Mor-rollen
SPONSORERET indhold

9 hemmeligheder om at være nybagt mor

Hør 9 mødre fortælle, hvad der overraskede dem ved at blive mor for første gang.

Af: Sofie Winther Askgaard
08. feb. 2012 | Børn | Vores Børn

Som gravid hører du nok tit om, hvor romantisk det er at få en baby. Og det ER helt fantastisk at blive mor! Men det kan også være rart at forberede sig lidt på alt det, ingen taler om.

Vi har spurgt 10 mødre, hvad ingen havde fortalt dem om. Her er deres 10 hemmeligheder.

1. Det er ikke altid kærlighed ved første blik

“Det var et kæmpe chok for mig, da min søn kom til verden, og jeg ikke fik den store kærlighed til ham med det samme. Han var fin og dejlig, og jeg havde følelser for ham. Men ikke som jeg havde forestillet mig. Jeg var ked af det, og jeg skammede mig over det. Men til sidst talte jeg med en sygeplejerske om det, og jeg fandt ud af, at det er helt normalt at have det sådan, og følelserne skal nok komme. Jeg er da også helt forelsket i min dejlige søn nu.”

Camilla, mor til Benjamin på 5 måneder

LÆS OGSÅ: Nybagt mor: 13 ting du IKKE vil glemme

2. Man kan få temmelig ondt i bagdelen

“Jeg døjede med forstoppelse i graviditeten, og det fortsatte desværre, da jeg havde født. Jeg anede ikke, at man kunne få så ondt i sin bagdel af at være gravid og føde, og til sidst fik jeg endda også hæmorider af det… og de er der desværre endnu! Min læge siger, at de nok skal forsvinde, men jeg er nu på min femte recept med lindrende creme. Det er virkelig pinligt at gå til lægen og fortælle om smerterne bagi – men man må bare tage sig sammen, for ellers går de i hvert fald aldrig væk.”

Nhi, mor til Theodore på 14 måneder

LÆS OGSÅ: 10 spørgsmål du bør stille dig selv som nybagt mor

3. Der kan være uanede mængder af bæ i en baby

“Min kæreste var gået ud på badeværelset for at skifte vores søn, der ikke havde haft afføring i en uge. Fem minutter senere råber han panikslagent, og da jeg kommer derud, er han ved at fjerne en stor gul masse fra puslebordet – for tredje gang! Det blev ved med at vælte ud af baby, og jeg er overbevist om, at der var mindst lige så meget bæ, som der var baby! I det mindste ramte han ikke os, væggene eller møblerne, men det gjorde han en anden gang, da han lavede en ordentlig gang karryfarvet sovs ud gennem ble og tøj.”

Cira, mor til Justin på 16 måneder

4. Førstegangsfødende kan også få efterveer

“Er du gal, hvor gjorde det ondt, da jeg lagde min lille datter til brystet et par dage efter mit akutte kejsersnit. Det føltes, som om de stadig var i gang med at skære i min mave! Jeg tog fat i en læge efter et døgn med smerter og fik at vide, at det ‘bare’ var efterveer. For ja, dem kan man desværre godt få som førstegangsfødende, selv om alle havde fortalt mig, at det kun er flergangsfødende, der døjer med dem. Det gik heldigvis over efter et par dage, men indtil da hjalp det at bruge vejrtrækningsøvelser fra fødslen.”

Trine, mor til Malucca på 21/2 år

5. Man kan se gravid ud, selv om man har født

“Dagen efter min fødsel kom jeg gående på barselsgangen, da en ældre dame bag mig højt sagde ‘hold da op, en stor mave hun har, hun må da være lige ved at føde!’. Jeg vidste godt, at maven ikke ville blive flad, i samme sekund baby var ude, men jeg var ikke forberedt på, at jeg stadig ville se højgravid ud! Maven trak sig heldigvis fint sammen efter to uger, men den er aldrig helt blevet sig selv igen.”

Louise, mor til Oscar på 2 år

6. Man kan bløde i mange uger efter fødslen

“Jeg var forberedt på blod efter fødslen, men ikke at jeg ville blive ved med at bløde i seks lange uger! Den første uge måtte jeg bruge de store hospitalsbind, og først til sidst kunne jeg nøjes med almindelige menstruationsbind, da blodet var blevet til barselsflåd – der i øvrigt lugter virkelig fælt. Men det går heldigvis over.”

Dorthe, mor til Christian på 16 måneder

7. Man sveder uhæmmet, når man ammer

“Under min fødsel svedte jeg som aldrig før – og det holdt jeg først op med, da min baby var tre måneder. Jeg svedte og svedte, specielt når jeg ammede. Jeg husker tydeligt, hvordan jeg sad op ad en stor pude og ammede om natten, mens sveden haglede af mig – dels fordi jeg fumlede med at få baby til at tage fat, dels fordi hormonerne hvirvlede rundt i min krop.”

“Pyha! Jeg husker faktisk de første måneder af min barsel som én lang hedetur. Sørg for at have rigeligt med amme-bh’er, for de holder ikke længe på din fugtige krop! Heldigvis bliver det bedre efter nogle måneder.”

Mille, mor til Sally på 4 år og Karen på 1 år

8. Når baby græder, løber mælken

“Da jeg var ude at handle for første gang med min nyfødte søn, begyndte han at brokke sig fra barnevognen. Det kildede lidt i mine bryster, og i takt med at han græd mere og mere, begyndte det også at gøre ondt. Alle stirrede på mig, men jeg tænkte ikke nærmere over det, for jeg havde travlt med at komme hjem og give min baby mad.”

“Vel hjemme opdagede jeg, hvorfor folk havde kigget sådan på mig: Jeg havde våde mælkepletter ved brysterne og ud over hele min bluse! Nu går jeg ingen steder uden minimum fire ammeindlæg i bh’en!”

Christina, mor til Viktor på 8 måneder

9. Der kan gå lang tid, før man kan sove på maven igen

“Jeg elsker at sove på maven, men da jeg var gravid, var maven jo i vejen, så jeg glædede mig til at kunne sove på maven igen. Men efter fødslen voksede mine bryster til dobbelt størrelse, og den lille fik hurtigt suttet hul på mine brystvorter, så det var bestemt ikke behageligt at ligge på maven. Der gik faktisk fem måneder, før jeg sov på maven igen, så man skal have en god portion tålmodighed.”

Louise, mor til Clara på 2 år

LÆS OGSÅ: 8 pinlige lidelser gravide skjuler

LÆS OGSÅ: Hemmeligheder: 10 ting mødre skjuler

LÆS OGSÅ: Overlevelsesguide til nybagte mødre