Sjove aktiviteter i vinterferien med børn
SPONSORERET indhold

15 hyggelige ting I kan lave i vinterferien

Du behøver ikke at gå i panik, fordi du ikke nåede at planlægge vinterferien. Her får du 15 gode idéer til sjove aktiviteter, du kan lave sammen med dine børn både indenfor og udenfor i vinterferien.

Af: Redaktionen Foto: Getty Images
24. jan. 2023 | Børn | Vores Børn

Skiferien blev heller ikke til noget i år, sommerhuset er udlejet til andre, og den store udlandsrejse venter I lige lidt med. 

Men hvad skal I så få vinterferien med børn til at gå med? Ungerne kravler på væggene, hvis I får brændt lidt krudt af, og I savner sikkert også noget god familiesjov i hinandens selskab. 

Ugen i vinterferien kan sagtens blive fyldt med sjove, hyggelige og aktive oplevelser både indenfor og udenfor, der ikke nødvendigvis koster det store. Faktisk kan det ovenikøbet være helt gratis.

Hvad med at tage en tur på ski i det københavnske i uge 7 eller uge 8? Eller dykke en tur under vandet og hilse på hammerhajer, piratfisk og andre fantastiske undervandsskabninger? Små, kreative hænder kan også få lov at lege med formgivning, mens krudtuglerne kan blive blæst igennem ved det danske vesterhav i vinterferien.  

Vi har samlet 15 skønne og billige oplevelser i hele landet for børn og hele familien i vinterferien.

1. Tag på éndags-skiferie

Fik I ikke booket årets skiferie, men vil I alligevel gerne mærke suset – og måske teste familiens yngstes evner på ski?

Næsten lige så snart dit barn kan gå, kan det også stå på ski. Junior skal i hvert fald ikke være særlig gammel for at få en sjov dag i sneen sammen med mor og far. I det sydlige Sverige finder du blandt andet Mullsjö og Vallåsen, som både har kælke- og børnebakker. Tjek Visit Sweden for flere muligheder.

I kan også tage en tur på pisten på Copenhill på Amager i København. Den øverste del af skibakken bliver katagoriseret som en sort/rød pist, mens den midterste og nederste del er kategoriseret som en blå/grøn pist. Derudover er der slalom bane, freestyle-park og også et område for de mindste skiløbere.

Det er muligt at leje skiudstyr ved bunden af pisten samt at booke skiskole online. 

Copenhill_vinterferie.jpg
Vinterferien behøver ikke at være lig med en lang skiferie. Det kan også bare være en endagstur til Copenhill. Foto: Getty Images. 

2. Hop i badeland

Overalt i landet ligger der sjove svømmehaller, og de fleste har et lunt babybassin, som det er hyggeligt at plaske rundt i, så hele familien kan komme afsted. Skal oplevelsen være lidt vildere, så gå efter de store badelande såsom LalandiaDGI-byen og Aqua Forum Horsens, der byder på bølgebrus og palmesus i næsten sydlandske temperaturer.

Et ekstra plus er, at alle bliver rene!

3. Bag en kage eller et brød

Heldigvis behøver du ikke være vinder af Den Store Bagedyst for at lave lækre kager med dit barn, og de fleste børn synes, at det er tophyggeligt at bikse ting og sager sammen i køkkenet. I bund og grund består de fleste kager af nogle ganske få ingredienser, der lige skal blandes, hæve og en tur i ovnen. Hvis det er svært for dit barn selv at røre rundt, kan han måske komme mel og bagepulver i skålen. Dit større barn vil synes, at det er hyggeligt at pynte den med glasur eller krymmel.

Få masser af inspiration til opskrifter her.

4. Rejs tilbage i tiden

Hvordan så verden egentlig ud, dengang bedste var barn? Eller dengang adlen pyntede sig med storslåede fester og fine kjoler? Og hvordan er det nu lige, at vi mennesker har fået skabt den verden, vi kender i dag?

At tage på museum behøver hverken at være støvet eller kedeligt. Rundt om i landet findes der masser af børnevenlige museer som tager historien seriøst.

På Nationalmuseet foregår der, som altid, en masse aktiviteter for børn i alle aldre i uge 7 og uge 8. I Den Gamle By i Århus kan I gå en tur tilbage i tiden og se, hvordan bybilledet så ud gennem H.C. Andersens øjne før 1900-tallet og over i de moderne tider. Nyd også en kage fra bageren i Algade, se 1920’ernes mest populære biler.

Hils på Grauballemanden, Stenalderen og vikingerne på Moesgaard Museum og sug vingesuset til jer i det gamle Danmark på Frilandsmuseet.

Kronborg Slot kan små prinser og prinsesser få afløb for deres storslåede drømme – og i vinterferien kan I som noget helt særligt også hilse på monstre. Sejt, ikke?

Moesgaard_museum_vinterferie.jpg
Det ligner næsten en scene fra Disneyfilmen Coco på Moesgaard Museum. Foto: Moesgaard Museum

5. Lav jeres egen trylledej

Slip kreativiteten løs med hjemmelavet trylledej, der fungerer ligesom modellervoks, men koster en brøkdel. Opskriften er ganske nem, og din tumling kan selv være med til at ælte.

Til trylledej skal du bruge:

  • 2 kopper mel
  • 1 kop fint salt
  • 1 kop vand
  • Eventuelt en skefuld olie og lidt frugtfarve, hvis dejen skal være farvet

Ælt ingredienserne sammen og tilsæt mere mel, indtil dejen ikke længere er våd.

Når I er færdige med at modellere, kan I enten bage figurerne eller gemme dejen i en frysepose. Den holder længe.

6. Lav et hjemme-spa

Tænd stearinlys, læg håndkæder ud på stuegulvet, fyld et fad med lunken vand og forkæl dit barn med wellness. I kan udvide behandlingerne fra fodbad og massage til også at tælle agurkeskiver på øjenlågene, fodscrub med en lille skuresvamp og hårkur – kun fantasien sætter grænser. Du vil med garanti også nyde en hyggelig spa-dag.

Du kan blive inspireret her.

7. Find et krea-projekt

Kunst er ikke kun for voksne. Find jeres kreative evner frem og lad spisebordet forvandle sig til krea-værksted i vinterferien. De fleste projekter kan bare bestå i at lave finurlige ting ud af aviser, male på sten, I har fundet på stranden, eller lave sjove projekter med hama perler. Men måske skal en gammel papkasse også forvandles til dukkehus med lidt maling? Kun fantasien sætter grænser for, hvad I kan kaste jer ud i. Måske er det nu, du skal lære den lille at strikke, sy eller måske lave linoleumstryk? 

I Louisianas Børnehus kan ungerne også slå sig løs med kreative syslerier i det tre-etagers-store værksted. Når der skal brændes krudt af, kan I sende børnene på opdagelse i den store skulpturpark, hvor der er masser af plads til leg og ballade - også i det kølige vejr.

Aros kan I lære at lave seje Tufting-portrætter, kreere pomon-monstre eller være med til at skabe et kæmpe fællesværk i garn.

Kreativt_barn.jpg
Frem med farver, pensler og andre syslerier. I vinterferien er der god tid til at være kreativ. Foto: Getty Images

8. Lær at cykle …

... Eller køre på løbecykel, eller hinke, eller gå med gåvogn. Nu, hvor I har en masse lyse timer sammen og ikke skal nå en masse, er det oplagt at øve sig på en færdighed – især udenfor.

Det handler ikke om at pace dit barn, men derimod om at have tid nok til at være tålmodig og forsøge igen og igen, så længe hun synes, det er sjovt.

9. Tag i biffen

Er dit barn stor nok til at kunne se en hel film, er det hyggeligt at gå i biografen sammen. Du kan se de aktuelle film på kino.dk, eller også kan I lave en biograf derhjemme, poppe jeres egne popcorn, hive dyner og madrasser ind i stuen og hygge i pyjamas. Så handler det bare om ikke at falde i søvn ...

10. Hop i klitter og drik kakao

Ved Vesterhavet er det koldt og gerne en smule blæsende her om vinteren, men naturen er ikke mindre attraktiv og storslået af den grund. Du kan tage børnene med på ravjagt og gå lange ture ved vandet med en varm kop kakao som afslutning. Hvis I har mest lyst til at lave indendørsaktiviteter, er der også mange gode muligheder, da både museer, badeland og legeland ligger inden for rækkevide. Prøv f.eks. det imponerende Tirpitz-museum i Blåvand.

Har I brug for et par dage væk fra hverdagen, er der også rig mulighed for at leje et af de mange små, hyggelige sommerhuse på Vestkysten med brændeovn og udsigt til klitterne. Ahh, man kan nærmest mærke roen.

Tirpitz_vinterferie.jpg
Snus rundt i gamle bunkere og lær om Vesterhavets historie hos det flotte Tirpitz-museum. Foto: Tirpitz Presse

11. Dyrk dyrene

Børn og dyr går godt i spænd, og heldigvis er der mange steder, I kan komme tæt på naturens væsner - også i uge 7 og uge 8. Både i landets zoologiske haver, Naturhistorisk Museum i Aarhus og Randers Regnskov kan I opleve dyr helt tæt på - både de udstoppede og levende af slagsen. 

Hvis du ikke allerede har været der, så må du også afsted til Den Blå Planet i vinterferien. Det kan anbefales at booke en rundvisning, så I kan se de steder, hvor kun dyrepasserne kommer. I kan også komme helt tæt på fortidens giganter og hilse på både hammerhaj og havfruer – helt uden rundvisning.

Skal det være gratis, kan I lægge vejen forbi skoven og finde en gammel træstub, samle biller og andre insekter og tage dem med hjem til undersøgelse. De større børn kan lave et lille terrarium af et syltetøjsglas eller et sejt insekthotel. 

12. Lav en bilbane

Omdan stuen til en bilbane og brug dagen på at lege. Det kræver blot en håndfuld legebiler, noget farvet tape, og at I rydder møblerne lidt til side. Sæt så to parallelle tapestreger på gulvet, som kan bugte sig rundt, og som dit barns legetøjsbiler kan køre imellem. Måske kan junior selv være med til at lave designet – og så bliver den ikke smadret så let som togbanen.

Skal det være ekstra sjovt, kan I lave lyskryds, fodgængerfelter og andre sjove tiltag. Det skal nok sikre en hel dags leg.

13. Tag til magiske Malmø

På den anden side af sundet ligger hyggelige Malmø med fine, små gader og spændende butikker. Der er også et stort udvalg af seje legepladser, hvis dem i lokalområdet er ved at blive lidt halvkedelige.

Er vejret koldt og trist, kan I snuse rundt i det store shoppingcenter Emporia i Hyllie. Her gemmer sig ikke mindre end 200 butikker og over 20 caféer og restauranter. Når du er der, må du ikke gå glip af den unikke tagpark med udsigt over broen og Øresund – hvis vintervejret altså tillader det.

Emporia blev kåret til et af verdens bedste shoppingcenter ved World Architecture Festival i Singapore, og det er et ganske imponerende center.

14. Besøg en bondegård

Der findes ikke dårligt vejr – kun forkert påklædning. Og lige netop derfor, er det en glimrende idé at tage et smut forbi en af de mange hyggelige bondegårde, der findes overalt i landet. Vinteren og vejret begrænser muligvis visse besøg hos dyrene, men det er stadig hyggeligt og landligt og garanteret et hit hos de fleste børn.

I kan eksempelvis tage turen til Toftegaarden i Albertslund eller Tothavens Besøgsgaard i Hundested. Her findes heste, grise, geder og ikke mindst smuk natur.

Du kan finde lignende besøgsgårde blot ved at skrive ’bondegårdsbesøg’ på Google.

bondegaardsbesoeg-vinterferie.jpg
Det behøver ikke at være varmt for at besøge bondegårdsdyrene. I uge 7 og uge 8 holder mange besøgsgårde åbent. Foto: Getty Images

15. Test jeres grænser

Frem med jeres stærkeste muskler, klogeste hoveder og mest abstrakte fantasievne. I vinterferien er der nemlig masser af sjov at finde på landets museer, hvor I bl.a. kan teste menneskekroppens grænser. P

å Krigsmuseet kan I få afgjort, hvem der er familiens hurtigste, stærkeste og mest skarpskydende, når Christian d. 4’s gamle tøjhus inviterer til ”Fit for Fight”. På Experimentarium kan I gå på opdagelse i Pixars filmmagi og eksperimentere med hverdagens klimavalg, mens I hos Cirkusmuseet kan lære at lave et ”Sturt, Sturt Nummer”.

Er I bidt af en gal byggemand-Bob, skal I selvfølgelig bruge en dag i vinterferien i LEGO House.  

Anbefalet til dig