter kan bare bestå i at lave finurlige ting ud af aviser, male på sten, I har fundet på stranden, eller fine halskæder. Måske skal en gammel papkasse forvandles til dukkehus med lidt maling, eller måske er det nok at tegne fire tegninger i en flot farveskala, der kan sættes i ramme og hænges op på værelset. Hvis I er i København, kan I også være kreative i Lego World i Bella Center, hvor 22 lastbiler har læsset massevis af byggeklodser af til fri afbenyttelse for besøgende. 

LÆS OGSÅ: Krea: 4 nemme halskæder

11. Lær at cykle…

Eller køre på løbecykel, eller hinke, eller gå med gåvogn. Nu, hvor I har en masse lyse timer sammen og ikke skal nå en masse, er det oplagt at øve sig på en færdighed – især udenfor. Det handler ikke om at pace dit barn men derimod om at have tid nok til at være tålmodig og forsøge igen og igen, så længe hun synes, det er sjovt.

12. Tag i biffen

Er dit barn stor nok til at kunne se en hel film, er det hyggeligt at gå i biografen sammen. Du kan se de aktuelle film på kino.dk, eller også kan I lave en biograf derhjemme, poppe jeres egne popkorn, tage dyner og madrasser ind i stuen og hygge i pyjamas.

13. Tænd et bål

Har I have, kan I tænde et bål og lave snobrød sammen. Først skal I selvfølgelig lige bygge bålstedet, så det kræver måske en tur på stranden eller byggemarkedet efter nogle sten til at afskærme. Og så er det ellers ud foran flammerne og nyde, at det lysner og snart er forår og sommer.

14. Dyrk dyrene

Børn og dyr går godt i spænd, og heldigvis er der mange steder, man kan komme tæt på dem. Både i Den Blå Planet, landets zoologiske haver, Naturhistorisk Museeum i Aarhus og Randers Regnskov kan man opleve dyr tæt på døde eller i levende live. På mikroniveau kan en i finde en gammel træstub i skoven, samle biller og andre insekter og tage dem med hjem til undersøgelse. De større børn kan lave et lille terrarium af et syltetøjsglas.

15. Lav en bilbane

Omdan stuen til en bilbane. Det kræver blot noget farvet tape, og at I rydder møblerne lidt til side. Sæt så to parallelle tapestreger på gulvet, som kan bugte sig rundt, og som dit barns legetøjsbiler kan køre imellem. Måske kan dit barn selv være med til at lave designet – og så bliver den ikke smadret så let som togbanen.

LÆS OGSÅ: Ferie: Hvilken type er jeres familie?

LÆS OGSÅ: Rejsetips til babys første ferie

LÆS OGSÅ: Skiferie med børn – 10 gode råd


Henter...